Hur vet du om äggen fortfarande är säkra att äta?

När de handlar, lägger vissa människor sina produkter för bra. Mat som ägg hänger alltså för länge längst bak i skåpen eller i kylskåpet. Och när de inte finns i förpackningen är det svårt att veta deras utgångsdatum. Lyckligtvis finns det massor av tips som hjälper dig att ta reda på om ägg fortfarande är säkra att äta.

Hur vet man om ett ägg är ätbart?

5 tips för att veta om ägg fortfarande är säkra att äta

  • Sänk ägget i vatten
Detta är det enklaste tricket. Doppa bara ägget i en behållare med vatten. Om den senare sjunker direkt beror det på att den fortfarande är förbrukningsbar. Flyter den är den inte längre cool. Om ägget flyter i mitten av behållaren är det snart utgånget.
  • Knäck ägget
Om denna metod verkar extrem är den fortfarande effektiv. Genom att bryta ägget är det möjligt att observera äggulan och vitan. Om det vita omger äggulan korrekt är maten fortfarande god. Å andra sidan, a vit för rinnig är tecknet på att produkten är bra att hamna i papperskorgen.
  • Lyssna på ägget
Genom att skaka ägget nära örat kan vissa ljud höras. Om en gungande ljud hörs ska den slängas omedelbart. Om inget ljud hörs är det ett tecken på att produkten fortfarande är färsk. För detta tips är det lämpligt att ha bra hörsel. Annars, tveka inte att skaka ägget flera gånger för att följas för att korrekt fånga ljudet det kommer att göra.
  • Lukta på ägget
Mat som ligger i kylskåpet under en tid har en märklig och obehaglig lukt. Tyvärr är det svårt att säga om det är äggen eller andra matvaror som är utgångna! För att hitta vilken mat som är skadad rekommenderas att lukta på dem en efter en. Ett utgånget ägg har en starkare eller svagare lukt beroende på hur länge det har legat i kylen. I det här fallet ska det kasseras omedelbart.
  • Titta på äggets utseende
Alla känner till utseendet och färgen på ett ägg. Men om det är mer än tio dagar inaktuellt ändras skalet. Om den senare får en rosa, grön eller till och med pärlemorfärg är det ett tecken på att ägget inte längre är säkert att äta.

Riskerna med att äta ett utgånget ägg

Att äta ett ägg som har gått ut i en dag eller två innebär inga märkbara risker. Men om den senare har tillbringat för mycket tid i kylskåpet eller i ett skåp, kan dess konsumtion leda till matsmältningsproblem. I värsta fall riskerar den som har ätit det matförgiftning.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found