Hur man rengör marmor ordentligt: ​​3 praktiska lösningar

Marmor är en robust natursten. Dess porösa struktur gör den dock ömtålig och den fläckar lätt. Underhåll är därför nödvändigt för att den ska behålla sin färg och glans. Medan vissa produkter bör undvikas vid rengöring av marmor, kan andra effektivt ta bort smuts. Här kommer några tips för att ta väl hand om marmorytor.

Tips för korrekt rengöring av marmor

Var försiktig innan du rengör marmor

Innan du rengör en marmoryta är det viktigt att komma ihåg att detta är en porös sten. Detta material är därför mycket känsligt för fettfläckar samt vissa kemikalier eller för surt. Här är en lista över några ämnen att undvika för ett framgångsrikt underhåll:

 • Sura produkter som citron- där den vinäger
 • Kemikalier som kalk
 • Bleka
 • Vin

De föredragna produkterna för rengöring av marmor

Det finns många skonsamma produkter som hjälper tillta bort fläckar från marmor samtidigt som den återställer dess glans och färg. För att rengöra den väl kan du använda:

 • Av Marseilles tvål eller svart tvål
 • Av glycerin
 • Av Meudon vit eller spansk vit
 • Diskmedel
 • Av lersten

De olika processerna för att ta bort fläckar från marmor

Det är fullt möjligt att ta bort fläckar på en marmoryta. För det behöver du:

 1. Häll i sodaaska på fläckarna, lägg sedan vit vinäger över allt innan du låter stå i några minuter. Allt du behöver göra är att skrubba allt och skölja ytan.
 2. Häll en blandning avkulinarisk olja och en citrondroppe på en trasa innan du gnuggar fläcken med mjuka cirkulära rörelser.
 3. Strö feta fläckar med majsmjöl innan du låter den sitta i 20 minuter och torka av med en torr trasa.

Slipa till ordentligt ren marmor

Om vissa fläckar kvarstår är det bäst att ring en professionell för att den ska ta hand om. Den senare kommer att använda en slätt slipmedel för slipning. Denna teknik gör det möjligt att rengöra marmorn samtidigt som den får ett jämnt och enhetligt utseende.

Tekniker för att få marmor att glänsa

För att återställa all sin glans till en marmoryta är allt du behöver göra:

 1. Polera marmorn med en trasa och vaselin.
 2. Gnugga marmorn med en mjuk trasa indränkt i linolja samtidigt som du ser till att produkten penetrerar väl, torka sedan bort allt med en torr trasa.
 3. Polera ytan med specialvax för marmor, vax för skiffer och för stenbeläggning. Använd en trasa och låt produkten penetrera väl så att dess effekter varar längre.