Vilka växter ska du välja för ditt terrarium?

Praktiska och lätta att underhålla, miniatyrglasträdgårdar har blivit trendiga. De smälter perfekt in i alla typer av dekoration och ger rummet naturlig charm. Men för att få ett harmoniskt resultat är det nödvändigt att välja de element som är integrerade däri, särskilt växterna. Översikt över de olika typerna av terrariumväxter.

Växter för terrarium

Hur väljer man växter för ett terrarium?

Terrariet definieras som en växtsammansättning sätts in i en genomskinlig glasbehållare. Vanligtvis instängd styrs den av ett speciellt klimat och miljö som växter måste anpassa sig till och där de måste leva självständigt. Så att välja en växt för en miniatyrträdgård, är det nödvändigt att ta hänsyn till denna miljö och de olika elementen som utgör den, som:

 • Temperatur ;
 • Fuktighet ;
 • Typen av jord;
 • Växterna som kommer att samexistera där.

Det är också viktigt att veta om terrariet kommer att hysa ett djur eller inte.

För att uppfylla dessa villkor måste växter uppfylla några grundläggande kriterier. I princip bör växterna som väljs för ett terrarium vara små för att uppnå en harmonisk sammansättning. Det är också viktigt att välja växter som är det långsam tillväxt för att behålla miniatyrträdgårdens vackra utseende och för att förhindra att de kvävs i burken. Vid en artsammanslutning är det väsentligt att växterna i samlevnad har den samma behov. Slutligen, för att anpassa sig till grund jord rötter ha en begränsad utveckling. Innan du köper en växt rekommenderas det därför att rådfråga säljaren, och specificera att växten kommer att planteras i ett terrarium.

Vilka växter för ett torrt terrarium?

Som namnet antyder ger ett torrt terrarium en miljö med ganska hög temperatur och relativt låg luftfuktighet. När det gäller jorden använder trädgårdsmästare sand eller annat torrt substrat för dess förverkligande. För att växten ska kunna leva självständigt inom den måste dess vattenbehov begränsas, om inte bladen innehåller en tillräckligt stor reserv av vatten. Det är då lämpligt att välja växter av torra miljöer eller öken som suckulenter och kaktusar. Faktum är att suckulenter lagrar en stor mängd sav i sina blad och stjälkar, kräver inte regelbunden vattning. Angående kaktusar så har de inga blad och tappar därför inte mycket vatten. Här är några sorter av blommor som kan planteras i ett torrt terrarium:

 • De Haworthia: detta är en mängd olika suckulenter med rosetter som är särskilt lämpade för terrarier tack vare sin minskade utveckling. De framträder också i olika aspekter för att ge en varierad och harmonisk komposition.
 • De stenväxter: med en minskad utveckling och mycket varierande färger är dessa typer av växter perfekta att plantera i en burk. Inget bättre för att ge originalitet till din inredning.
 • De små kaktusbollar: lätt att plantera, dessa är idealiska för dem som inte har gröna händer. För att ge dynamik går det att associera dem med kaktusar, det vill säga snöskokaktusar och ljuskaktusar.

Vilka växter för ett öppet terrarium?

När ett terrarium öppnas kommer det att innehålla mindre fukt. Faktum är att ju mer behållaren öppnas, desto mer minskar luftfuktigheten på grund av avdunstning. Därför är växter anpassade till denna typ av miljö mer eller mindre desamma som i ett torrt terrarium. Men dessa typer av miniatyrträdgård öppningar ger en bredare möjlighet, eftersom det inte utgör en begränsning för utvecklingen av bladen. Här är några förslag på ett blomsterarrangemang för ett öppet terrarium:

 • En blandning av senecio rowleyanus och lite hjärtkedja beströdda med några skott av Sedum morganianum. Dessa sorter av växter är särskilt uppskattade för sin hängande vana som gör att den ser lite vild ut.
 • För ett lyxigt terrarium är det lämpligt att välja orkidéer och blanda dem med vilda växter. I detta sammanhang går det till exempel att blanda Roberts gräs med en vit corolaorkidé. Du bör dock undvika att associera det sistnämnda med suckulenter eller underväxter.
 • För en sober atmosfär är kaktusar avgörande. En sammanslutning av bollkaktusar och ljuskaktusar kommer att ge lättnad till terrariet. För att få dem att blomma är det lämpligt att placera dem i ett soligt hörn.

Vilken växt för ett slutet terrarium?

Tack vare luftfuktigheten den innehåller är det slutna terrariet lämpligt för många fler växtsorter. Det är dock nödvändigt att välja växter anpassade till en mycket fuktig miljö som:

 • Skummet

I sig är mossa idealisk för att dekorera ett terrarium. Blanda det bara med dekorativa trä- eller mineraltillbehör. För ett mossaterrarium är det möjligt att välja:

 • Av skumboll för sin ljusa färg. Den kan användas som en matta som en bas för dekoration;
 • Av Riccia fluitans mousse som kan fungera som en matta;
 • För mer höjd och avlastning, skumtyp Cesiculiaria reticulata skulle vara bättre lämpad;
 • Om mossan är avsedd att klä en viss accessoar som en rot eller en sten, är det lämpligt att luta sig för Marchantiophyta kunna hålla fast vid mediet den planteras på. Dess ljusa färg framhäver också tillbehöret som är förknippat med det.
 • Ormbunken

Ormbunken är erkänd som en vattenväxt och anpassar sig mycket väl till en fuktig miljö som den i ett slutet terrarium. Det finns ett brett utbud som kan förbättras i denna typ av trädgård. Det är dock alltid nödvändigt att välja dvärgarter Så de kan växa bekvämt i burken. I denna mening är här några idealiska sorter för ett slutet universum:

 • De Davallia : dess klara gröna färg och dess krypande portar kommer att ge en mystisk lockelse till terrariet;
 • Typ ormbunkar Asplenium är idealiska för att ge originalitet till kultur i burkar tack vare deras luftaspekter och lövverk med atypiska färger;
 • För att återskapa en miniatyrscen och återskapa små gröna buskar Selaginella martensii kommer att vara perfekt;
 • De Nephrolepsis och athyrium kommer att ge en touch av mjukhet.

Slutna terrarier lämpar sig förutom vattenväxter även för andra växtsorter som t.ex. epifyter, köttätande växter och den dekorativa bladväxter, och detta under förutsättning att de ovan nämnda urvalskriterierna respekteras.