Hur bekämpar man damm i huset?

Det finns några tips du bör känna till och tillämpa när det kommer till dammkontroll. Ett enkelt svep, även dagligen, räcker inte för att bli av med det effektivt och varaktigt. Fakta finns, det går inte att förhindra att dammet kommer in i huset. Det finns dock några lösningar för att fördröja återlämnandet så mycket som möjligt.

Tips för att bekämpa damm

Ventilera för att begränsa damm

Det är viktigt att ventilera huset tillräckligt förnya inomhusluften. Det är lämpligt att öppna fönstren som vetter mot trädgården istället för öppningarna som vetter mot gatan, särskilt under rusningstid.

Applicera en dammtät behandling på trämöbler

För att förhindra att damm lägger sig på trämöbler måste du göra träet så mindre klibbigt som möjligt. Att göra detta :

  1. Man måste blanda terpentin till vissavegetabilisk olja och vinäger i lika stora mängder.
  2. Använd sedan denna blandning för att rengöra trämöblerna. Det skyddar samtidigt träet, ger det näring och gör det mindre klibbigt.

Med denna behandling kommer damm inte lätt att samlas.

Rengör plattorna

Efter rengöring av plattorna med tvålvatten, är det lämpligt att ge det ett sista slag med en mopp fuktad medglycerinvatten. Lägg bara till några glycerindroppar i sköljvattnet. Detta kommer att göra brickan mindre klibbig. Du behöver inte lägga mycket av det, eftersom plattorna kan bli hala.

Det är också nödvändigt att lägga till några droppar glycerin i vattnet avsett för putsa fönstrena. Dessa kommer att dra till sig mindre damm och det kommer inte att vara nödvändigt att tvätta dem så ofta.

Undvik damm på gardinerna

Detta enkla och praktiska knep hjälper till att förhindra att damm lätt fastnar på gardiner. Här är stegen i detalj:

  1. Blötlägg in gardinerna kallt saltvatten några timmar före tvätt;
  2. Maskintvätt på vanligt sätt.

Detta trick tar effektivt bort fastsittande damm och minimerar dammuppbyggnad.

Begränsa damm med dörrmattor

Damm kommer in i huset genom skorna också. Det är därför att föredra att installera en dörrmatta vid huvudentrén för att få bort så mycket smuts som möjligt och en annan inuti för att få bort det som blir kvar.

För utomhusdörrmattan är det lämpligt att använda ett material med hög uppsugningsförmåga för att eliminera så mycket damm som möjligt. För inomhus rekommenderas en dörrmatta med hög lugg.

Begränsa ansamlingen av prydnadssaker

Prydnadssaker drar till sig damm. Därför är det bättre att undvika att samla dem. Dessutom slösar de mycket tid under rengöringen, eftersom du måste gnugga dem en efter en. Det är alltså att föredra att inte lägga ner prydnadssaker och att luta sig för en zen dekoration.

Städa i dina skåp för att begränsa damm

Damm samlas lätt i skåp. Men det blir mycket annorlunda när garderoben är städad. Dessutom är det bäst att lägga in kläder som inte bärs ofta i skyddsöverdrag.

Städa ditt hus för att undvika damm

För att förhindra att damm samlas snabbt i huset är det nödvändigt att bli av med allt som fungerar som en sensor. Därför måste du undvika att lämna högar med kläder, tidningar eller leksaker på golvet. Idealet är att ha en tydlig interiör.

Matta: en dammfälla

Mattan är den idealiska marken för dammansamling. Det är också ett bo för kvalster. Det är därför viktigt att dammsuga mattan varje dag och att använda en anti-allergen mikrofiber. Idealet är dock att ha ett förglasat parkettgolv istället för en matta. Detta minskar avsevärt tiden för rengöring och damning. Kakel och parkett är faktiskt mycket lättare att underhålla och rengöra.

Använd en fuktig trasa för att fånga upp damm

Vid rengöring måste du använda en fuktig trasa att fånga damm vid varje pass. Denna teknik är den mest effektiva för att ta bort damm från krimskrams, fotoramar, lampskärmar etc. Det är också viktigt att ta ett metodiskt tillvägagångssätt vid rengöring. Det är faktiskt inte särskilt effektivt att flytta från en plats till en annan. Tvärtom är det nödvändigt framsteg gradvis och undvik att hoppa över ett steg. Det är nödvändigt att rengöra varje föremål och dess plats innan du går vidare till nästa rum. Skrymslen och väggur bör inte glömmas bort.

Rengör lakan och omslag

Även om lakan och överdrag ser rena ut, är det nödvändigt att byta dem minst en gång i veckan. Dessutom kan användningen av en madrass överdrag hjälper till att förhindra att damm samlas där. Det är faktiskt svårare att rengöra en madrass.

Installera en luftrenare för att begränsa damm

a luftrenare är en anordning för filtrering av hushållsluft. Det tar bort föroreningar och renar luften. Det är särskilt effektivt för att ta bort dammpartiklar som flyter inne i huset. Det fritar dock inte från regelbunden städning. Att installera en enhet i varje rum är idealiskt för att denna metod ska vara effektiv.

Tygsoffor fångar upp damm

Tygsoffor är dammsamlare. Det är bäst att ha lädermöbler som inte lätt fångar dammpartiklar. Du behöver bara torka av dem med en fuktig trasa för att ta bort damm.

Investera i en mattvisp

Mattan bör dammsugas dagligen, men den bör också ibland hamna under slagen av en mattvisp. Du måste ta mattan ut i trädgården, hänga den i ett rep och slå den med en visp. Detta är det bästa sättet att skaka upp den och ta bort damm som inte har dammsugits upp.

Rengör damm från gröna växter

För att förhindra att damm lägger sig på krukväxter bör de vara det tvätta med öl. Blanka och friska, deras blad kommer att vara mycket hala och kommer inte att fånga damm lätt.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found