Gör ett hologram med din smartphone

Tredimensionella holografiska animationer är inte längre science fictions domän, och vem som helst kan skapa dessa specialeffekter med lite. Denna handledning låter dig göra ett hologram med din smartphone tack vare några geniala tips. Några få verktyg, de nödvändiga för projektionen, och magin i de holografiska bilderna fungerar.

Hologram med sin smartphone

Vad är ett hologram?

Ett hologram eller ett holografisk bild är en tredimensionell visad bild som kan animeras. Även om det fortfarande är tekniskt svårt att skapa denna specialeffekt och kräver sofistikerad utrustning, är det bara att göra ett hologram med din smartphone med några smarta metoder. Både unga och gamla kommer att bli imponerade av magin i den hemgjorda 3D-animerade bilden. Faktum är att bilden som visas på skärmen på mobiltelefonen placerad horisontellt blir tredimensionell och kan komma till liv, genom att placera en enkel uppochnedvänd pyramid i mitten av skärmen. Bilderna måste dock komma från en video speciellt skapad för detta ändamål.

Vad du behöver för att göra ett hologram med din smartphone

Innan du börjar måste du samla in det nödvändiga för tillverkningen avbioduk3d som visar de holografiska bilderna.

För tillverkning av projektionsduken behöver du:

 • Ett halvstyvt transparent material, helst plast skuren från ett CD-fodral;
 • Superlim typ lim, eller snabbtorkande plastlim;
 • Scotch-tejp eller transparent självhäftande tejp;
 • Sax eller en skärare;
 • Graf papper;
 • En penna, penna eller finpunktsmarkör;
 • En metalllinjal är att föredra, eftersom en plastlinjal kan skadas av skärbladet.

För projektionen avholografisk bild :

 • En smartphone;
 • En hologrambild på en smartphone, närmare bestämt en video speciellt designad för hologrammet;
 • A omvänd transparent pyramid med skuren spets vem ska agera somholografisk projektionsduk.

Även om det är möjligt att välja ett flexibelt plastmaterial som enkelt kan klippas med sax, är det bäst att välja halvstyv plast. Detta är en förutsättning för enklare montering. Halvstyv plast, som ett CD-fodral, har bättre optiska egenskaper jämfört med mjuk plast. Det är också lättare att montera.

Stegen för att göra den holografiska projektionspyramiden

Det är lämpligt att använda ett millimeterark för att rita ett mönster först och sedan överföra det till plastytan. Denna process gör skärningen enklare och säkerställer att alla fyra sidorna har samma storlek.

 1. Rita en likbent triangel 3,5 cm hög och 6 cm bred bas, och 1 cm liten bas för att få den stympade pyramiden. Börja helst upptill med den lilla 1 cm basen innan du markerar ut de sneda sidorna och den stora basen;
 2. Klipp ut mönstret med sax, var noga med att göra ett rent snitt;
 3. Överför samma mönster till plasten för skära ut de fyra sidorna av pyramiden ;
 4. Rita pyramidens ytor från mönstret med en fin punktmarkör eller penna;
 5. Skär plasten med skäraren, se till att ha tillräckligt med användbar yta för de fyra sidorna av pyramiden;
 6. För att underlätta skärningen, gör flera pass med fräsen.

Det är också möjligt att spåra mönstret av stympad punktpyramid i sin helhet innan den överförs till det genomskinliga plastmaterialet. Resultatet är renare, men skärningen är svår, vilket kräver användning av mjukare plast.

När du skär måste du hålla skäraren stadigt och följa linjerna väl för ett rent resultat. Det rekommenderas även att ta plast som inte har repor. Detta kommer att optimera visningen av holografiska bilder. Likaså kommer en platt plastplatta att underlätta skärningen. Arbetet måste naturligtvis utföras på en yta som är avsedd för detta ändamål, såsom en träskiva till exempel.

För att montera pyramidprojektionsduken

Att montera de fyra sidorna av pyramiden är nästa steg. För att uppnå det:

 1. Placera två trianglar sida vid sida och anslut dem med en bit tejp eller genomskinlig tejp;
 2. Placera de andra två sidorna, tidigare monterade med tejp, mot de två föregående;
 3. Förena de fyra ansiktena vid deras sidor genom att vika dem och kontrollera att de vidrör varandra väl;
 4. Tejpa den trunkerade punktpyramiden med tejpbitar;
 5. Kontrollera att det inte finns något mellanrum mellan vinklarna;
 6. Limma hörnen med superlim, lägg några limprickar på flera ställen i hörnen, vid den avkortade punkten och vid basen;
 7. Ta bort tejpbitarna om det behövs, var säker på att strukturen stelnas av limmet och efter tillräcklig torktid.

Hitta en specifik video för att projicera holografiska bilder

För att göra ett hologram med din smartphone måste du hitta en specifik video. Detta ska visa 4 identiska bilder och speciellt arrangerade på skärmen på mobiltelefonen, så att pyramiden kan placeras i mitten. För att hitta en, gå helt enkelt till en speciell sökmotor för videoinnehåll och skriv sedan in termerna "hologram", "video" och/eller "pyramid".

För att visa animerade holografiska bilder

När du har laddat ner specialvideon finns det några försiktighetsåtgärder du bör vidta. För att bättre uppskatta specialeffekten är det att föredra att experimentet äger rum i en mörkt rum. När alla har satt sig in startar du videon, placerar skärpunktspyramiden i mitten av de fyra bilderna och tittar på minishowen. De holografiska bilderna produceras av reflektionen av mönstren som visas på skärmen från den inverterade pyramidens ytor. Det är därför du behöver en speciell video med 4 bilder som sänds samtidigt och arrangerade på ett specifikt sätt för att få hologrammet. För att förstärka specialeffekten, tveka inte att öka ljusstyrkan på skärmen, samtidigt som du ser till att släcka ljuset i rummet.

Några tips och försiktighetsåtgärder för att njuta av projiceringen av en video i hologram

Vid hantering av skäraren, mer exakt under skärning, rekommenderas att hålla verktyget stadigt och säkert. Skärkvaliteten och det slutliga resultatet beror på det. Om en surfplatta används istället för en smartphone räcker det att öka dimensionerna på pyramidens fyra sidor. Denna försiktighetsåtgärd gör att du kan behålla proportionerna och få samma kvalitet på holografiska bilder. För en tablett är det därför lämpligt att vidga den stora basen på varje sida till 10 cm, för att få den lilla höga basen till 2 cm och höjden på varje triangel till 7 cm istället för 3,5 cm.

Om du inte hittar ett CD-fodral kan du köpa halvstyv plast från gör-det-själv-sajter. De erbjuder också alla verktyg som anges ovan.