Hur lossar man tvätten med bakpulver?

Bakpulver är känt för att vara ekonomiskt och naturligt och är en effektiv och lättanvänd ingrediens för att färga kläder, sängkläder etc. Kallas även natriumbikarbonat, det är produkten att ha i en garderob. Granska i detalj av dess sammansättning, dess dygder och dess användning.

Lossa dina saker med bakpulver

Allt du behöver veta om bakpulver

de bikarbonat är en kemisk förening som vanligtvis finns som vitt pulver att blanda med vatten. Det är klart mindre skadligt än de flesta rengöringsmedel och deodoranter, kemiska eller inte, eftersom det respekterar materialets och ytans skörhet. Det skiljer sig från kaustiksoda eller natriumhydroxid som är ett ultrafrätande ämne. Det säljs i stormarknader i livsmedels- eller apoteksavdelningen. Det används ofta i matlagning, personlig vård, hushållning, bilstädning, tvättfläckborttagning med mera.

Åtgärderna av bakpulver på tvätten

Oavsett om det är på vita t-shirts, vita lakan, sportkläder, babykläder eller underkläder, natriumbikarbonat:

 • Förbättrar rengöringsförmågan hos flytande tvätt: det hjälper flytande tvättmedel att enkelt ta bort olika fläckar på kläder, särskilt fett. I allmänhet, tillsätt 1 till 2 matskedar bakpulver i tvättmedelsfacket i tvättmaskinen. För bästa resultat är det bättre att halvera den vanliga mängden flytande tvättmedel. Det bör noteras att natriumbikarbonat inte blandas bra med silke och ull.
 • Deodoriserar tvätt : för att ta dig tid att agera effektivt och ta bort envis lukt från tvätt som unken, svett och rök, är det lämpligt att blötlägga tvätten över natten. Att göra detta :
 1. Tillsätt 180 g bakpulver till 4 L vatten i en hink;
 2. Blötlägg kläderna tills de är helt genomblöta;
 3. Låt stå till nästa dag och lägg allt i maskinen.

För bästa resultat är varmt vatten effektivare för att tvätta kläder som luktar unket. Å andra sidan är kallt vatten mer lämpligt för färgad och ömtålig tvätt. Det är möjligt att tillsätta 90 g bakpulver till maskinen när den är fylld med vatten. Om tvätten är tung kan mängden gå upp till 180 g. Å andra sidan, 230 ml av vit vinäger bör tillsättas för att begränsa bikarbonatets deodoriserande effekt.

 • Förtvättade skjortkragar och ärmar: Innan du lägger de vita tröjorna för att tvätta i maskinen, är det lämpligt att spraya bikarbonat av vatten på deras kragar och ärmar för att lösa upp proteinerna och fetterna som orsakar fläckar. För att göra detta räcker det med 60 g, eller 4 matskedar, natriumbikarbonat löst i varje liter vatten.
 • Tar bort de olika fläckarna: fortfarande tack vare dess avfettande egenskaper hjälper bakpulver utspädd i vatten att ta bort fläckar från rött vin, röda frukter, gräs, olja, blod etc.
 • Neutraliserar lukter från den smutsiga tvättkorgen: tack vare sin porösa konsistens som ger den en absorberande effekt på pH, kommer bakpulver att fånga upp och neutralisera lukter, särskilt de från underkläder, sportkläder och babykläder. Vad mer, det eliminerar effektivt bakterierna som orsakar dessa dåliga lukter. För att göra detta är det lämpligt att strö natriumbikarbonat på den smutsiga tvätten när den ackumuleras. Denna produkt kommer att fortsätta sina luktborttagnings- och rengöringsåtgärder en gång i tvättmaskinen.
 • Ta hand om bebisens tvätt : Eftersom bakpulver finns naturligt i människokroppen, orsakar det inte okontrollerade allergiska reaktioner. Detta gör den perfekt för att neutralisera envisa lukter, såsom urin och spyor på handdukar, tygblöjor, pyjamas, lakan, haklappar och andra sängkläder, utan risk för irritation eller allergi mot barnets ömtåliga hud. För detta är det lämpligt att hälla 15 g, eller 1 matsked, bakpulver i tvättmaskinens tvättmedelslåda och dela den vanliga mängden tvättmedel på mitten. Ännu bättre är det bäst att använda en tvålboll eller tvålnötter.

Använder bakpulver

Natriumbikarbonat kan användas:

 • I pulverform : på kläder för att dra fördel av dess mjukgörande, anti-kalkbeläggning, avfettande och blekande egenskaper.
 • I pastaform : en tesked natriumbikarbonat kan blandas med lite vatten för att få en slät pasta redo att appliceras. Det är effektivt för att ta bort olja, fett, lera, matfläckar ... Det kan också blandas med vit vinäger eller väteperoxid. Denna pasta är effektiv på nästan alla typer av textilier, förutom de som kräver kemtvätt. Detta eftersom kläder som har bakpulverpasta på ska sköljas med vatten, vilket kan skada dem.
 • Som en flytande lösning : Denna hudmjukgörande och desinficerande lösning kan erhållas genom att blanda några matskedar bakpulver med varmt eller ljummet vatten. Den kan även användas som spray.

Kemtvätt med natriumbikarbonat

Om kläder luktar unket, är bakpulver till hjälp för att fräscha upp dem, även om det inte rengör dem helt. Faktum är att denna produkt helt enkelt absorberar lukter. Att göra detta :

 1. Täck de smutsiga områdena med bakpulver och lägg kläderna i en förseglad påse. Att använda en mjölsikt kan hjälpa till att sprida produkten jämnt. Du kan också innehålla bakpulver i en ren strumpa och stoppa in strumpan i den förseglade påsen för att förhindra direktkontakt med kläder.
 2. Placera påsen på en sval, torr plats och låt den verka över natten så att produkten effektivt absorberar all lukt.
 3. Öppna påsen och skaka kläderna för att ta bort överflödigt pulver och häng dem på en ventilerad, solig plats i några timmar.
 4. Upprepa operationen vid behov. Om lukterna kvarstår, skulle det vara bättre att anlita en professionell för att noggrant rengöra kläderna.