Gör återanvändbara rengöringsservetter

En miljöansvarig livsstil innebär att engångsprodukter förbjuds från vardagen. Engångsrengöringsservetter är en stor investering och skadar miljön. Att välja återanvändbara produkter är därför en ekonomisk och ekologisk lösning. Tvättbara våtservetter är mycket användbara för hushållssysslor. De används också i skönhetsritualer och babybad.

Mikrofiber rengöringsservetter

Varför bli av med engångsservetter?

De rengöringsservetter är vardagliga saker. De är användbara för rengöring, men också för rengöring av känslig hud. Att regelbundet använda en stor mängd engångsservetter som hamnar i soporna är dock synonymt med avfall. Med de många hushållssysslorna, morgon- och kvällsskönhetsritualerna och barnets toalett, representerar köpet av flera förpackningar med våtservetter per vecka eller per månad en stora utgifter. Dessutom är engångsservetter skadliga för miljön. Förutom deras dyra kostnad innehåller de faktiskt aggressiva kemikalier som blekmedel. Dessutom genererar de en betydande mängd avfall. Observera att att göra återanvändbara våtservetter gör det möjligt att spara pengar. Ännu mer så är de tvättbara hemgjorda dukarna impregnerade med utmärkta naturliga rengöringsmedel och desinfektionsmedel. De är därför ultraeffektiva i hushållsbruk och kan enkelt ersätta engångsservetter.

Att välja tyget på servetterna

Valet av tyg för att göra rengöringsservetter är viktigt. I princip ska den väljas efter användning: hushållsservetter, sminkborttagningsservetter eller babyservetter. Absorptionsförmåga och mjukhet är grundläggande kriterier.

Rengöringsservetter för hushåll görs vanligtvis med bärgningsvävnad (gammal T-shirt och gamla lakan). de Svampig vävnad är uppskattad för sina ultraabsorberande egenskaper. Dessutom har mikrofiber svamp och de som är baserade på polyamid rekommenderas för rengöring med vatten eller en flytande substans. De mikrofibrer av polyester gör en högpresterande antidammtork. Ett enda tyg räcker för att göra den här typen av torkduk.

Tillverkningen av sminkborttagningsservetter och våtservetter kräver dock a val av ultramjukt material. Det är idealiskt att tillhandahålla två tyger för att få en dubbel tjocklek. De ekologiska frottédukar rekommenderas starkt. En mikrobomullssvamplämplig för den ömtåliga huden i ansiktet och även för en baby. Den är dubbelt så tjock som andra tyger och därför mer absorberande. Det är dock inte sötare än en bambu eller lyocell mikrosvamp. Annars Jersey supermjuka t-shirts gör susen väldigt bra.

DE'underhåll av en trasa ska också beaktas innan man gör ett val. De resistenta material och tvättbar i hög temperatur ska gynnas. Å andra sidan rekommenderas inte fluffiga tyger.

Gör allt-i-ett återanvändbara rengöringsservetter

En rad engångsprodukter för att städa hela huset finns på marknaden. De hållbara och naturliga lösningar är dock mycket mer friska, ekonomisk och öva. Gör dina egna tvättbara rengöringsservetter undviker användningen av kemiska grundämnen. Återanvändbara allt-i-ett-servetter som inte innehåller några giftiga produkter kan därför användas var som helst i huset och på nästan vilken yta som helst. De rengör matfläckar på bänkskivan och all smuts i köket (diskbänk, kyl, mikrovågsugn, golv, kran, etc.). I badrummet utvinner de kalkstenen från handfat, kranar, spegel och duschkabin. Återanvändbara hushållsservetter är också effektiva för att polera rostfritt stål, linoleum, kakel, glas, porslin och diverse andra föremål.

Dessutom naturliga ingredienser är mycket uppskattade ihushållsarbete tack vare deras rengörande, desinficerande, avfettande och luktborttagande egenskaper. Receptet är att blanda:

 • 250 ml kokt eller filtrerat vatten;
 • 250 ml vit vinäger;
 • 1 matsked bakpulver;
 • 15 droppar eterisk citronolja;
 • 10 droppar eucalyptus globulus eterisk olja;
 • 5 till 10 droppar eterisk lavendelolja.

För att göra våtservetter är det viktigt att sammanföra:

 • Flera stycken klippt tyg. Antalet varierar efter behov och materialet enligt preferenser: från gamla skurna lakan eller annat bomullstyg för mer komfort och mjukhet. Dessa tyger är i genomsnitt 25 cm x 25 cm stora.
 • a glasbehållare med lufttätt lock, till exempel en stor burk på 1 liter, för att innehålla allt. Det är förbjudet att använda plastlådor.

Ingredienserna ska läggas i behållaren. Skaka burken gör det sedan möjligt att blanda allt väl. Efter att ha placerat alla vävnader i behållaren, stäng burken och vänd den sedan upp och ner för att blötlägga dukarna väl.

De håller för 10 dagar innan du förnyar blandningen. En plats skyddad från ljus gör dock att de eteriska oljornas egenskaper kan bibehållas längre. Servetterna ska vridas ur ordentligt före varje användning. Efter användning tvättas en torkduk i rent vatten eller i maskin och ska sedan läggas tillbaka i burken när den är torr.

Gör återanvändbara baby- eller ansiktsservetter

Huden i ansiktet och en babys hud är naturligt ömtålig, så det är absolut nödvändigt att välja ultramjuka tyger. För att göra en dubbelsidig torkduk krävs två tygstycken. Mjuka och absorberande, bomullsflanell och frotté är därför perfekta för rengöring av bebisar. Dessutom, en tvättbar torkduki tencel rekommenderas att torka ansiktet, bambu och bomull en för att ta bort smink. Här är tillverkningsmetoden:

 1. Tvätta tygerna innan du förvandlar dem till en torkduk. De tenderar att krympa efter tvätt;
 2. Rita vinkelräta på de valda tygerna med en penna och en linjal eller ett mönster;
 3. Klipp tyget efter formen (rektangel eller kvadrat) och önskad storlek. De genomsnittliga måtten på denna typ av tork är 10 cm x 10 cm plus ett sömsmån;
 4. Placera de två tygbitarna aviga mot varandra;
 5. Nåla fast setet;
 6. Montera de två delarna med hjälp av en symaskin (med eller utan sicksacksöm) eller en overlockmaskin för mer fart;
 7. Klipp den dubbelsidiga torkduken rent genom att ta bort sömsmånen, överflödiga trådar och ludd och var försiktig så att du inte klipper av sytrådarna.