Allt du kan göra med glycerin

Glycerin används främst inom kosmetikaindustrin, men det är också ett utmärkt naturligt rengöringsmedel. Den är luktfri och har en mild, söt smak med en konsistens som liknar sirapens. Den kan användas hemma såväl som i trädgården för att underhålla växter.

Använder glycerin i trädgården och hemma

Gör din egen tvål med glycerin

Det är möjligt att göra en hemgjord tvål med glycerin och mikrovågsugn. Så här gör du:

 1. Ta 250 ml glycerin, eller önskad mängd beroende på storleken på tvålen.
 2. Tillsätt droppar färgämne eller parfym till vätskan.
 3. Häll glycerin i en tvål- eller godisform. Om ingen utrustning finns tillgänglig, fyll botten av en polystyrenkopp till 2 centimeter. Låt stelna i 30 minuter.

Dessutom, för att undvika att slänga överbliven tvål, blanda dem helt enkelt med lite glycerin och krossa dem med ljummet vatten. Häll blandningen i en flaska för att få en hemgjord flytande tvål.

Förbered hemlagat tvättmedel med glycerin

Glycerin kan också användas som diskmedel, men det bör först förvandlas till flytande diskmedel. För att göra detta måste du ha:

 • En tom flaska för diskmedel
 • 1 cl flytande pepparmyntstvål
 • 2 koppar vatten
 • 1 tesked glycerin
 • 5 droppar eterisk lavendelolja
 • Blandare

Metod för beredning:

 1. Rengör en gammal flaska diskmedel.
 2. Häll 1 cl flytande pepparmyntstvål i behållaren och tillsätt 2 koppar vatten.
 3. Tillsätt 1 tesked glycerin i flaskan, tillsätt sedan 5 droppar eterisk lavendelolja.
 4. Kombinera de fyra ingredienserna och stäng flaskan.

Denna blandning kan användas för att diska och utgör ingen hälsorisk.

Lossa dörrar och lås med glycerin

Glycerin kan användas för smörj gångjärnen dörrar för att underlätta öppning. Det hjälper också till att ta bort gnisslor som kan uppstå med tiden. Det är också möjligt att låsa upp ett gammalt dörrlås tack vare glycerin. Om nyckeln inte sitter som den ska är det bara att hälla lite glycerin på den så glider den lätt in i hålet i låset. Eftersom den här produkten är ett utmärkt rengöringsmedel kan den även användas för rengöring fönsterkanaler och skjutdörrar som ofta samlar damm.

Ta bort alla typer av fläckar med glycerin

Glycerin är ett utmärkt naturligt fläckborttagningsmedel. Det mjukar upp härdade fläckar såväl som äldre.

 • Kaffefläckar

För att ta bort en färsk eller gammal kaffefläck från tyget, blöt den helt enkelt i kallt vatten och tillsätt några droppar glycerin. Tvätta sedan som vanligt med tvättmedel.

 • Gamla fläckar

För att rengöra en gammal fläck, blanda helt enkelt glycerin och ljummet vatten i lika delar. Låt det färgade plagget dra i denna lösning i ungefär en timme och gnugga försiktigt med handen. Tvätta till sist och skölj noga med kallt vatten.

 • Senapsfläckar

Om senapsfläcken är gammal bör du först mjuka upp den med glycerin genom att blötlägga tyget i ljummet vatten innehållande glycerin i cirka 30 minuter. Detta frigör senapsrester på fibrerna och gör rengöringen enklare.

 • Tjära fläckar

Det är inte lätt att ta bort en tjärfläck, men det är möjligt med glycerin. För att göra detta måste några steg följas:

 1. Häll några droppar glycerin på fläcken
 2. Låt verka i ungefär en timme
 3. Använd sedan en pappershandduk och gnugga försiktigt smutsen
 4. Upprepa processen tills det inte finns några spår

Använder glycerin i trädgården

Glycerin är en giftfri söt förening som vanligtvis används i kosmetika. Förutom att den används i kosmetika och hemma kan den även användas i trädgården.

Jord innehåller kvävefixerande bakterier som behöver glycerin för att trivas. Denna förening förbättrar deras ämnesomsättning. Glycerin å sin sida innehåller glycerol som är en källa till kolhydrater. Denna egenhet gör att den kan producera etanol, butanol, propandiol och ättiksyra.

Många bakteriestammar använder dessa element som en energikälla, vilket stimulerar deras celldelning, differentiering, rörlighet och tillväxt. När jordbakterier trivs förbättrar de växternas hälsa och berikar jorden.

 • Förse blommorna med nödvändiga näringsämnen

Buketter av naturliga blommor kan lagras längre genom att använda glycerin. Det är till och med ett av de bästa sätten att bevara blommor och förhindra att de vissnar. För att göra detta, placera helt enkelt de plockade blommorna i en vas fylld med vatten och glycerin. Denna lösning kommer att förse dem med alla de näringsämnen som behövs för deras överlevnad.

 • Påskynda groningen

Vissa växters frön kan ta lång tid att gro. För att påskynda groningen, blötlägg dem helt enkelt i en blandning av glycerin och vatten innan du sår dem. Förutom att påskynda groningsprocessen förser glycerin också frön med eteriska oljor och alkaloider som kommer att förbättra deras hälsa.

 • Stimulera växttillväxt och produktivitet

Glycerin påskyndar inte bara groningen, det främjar ocksårota. Denna naturliga produkt innehåller indol-beta-ättiksyra som hjälper växter att utveckla friskare och starkare rötter, vilket ökar deras produktivitet.

För att främja växternas tillväxt och produktivitet, tillsätt 10 ml glycerin till 1 liter vatten och fukta bladverket med denna blandning. Denna lösning förbättrar växternas kvalitet och ger de näringsämnen som behövs för deras utveckling. Dessutom bevarar den kväve och fosfat i jorden samtidigt som den ökar organiskt material. Den kan också användas som kompostaktivator.

 • Behåll markfuktigheten

Detta är en av de största fördelarna med att använda glycerin i trädgården. Denna förening gör att jorden kan behålla fukt, vilket främjar växternas tillväxt.