Hur rengör och tar man bort vaxad betong?

Tillgänglig i flera texturer och färger, vaxad betong har hittat en plats i interiörer, särskilt i bostadsutrymmen som vardagsrummet eller köket. Detta icke-porösa material används som golvbeläggning, men kan även appliceras på väggar. Här är några tips för att bevara dess satin-utseende.

Rengör och underhåll ett vaxat betonggolv eller -vägg

Allt du behöver veta innan du installerar vaxad betong

Används inomhus och utomhus är vaxad betong en dekorativ beläggning minskar en oändlig palett av färger. Innan man påbörjar renoveringsarbeten är det viktigt att inventera de misstag som ska undvikas vid installationen.

 • Innan du går vidare till själva installationen är det att föredra att jämna ut marken för att förhindra uppkomsten av sprickor. Detta måste också vara frisk och torr.
 • Betong ska läggas på en icke-porös yta så att den fäster ordentligt. Det rekommenderas starkt att applicera en primär beläggning så att murbruket fäster bättre på stödet.
 • Det är nödvändigt 6 timmar minimum vid betongytan för att torka. Det är mer meningsfullt att vänta 48 timmar Innan sanda ner.
 • Vid installationstillfället är det nödvändigt att planera 8 cm tjock åtminstone med risk för att stora sprickor uppstår.
 • Betong är en tungt material. Innan du väljer det som golvbeläggning på andra våningen, rekommenderas det starkt att konsultera en fackman. Den senare kommer att beräkna lyftet.

Var försiktig, användandet av vaxad betong i våtrum kräver särskilda försiktighetsåtgärder. Det gäller i två lager att klä väggarna eller golvet och för att täcka till exempel ett gammalt kakel. Precis som marmor är vaxad betong halt i badrummet. För att undvika olyckor är det lämpligt att lägga till adjuvanser i sista lagret lack för att få en halkfri effekt.

Det är viktigt att tänka på att applicering av vaxad betong är ett tråkigt jobb. För dem som inte har en händig hand är det bättre att anförtro arbetet till en professionell.

Underhållsföreskrifter för en vaxad betongbeläggning

Polerad betong är en beläggning som består av en blandning av lera, kalk, sand och vatten. Det är möjligt att lägga till harts för att öka dess motståndskraft och pigment för att göra den personlig. Detta material kombinerar fördelar. Förutom att den är stor robusthet, det är känt för sitt anpassningsförmåga. Det används faktiskt som golv- och väggbeklädnad. Den finner sin plats i alla rum, speciellt köket, som bänkskiva.

Liksom sten eller marmor kräver underhållet av vaxad betong vissa försiktighetsåtgärder.

 • Detta material är känsligt för rengöringsmedel som innehåller sura ämnen som den vinäger, den citron- eller denbleka.
 • Produkter kemisk, slipmedel och frätande kan skada den såsom ammoniak, aceton och syran.
 • Produkter anti-kalk kan också skada vaxade betongytor.
 • Användningen av stålborstar eller frånslipande svampar är att undvika.

I köket appliceras vaxad betong både på väggarna och på golvet för en modern dekoration med industriella accenter. Det är möjligt att blanda det med andra material som trä eller stål.

Vilka underhållsprodukter ska man välja för vaxad betong?

Slät, icke-porös och sömlös, vaxad betong är ett material lättare att underhålla än kakel eller parkett. Det finns dock ett material som måste tas om hand. Det är särskilt spröd under veckorna efter installationen. För att undvika uppkomsten av små sprickor, är det avgörande att behandla det korrekt. Eftersom det kommer att utsättas för olika projektioner, särskilt i köket, är det absolut nödvändigt att applicera en vatten- och oljeavvisande behandling för att garantera dess goda fäste och underlätta det dagliga underhållet. En hel rad produkter är dedikerade till skydd av golv, väggar och bänkskivor av vaxad betong:

 • Transparent vattenavvisande och vattentätande;
 • Naturligt vax;
 • Munnen porer;
 • Oljeavvisande.

Tips för korrekt underhåll av vaxad betong

För dagligt underhåll, ett skott svabb och av borsta kvast är tillräckligt. Användningen av naturliga lösningar med en neutralt pH rekommenderas som Marseille tvål eller svart tvål.

En eller två gånger om året är en större rengöring nödvändig för att bevara den vaxade betongens skick.

 1. Kemtvätt golvet med en mjuk kvast;
 2. Att dammsuga;
 3. Applicera en tunt lager vax ;
 4. Polera med en luddfri trasa;
 5. Spendera en elektrisk monoborste för att få det att lysa.

Med tiden har vax- kan falla isär på vissa ställen. Om så är fallet kan användningen av ett golvskyddsvax få det att se ut som nytt igen. Det räcker att applicera det genom att utföra cirkulära rörelser för att få ett golv lysande.

Det finns andra försiktighetsåtgärder att vidta för att korrekt underhålla denna typ av beläggning:

 • För arbetsplan kök är underhållet mer restriktivt. Läggningen av en polyuretanlack utgör ett bättre skydd, särskilt för de delar som är avsedda för matlagning.
 • Den vaxade betongbeklädnaden måste vaxas då och då för att bevara sin ogenomtränglighet.
 • Det rekommenderas att eliminera fettfläckar Så snart som möjligt.
 • Det är nödvändigt att undvika att lägga varma behållare direkt på den vaxade betongen, annars skadas den.

Ta bort fläckar från vaxad betong

Några enkla produkter räcker för att bevara kvaliteten på vaxad betong och för att rengöra den.

 • De kristallersoda: en blandning av en halv liter varmt vatten och en kopp soda kan ta bort märken på golvet eller på en vaxad betongbänk.
 • Av Marseilles tvål: känd för sinrengörande kraft tar denna naturprodukt enkelt bort fläckar från vaxad betong.
 • Av vetemjöl med vissa talk: för att bli av med en fet fläck på en bänk, sprid bara en blandning av mjöl och talk och gnugga sedan lätt. Vänta klockan ett och damning.
 • Av tvål och lite skyddande vax för golv: det är lätt att ta bort a alkoholhaltig dryck fläck på ett polerat betonggolv. Bara torka med en trasa fuktad med tvål, vrid ur, torka och behandla med vax.
 • Av'rostfri : rost på den vaxade betongbänkskivan? Endast rostborttagare kan fixa det. Applicera det på en trasa, rengör fläcken genom att dutta på den, skölj sedan så snabbt som möjligt med en fuktig trasa.