Hur man framgångsrikt tar bort en fläck från marmor?

Uppskattad för sin elegans, tilltalar marmor många människor. Vit, vinröd, svart, brun, den finns nu i flera färger, var och en lika vacker som nästa. För att bevara kvaliteten på detta släta och glänsande material, här är tipsen att följa i händelse av en fläck eller betydande nedsmutsning.

Ta bort alla fläckar från marmor

Ett marmorgolv: ett poröst material

Marmor är en natursten, som skiffer, mycket uppskattad för sin skönhet och motstånd. Men den här stenen är det porös och fläckar lätt. För att ta bort smuts, rekommenderas att använda en tyg näsduk, a mjuk duk eller till och med a mjuk borste som är mycket lämpliga för dess underhåll.

När du rengör marmorn rekommenderas det inte att använda en skrapa eller a slipande svamp för att undvika att repa den. När det gäller rengöringen varierar den rekommenderade produkten beroende på fläcktyp, hans exponeringstid eller hans vidd. I samtliga fall, decitron och vinäger rekommenderas inte, eftersom det är för surt.

Matfläckar på marmorn

I köket som i andra vardagsrum kan mat falla på arbetsplan eller på en marmorgolv. De lämnar då obehagliga fläckar.

Vin och röda bär

Beläggningens första fiende, vin är svår att ta bort från tyg, trä och marmor. I det senare fallet rekommenderas att rengöra fläcken med en vattenblandning, av tvål och D'ammoniak. Applicera denna lösning med en svamp innan du sköljer noggrant med rent vatten.

Denna metod är också mycket lämplig för rött vin, vitt vin, rosévinsfläckar och för mousserande vinfläckar. Det är också effektivt för att bli av med kaffe, öl, blåbär, jordgubbar, hallon, vindruvor och mjölkfläckar.

De tefläckar kan också raderas medammoniak. Isåfall, ersätt tvål med tvättpulver och följ samma metod.

Kostfett

Vissa typer av smör kan lämna märken på vacker marmor. För att bli av med det, så här:

 1. Häll i en behållare med bikarbonat och Meudon vit, kritabaserad;
 2. Blanda för att få en degig konsistens;
 3. Applicera pastan på den färgade ytan;
 4. Låt verka i några timmar och ta bort blandningen med hjälp av en fuktig trasa ;
 5. Torka av med en ren, torr trasa;
 6. Ta en trasa till, häll i några droppar glycerin och polera ytan med denna trasa.

Förutom smör är denna teknik lämplig för att ta bort andra feta fläckar. Dessutom är en andra metod möjlig, beroende på tillgängliga produkter:

 1. I händelse av färska fläckar med fett, torka så snabbt som möjligt med pappershandduken genom att ta bort den maximala mängden produkt;
 2. Sprid ut över ytan av Sommières land Varav talk, som är mycket absorberande produkter, och låt verka i några minuter;
 3. Torka eller dammsuga;
 4. Ansök igentvåligt vatten, blotta och skölj sedan.

Oljefärg på marmor

Efter en del inredningsarbeten är det möjligt att färgrester fläckar golvet. Även om det i allmänhet rekommenderas att använda remover eller Vit ande, är det nödvändigt att välja mindre aggressiva produkter med marmor. För att ta bort från oljemålning, av tvål ochterpentin kan göra susen. För att göra detta, här är stegen:

 1. Börja med att tvätta marmorn med tvål och rent vatten;
 2. Häll en liten mängdterpentin på bomull och rengör den färgade delen igen med den senare;
 3. Skölj noggrant ;
 4. Torka med en ren, mjuk trasa.

Om marmorn är betsad med vattenfärg, Följ samma steg. Beroende på färgens komponenter kan fläcken lossna så snart du applicerar tvålvatten.

I andra fall kan det vara svårt att ta bort även efter användning av terpentin. Isåfall, blanda essensen av terpentin med pulver av pimpsten och applicera blandningen på fläcken.

Mekanisk olja på marmorn

Om marmorn används som en beläggning på utsidan, som på terrassen, kan den mötas av mekaniska oljefläckar. I det här fallet följer här stegen:

 1. Strö det färgade området med talk ;
 2. Låt verka i några minuter och rengör med en svamp och tvål.

Om fläcken kvarstår, upprepa åtgärden men tillämpa den här gången bikarbonat mixad med Spansk vit.

 1. Fördela blandningen över det färgade området och lämna i 2 timmar ;
 2. Ta bort resten med en fuktig trasa;
 3. Torka rent med en torr trasa.

Pennbläck på marmor

Om det är en penna som precis ramlat och spillt bläck på golvet är den bästa reflexen att ta bort den omedelbart och användapappershandukar för att rengöra bläcket. Om en fläck är synlig, välj sedan en av följande två metoder beroende på färgen på marmorn.

Vit marmor

För att rengöra en bläckfläck på ett vitt marmorgolv, gör en lösning som består av en tredjedel avammoniak och två tredjedelar avsyresatt vatten. Applicera och skölj noggrant.

Färgad marmor

I det här fallet räcker det med en svamp och tvålvatten för att rengöra marmorn. Tänk på att skölja golvet med rent vatten efteråt.

Gester att undvika på marmorn

Marmor är en natursten som speciellt gillar produkter gjorda med naturliga ingredienser snarare än kemiska komponenter. Syror och aggressiva ämnen som t.ex citron-, den vinäger och denbleka är verkligen skadligt för marmor. De anti-kalkprodukter och den skurpulverpassar inte antingen till denna beläggning.

Om, trots de olika försiktighetsåtgärderna, någon av dessa produkter har fallit på marmorbänkskivan, rekommenderas att städa upp omedelbart. För att göra detta, skölj med en stor mängdklart vatten. För bästa resultat, tillsätt en liten mängd avfettningsmedel, såsom diskmedel.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found