Hur odlar man sallad hemma?

Salladen är långt ifrån ombytlig. För att lyckas med odlingen måste man ändå respektera några få villkor. Du måste välja rätt sort, rätt jord och tillämpa vissa underhållsprocedurer för att få en bra skörd. Var, när och hur odlar du sallad så att du kan njuta av den året runt?

Ta hand om din sallad

Välj rätt salladsvariant

Genom att välja rätt sorter av sallad är det fullt möjligt att njuta av dem året runt. Verkligen, inte alla sallader anpassar sig till olika årstider. De flesta av dessa växter föredrar att växa i en ganska cool miljö, men under perioder av extrem kyla eller värme, välj rätt sorter för att säkerställa en bra skörd.

 • För en plantage på hösten, Välj " vintersallat Som kommer att stå emot kylan. Dessa är Rougettefrån Montpellier, från undrarvinter- eller ens vintersallader från Verrières. Unga växter av dessa sorter tål mycket låga temperaturer och speciellt frost under vintern. Skörden sker vanligtvis mellan mars och april.
 • I april, andra lättodlade sorter tar över, i synnerhet Grenobloiseröd eller till och med Maj drottning. Alla sallader odlas praktiskt taget på våren för att skördas från juni och juli. Framför allt, glöm inte sallad att skära (Eklöv) som särskilt uppskattar denna säsong.
 • Till sen vår, de utvalda sorterna måste tål sommarvärmen att skörda mellan juli och september. De mest kända sorterna är fet sallad, som Craquerelle du Midi, den Sukrin eller till och med Batavia Canasta. I regioner där värmeböljan är återkommande, Marockansk krasse sägs vara den mest motståndskraftiga.

Definiera och förbered planteringsplatsen

För att säkerställa en bra skörd är det viktigt att förbereda ordentligt kulturens land. Inomhus eller utomhus, i marken eller i en kruka kan sallad inte växa normalt utan de inslag den behöver.

 • Vanlig jord kan rymma sallad perfekt, men dess tillväxt kan optimeras medhumus. Vari, lite kompost anges, men mineralgödsel rekommenderas inte. a planteringsjord för grönsaksplåster är mer än tillräckligt för att odla sallad. Det hjälper till att lufta rötterna samtidigt som det behåller så mycket vatten som möjligt. Detta substrat ger också de näringsämnen som växten behöver.
 • Sallad älskar solen, men kan också odlas på halvskugga. Hon speciellt behöver ljus. Inuti är det lämpligt att placera den nära fönstren.
 • I trädgården, salladen passar perfekt till paprika, tomater, morötter eller med meloner. Å andra sidan gillar hon inte ärtor, bönor, rädisor, persilja och kål.
 • Glöm inte heller det sallad behöver mycket vatten. För containerkultur måste du välja modeller som lämpar sig för vattning och som låter rötterna andas. Gör vid behov hål i botten av behållaren för att undvika risken för ruttnande.

Sådd eller plantering: stegen att följa

Salladen kan odlas av frö eller med hjälp av krukor.

Sådd salladsfrön görs i farten och på tidigare beredd jord:
 1. Börja med lossa jorden använda en krokodil;
 2. Y lägga till kompost och blanda väl;
 3. Platta till marken;
 4. Så fröna på ytan;
 5. Täck dem lätt med jord;
 6. Packa ner allt;
 7. Vattna generöst.

Vanligtvis kommer unga plantor att visa 4-5 blad efter 4-5 veckor. När dessa når 10 cm i höjd är det nödvändigt att gå vidare till en gallring. Så att skörden blir mer utspridd är det möjligt att så varannan vecka.

Plantera sallader i en hink görs idealiskt under de svala dagarna. På sommaren är det lämpligt att utföra operationen i slutet av dagen:
 1. Efter att ha haftlossade jorden, lägg till kompost som för sådd;
 2. Ta bort rotklumpen från hinken se till att inte skada rötterna, tricket är att fukta rotklumpen väl innan du tar bort den;
 3. Gör ett hål i marken använda ett finger eller en dibble;
 4. Gör andra hål med respekt för ett avstånd från 30 cm mellan dem ;
 5. Placera klumparna i den, var noga med att inte sjunka i kragen;
 6. Spänn jorden runt;
 7. Vattna rikligt i fint regn.

Underhåll sallader

Även om sallad inte är svårt att plantera, behöver den lite underhåll för att växa bra.

 • Bevattningar måste vara generös och regelbunden. Helst görs operationen tidigt på morgonen eller på kvällen och varje dag. Sallad behöver mycket vatten. Om vattnet är otillräckligt kan det komma upp för snabbt och ploppa ut sina blommor. Du ska veta att när det går till frön kan salladen inte ätas. Därför är det viktigt att inte glömma det daglig vattenranson. Vattning görs vid rumstemperatur och i fint regn.
 • Jorden får aldrig vara för torr mellan två vattningar. Under perioder med stor värme är det ibland nödvändigt att täcka ytan för att upprätthålla luftfuktigheten.
 • När det gäller kvaliteten på jorden, det måste komposteras regelbundet och lätt. Tricket är att späda ut kompostte och blanda det med trädgårdsvattnet var tredje vecka. Var dock försiktig så att du inte häller den över salladsbladen.
 • Sallader ska det också vara skyddad från sniglar. Naturliga fällor bör sättas på plats för att stoppa dem:
 • träaska, smulade äggskal, från granbarr, av hampa eller ens sand kan placeras runt basen av varje sallad eller grönsaksträdgården. Det går även att sprida squashskivor i grönsaksplåstret eller pålägg granulerad lavasten. Denna produkt säljs för cirka 5 € per kg.
 • Att placera kartongskivor längs planteringslinjer är lika effektivt för att fånga sniglar.
 • Det går även bra att ha träplankor där.
 • På vintern kan skydd vara nödvändigt. Under den mycket kalla perioden, plasttunnlar eller växthus rekommenderas till sallader som inte tål frost.

Att veta hur man skördar sallad

Sallader skördas på två sätt:

 • Blad till blad. De salladsbladen plockas en efter en. Sorter "att skära", som RedSaladBowl, Lolo Ross eller Charita är de mest anpassade för denna skördemetod. Denna metod är dock inte avsedd för stora familjer som kommer att behöva mycket löv.
 • Hela. Salladen är skär vid kragen. Roten hålls i jorden till nästa skott. Det är också möjligt att ta bort allt och omsådd direkt på plats så att odlingen kan fortsätta.

Observera att salladerna skördas ganska tidigt för att undvika stiga till frön. Dessutom är de tidiga bladen härligt krispiga.