Ta bort lime från tvättmaskinen med vinäger

För att hushållsapparater, särskilt tvättmaskinen, ska fungera korrekt och under lång tid, bör deras underhåll utföras regelbundet. Avkalkning är en av de uppgifter som ska utföras för att säkerställa att en rengöringsanordning fungerar korrekt. Utöver de kemikalier som finns på marknaden är vit vinäger också en utmärkt ingrediens för att enkelt ta bort kalkavlagringar.

Ta bort kalk från tvättmaskinen

Var kommer kalken som finns på tvättmaskinerna ifrån?

Under användningen kan hushållsapparater eller tillbehör i nästan permanent kontakt med vatten täckas med ett vitt spår. Detta är den kalksten som finns i vattnet. Rik på kalcium och magnesium, hårt vatten är viktigt för människors hälsa, vilket inte är fallet för enheter.

Kalksten är en sedimentär bergart som huvudsakligen består av kalciumkarbonat magnesium och ibland dolomit eller från lera. Detta mineral kan bildas genom ackumulering av fragment av kalkhaltiga skal eller skelett. I det här fallet är det organisk kalksten. Det kan också erhållas genom kemisk eller biokemisk utfällning av kalciumkarbonat: det är den kalksten av kemiskt ursprung.

Kalkstenen kan identifieras genom sin vita nyans och pulvret den lämnar vid beröring. I allmänhet används detta mineral inom byggnadskonstruktion eller i den konstnärliga sektorn. Det syns även i kranvatten avsedd för hemmabruk.

Innan vattnet når dem kranar, korsar den vattenytan såväl som de olika jordtyperna där den är laddad med mineralsalter och spårämnen. Denna sammansättning varierar beroende på naturen på jorden den korsar. Dessutom, ett vatten som rinner genom en kalkstensjord kommer att generera en hårt vatten medan en annan som går igenom kristallina jordar är kategoriserad som sötvatten. Sedan måste det, för att vattnet ska vara drickbart och utan risk för hälsan, filtreras i en dricksvattenanläggning. Dess leverans kan fortsätta till hushållen.

Varför är det viktigt att bekämpa kalk från tvättmaskiner?

När vatten värms upp eller avdunstar med värme, a en del av kalkstenen stelnar och bildar a vitaktig insättning i hushållsapparatens rörledningar eller i rören. Det handlar om tandsten. Det senare skadar installationerna, har en negativ effekt på enhetens prestanda och orsakar vissa olägenheter för användaren.

Även om kalksten inte orsakar några negativa hälsokonsekvenser, har för mycket av det en betydande inverkan på apparaternas livslängd. Detta mineral har makten att minska trycket i rören och därmed, att påverka vattnets rinnande kommer ut ur kranen. Om motståndet hos en tvättmaskin eller någon annan hushållsapparat blockeras av kalk, är dess uppvärmningstiden kommer att öka, vilket också kommer att öka energikostnaderna och energiräkningen.

Dessutom utsätts en anordning som är dåligt underhållen och impregnerad med kalksten felfunktion och en låg livslängd jämfört med andra som regelbundet underhålls. Det är bra att veta att kalk kan leda till utsläpp av dåliga lukter i tvättmaskinen. Så för att vara säker på att ha glädje av din tvättmaskin så länge som möjligt är det viktigt att regelbundet bli av med kalk och mjuka upp kalken i vattnet med lämpliga produkter.

Hur tar man bort kalk från tvättmaskinen med vit vinäger?

För att inte hamna i tvätt som är ännu smutsigare och avger dålig lukt när den kommer ut ur maskinen är det viktigt att bli av med kalken så snabbt som möjligt. För optimalt underhåll är det viktigt att rengöra tvättmaskinens alla delar med vit vinäger minst en gång varannan månad.

Vit vinäger är en av mirakelingredienserna när det gäller hushållning. Således är den redan effektiv i sig själv. Men om ytan som ska rengöras är ganska smutsig bör den kombineras med bakpulver för optimalt resultat. Bakpulver är faktiskt också en produkt som är särskilt efterfrågad inom rengöring för dess avkalknings- och desinficerande egenskaper.

 • Avkalka tvättmaskinstrumman
 1. Att betala 1 l vit vinäger och en kopp med bikarbonat i trumman;
 2. Starta maskinen 90° i en till två minuter, stoppa enheten och vänta en timme;
 3. Börja om tvättmaskin och häll i en andra gång 1 liter vit vinäger ;
 4. Utför en andra tvätt kl 90° för att avlägsna kvarvarande rester;
 5. Ta bort envisa rester från svåra hörn med en ren trasa fuktad med vit vinäger, skölj och torka med en ren trasa.
 • Underhåll tvättmaskinens övriga delar

Filter bör rengöras åtminstone en gång var tredje månad. Att göra detta :

 1. Stoppa vattentillförseln;
 2. Ta bort vatteninloppsslangen;
 3. Skrubba filtren placerade i ändarna med en borste indränkt i utspädd vit vinäger;
 4. Sätt tillbaka varje element på plats efter rengöring.

de vattenavloppsrör tvättmaskinen bör också rengöras tillsammans med övriga föremål. Borttagning av smuts och/eller kalkavlagringar bör göras en eller två gånger om året. Byte kan vara nödvändigt om tillbehöret är defekt. Det är samma sak för filter som måste ändras beroende på hur ofta maskinen används.

Hur blir man av med dålig lukt från en tvättmaskin?

Vanligtvis är en tvättmaskin som avger dålig lukt angripen av forma. De kan vara inhysta på otillgängliga platser. För att bli av med det behöver du bara:

 1. Rengör avloppsrören med en flaskborste indränkt i en lösning av vit vinäger och bakpulver;
 2. Demontera den del av maskinen där lukterna är ihållande;
 3. Samla upp ludd som fastnat i tvätttanken;
 4. Rengör tvättbaljan och baksidan av trumma med vit vinäger ;
 5. Häll några droppar Tea tree eterisk olja på de tidigare rengjorda elementen.

För att optimera tvättmaskinens livslängd bör vissa dagliga åtgärder vidtas. Bland annat är det viktigt att lämna apparatens lucka öppen efter varje tvätt för att förhindra mögeltillväxt och ventilera inredningen. Det är också nödvändigt för att torka av dörrtätningen efter varje tvätt för att torka fukt och ta bort envis smuts.