Vad ska du göra om du har spillt vätska på din dator?

Att ta en kaffe, te eller ett glas vatten är alltid trevligt, och till och med en vana, för människor som arbetar vid datorn. Men några droppar som spills av av misstag räcker för att fullständigt skada enheten. Så, hur går du tillväga för att åtgärda denna situation? Vilka är de rätta åtgärderna att vidta?

Vad ska man göra efter att ha spillt vätska på en dator?

Börja med att koppla ur datorn

Efter långa timmars arbete vid datorn är det frestande att ägna sig åt en stunds avkoppling medan du smuttar på en drink. För att slå ihop några filer på natten är det många som också tar till sig en liten kopp kaffe. På samma sätt, en varm dag, vad kan vara trevligare än att dricka en kall lemonad medan du tittar på en film på din dator? Att värma upp eller släcka törsten med en drink framför skärmen är ingen dålig idé i sig. Det är dock viktigt att se till att behållaren inte välter på datorn. Om detta redan är fallet, är den första instinkten att ha attStäng av datorn av säkerhetsskäl.

För att göra detta, tryck på startknappen tills datorn är helt avstängd. Även om behandlingen av en fil inte är avslutad eller om ett e-postmeddelande skickas måste stoppet göras omedelbart. Behandlingarna återupptas senare. Efter detta steg är det viktigt att snabbt koppla bort datorn och ta bort batteriet omedelbart. Det är också viktigt att ta bort strömkabeln, hårddisken, USB-minnen och all annan kringutrustning som är ansluten till enheten. Musen och hörlurarna ska också kopplas ur. Det rekommenderas att du uppmärksammar detta steg, eftersom nederbörden kan orsaka andra olyckor.

Några tips för gör-det-själv-entusiaster

Om ägaren av datorn har de nödvändiga kunskaperna kan han eller hon öppna enheten för att avgöra vilka komponenter som påverkas av fukt. Vid detta verifieringssteg är det möjligt att torka av vätskan som har vidrört enhetens inre komponenter. Som en försiktighetsåtgärd bör demontering av en PC inte göras av en nybörjare på fältet. När det gäller gör-det-själv-entusiaster kan de hitta praktiska guider och tutorials på webben. Dessa instruktionsvideor ger information om stegen som ska följas när du öppnar eller tar bort en viss komponent.

Innan själva demonteringen är det viktigt att slå sig ner på en fri och öppen yta. Även om den elektriska laddningen kan vara ganska låg, kan den bränna ut vissa känsliga elektroniska delar, som hårddisken eller minnesmodulen. Efter demontering, torka varje komponent med en absorberande, luddfri trasa.

Vänd på för att få bort så mycket vätska som möjligt

Om det är en bärbar dator, lägg den bara upp och ner över ett handfat eller handfat. På så sätt kommer inte vatten att glida mellan tangenterna på tangentbordet längre, utan rinna nedåt. I allmänhet rinner vattnet snabbare än kaffe och andra sockerhaltiga drycker. Det rekommenderas också att vara försiktig med fall, för om enheten faller kommer skadan att föröka sig. Det är inte heller tillrådligt att skaka den eller knacka på den för att påskynda torkningen. Det inverterade läget räcker. Denna teknik rekommenderas också om det våta området är tangentbordet på en stationär dator. Vissa modeller har löstagbara nycklar. I det här fallet är de lättare att rengöra.

Använd en trasa och en hårtork

Det tredje steget är att torka av våta ytor med en absorberande trasa. Här är proceduren att följa:

  1. Klappa försiktigt det drabbade området med den absorberande trasan eller svampen så att vätskan inte sprider sig.
  2. Ta bort resten av fukten med en hårtork.

Hårtorken kan användas i upp till 15 minuter för att helt kontrollera luftfuktigheten. Det rekommenderas dock inte att placera den för nära enheten för att förhindra att vissa komponenter smälter. Vissa material som plast gillar faktiskt inte höga temperaturer. Det är bäst att ta några pauser för att undvika överhettning. Efter att ha passerat hårtorken, placera datorn upp och ner igen. Lämna den i denna position över natten.

Vänta tills datorn har torkat

Den plats som väljs för torkning ska vara torr och varm. Föredrar en plan och säker yta. Den ska också vara otillgänglig för barn och husdjur. Bred sedan ut en ren, torr handduk innan du placerar enheten på den. För att undvika elektriska stötar eller till och med permanent förstörelse av datorn, det rekommenderas att vänta tills det har torkat helt innan du sätter på det. Beroende på mängden vatten eller annan vätska som har kommit in i enheten kan denna tid ta timmar eller till och med dagar. I vilket fall som helst, för de som har bråttom, rekommenderas en väntetid på minst en timme starkt. Som vägledning är den idealiska torktiden 24 timmar.

Prova risbadet

För fallet med en bärbar dator i småformat, tangentbordet eller musen på en stationär dator, är ett annat alternativ möjligt:

  1. Ta en behållare.
  2. Fyll den med ris.
  3. Sänk ner enheten i den över natten.

På morgonen kommer fukten att ha sugits in av riset och komponenterna istationär dator kan anslutas igen. Å andra sidan måste den bärbara datorn gå igenom vissa kontroller.

Fortsätt till enhetstest

För detta sista steg rekommenderas att gå långsamt. Börja med att återansluta kablarna och komponenterna. Det rekommenderas att kontrollera varje komponent för att se om några spår av fukt finns kvar. De usb-portar ska också kontrolleras. Om allt är torrt kan datorn startas upp.

Om datorn fungerar igen rekommenderas att köra några program. Efteråt rekommenderas det att vara mer försiktig. Även om det inte är förbjudet att dricka framför apparaten, under olika manipulationer, är det den minsta försiktighetsåtgärden att ta bort koppen eller glaset.

Ring en datorreparatör

Om datorn efter alla dessa steg inte fungerar är det klokaste att göra att reparationen utförs av en specialist. Flera situationer kan uppstå, inklusive skador på moderkortet eller batteriet. Därför är problemet mer komplext. Det rekommenderas inte att öppna enheten och lektekniker. Detta initiativ kan orsaka ännu mer skada. En IT-proffs har kompetensen att snabbt och säkert lösa problem som stöter på Pc.

I värsta fall, om enheten har blivit helt skadad av drycken, kommer teknikern fortfarande att kunna återställa data som lagrats inuti. Ägaren kan också kontrollera om datorn fortfarande är under garanti. Vissa säljare erbjuder faktiskt täckning för denna typ av problem.