Hur återupplivar man det svarta i ett plagg?

Praktiska, svarta kläder finns i överflöd i garderoberna. De bärs varje dag och ger en touch av klass. Men de bleknar med tiden och mattas av med tvätt. Det finns flera sätt att återställa glans till svarta kläder. Ja, svart förtjänar särskild uppmärksamhet precis som vit. Du behöver bara använda rätt tvätt- och torkteknik. Vissa produkter kan också användas för att intensifiera den svarta färgen på kläder.

Återuppliva ett svart plagg

Försiktighetsåtgärder vid tvätt av svarta kläder

Behöver du råd om att tvätta jeans, en skjorta eller en svart klänning? Varje tvätt måste göras korrekt, annars bleknar det svarta. För att förhindra att de blir grå är det viktigt att tvätta dem noggrant. Men i alla fall bleknar svarta kläder av tvätt. Faktum är att varje tvätt gradvis bleknar det svarta. För att förhindra att svarta kläder bleknar snabbt är det därför lämpligt att tvätta dem så lite som möjligt. Det är också viktigt att lufta dem en dag innan du sätter tillbaka dem i skåpet. För att skydda denna färg under tvätt, är det lämpligt att:

 • Sortera tvätten: sortering är ett viktigt steg in bevara färgen på kläderna. För att göra detta måste de klassificeras efter färg, typ och vikt. Svarta och mörka kläder kan tvättas tillsammans för att undvika fläckar av ljusa kläder.
 • Handtvätt: Maskintvättcykeln kan göra att kläderna mörknar snabbt. Det är därför det är bäst att tvätta dem för hand. Denna teknik håller färgen längre samtidigt som tyget bevaras. Om svarta kläder behöver läggas i tvättmaskinen är det lämpligt att skydda dem med en nätpåse. Den senare kommer att skydda dem mot omrörning i trumman och därmed bevara deras färg.

Sätt att fixa svart färg

Så här fixar du den svarta färgen på ett plagg:

 • Det är viktigt att blötlägga den i en blandning av vatten och vinäger innan den första tvätten. Denna försiktighetsåtgärd gör att färgen kan fixeras i tygerna samtidigt som risken för missfärgning förhindras.
 • Innan du tvättar i tvättmaskinen är det lämpligt att förbereda en lösning baserad på vit vinäger och salt. Blötlägg plagget i det för fixa svart färg. Således kommer svarta jeans eller en svart skjorta att vara i perfekt skick när du lämnar maskinen. I själva verket tillåter saltet att fixera färgpigmenten och intensifierar svärtan på kläderna.
 • Det är lämpligt att hänga ut tvätten istället för att använda torktumlaren. Det är viktigt att inte lämna svarta kläder i solen för länge så att de inte blir smutsiga.

Användningen av färgämne och specialtvättmedel

Det finns två sätt attintensifiera klädernas svarta färg. Det är möjligt att göra detta med:

 • Specialtvättmedel

Att välja ett speciellt tvättmedel behåller den svarta färgen och mörka nyanserna. Det finns faktiskt tvättmedel som passar för svarta kläder och som skyddar pigmenten. Det är dock viktigt att respektera doseringen av tvättmedlet för att undvika uppkomst av fläckar efter sköljning.

 • Färga

Innan du använder ett färgämne är det viktigt att avgöra om tyget absorberar färgen väl. Färgen fäster lättare på tyger gjorda av naturliga fibrer som bomull, siden eller linne. Det kan också fungera på syntetiska tyger. Den kan dock inte användas på tyger av 100 % polyester och spandex. För att få en vacker färg bör du använda varmt vatten med mörk färg. Det är möjligt att använda en flytande eller pulvertinktur. Det är viktigt att varmt vatten tränger igenom plagget perfekt. Därför måste den senare förbli nedsänkt i den i en timme eller mer.

Hur undviker man slitage av svarta kläder?

Det är viktigt att vidta försiktighetsåtgärder för att bevara färgen på svarta kläder.

 • Områden som snabbt bleknar är ofta runt knappar och dragkedjor. För att undvika slitage runt dessa delar är det lämpligt att stänga blixtlåsen och knäppa skjortor eller jackor.
 • Mörkfärgade kläder gillar inte att strykas. Faktum är att värmen gradvis förstör pigmenten som färgar tyget. Om det är viktigt att stryka insidan av en jacka måste det ske vid låg temperatur.

Tips för skötsel och torkning av svarta kläder

När du tvättar svarta kläder i maskin är det viktigt att vända dem för att inte missfärga utsidan. Därmed kommer plaggets färg att skyddas mot omrörning i tvättmaskinen. Faktum är att tygernas fibrer gnider mot varandra under tvättcykeln, vilket slutar med att kläderna skadas och missfärgas. Det är därför det är bättre med svarta klädervälj en kort tvättcykel. Förutom en skonsam cykel är det också viktigt att tvätta svarta kläder med kallt vatten. Varmt vatten gör att mörka kläder bleknar snabbare. Därför bör vattentemperaturen inte överstiga 30 ° C.

När du torkar, akta dig för solen och torktumlaren. Naturlig torkning utan att utsätta för mycket för solen är att föredra för att skydda mörkfärgade kläder. I själva verket fungerar solens strålar som naturliga medel som gör kläderna ljusare. Detta är anledningen till att svarta kläder tappar färg i solen.

5 tips för att hålla färgen svart med naturliga ingredienser

Här är 5 tips för återställa glans till svarta kläder med naturliga ingredienser.

 • Kaffe:

Idealisk för stärka svart färg, kaffe förstärker inte bara mörkret, utan fixar det också. För att använda det är det nödvändigt att blötlägga svarta kläder i starkt kaffe eller att hälla en kopp kaffe i tvättmaskinen. Kaffet kommer alltså att fungera som en riktig naturlig tinktur. Det hjälper också till att få en enhetlig färg.

 • Öl:

Att använda öl för att skölja svarta kläder är en effektiv metod för att behålla den färgen. För att bli av med lukten av öl, skölj helt enkelt noggrant med rent vatten efteråt.

 • Spenat:

Kokvattnet från spenaten kan användas för att fixera den svarta färgen på kläder. Blötlägg bara mörka kläder i detta preparat innan du sköljer dem med rent vatten.

 • Te:

Ett konserveringsmedel, te hjälper till att bevara klädernas mörka färger. Blötlägg bara varje svart plagg i te tills det blir ljummet.

 • Panama trä:

Panamaträbark används för att behandla mörka jeans. De bör kokas innan du doppar kläder i dem för att skydda deras färg.