Hur rengör man ett terrakottagolv ordentligt?

Terrakottaplattorna lyser upp husen med sin livliga och varma färg. För att bevara golvets kvalitet och utseende måste daglig och lämplig rengöring ske enligt konstens regler. Det finns bra produkter för att ordentligt rengöra ett klinkergolv.

Tvätta ett terrakottagolv noggrant

Regelbunden rengöring av klinkergolvet

Klinkergolv kan vara flera år eller till och med århundraden gammal. För att underhålla denna typ av golv, daglig städning med klart vatten och en mycket skonsam rengöring krävs. Porositeten i terrakottagolvet möjliggör snabb absorption av ämnen som finns där av misstag. Glöm därför inte att damma av så mycket som möjligt för god hygien och långvarigt underhåll. Så fort ett ämne hamnar på golvet, rengör det omedelbart med en absorberande pappershandduk för att förhindra att fläckarna blir djupt korsade. Användningen av väl anpassade material undviker repor som en mikrofiberkvast. Genom att tillämpa dessa gester dagligen kommer terrakottagolvet att bevaras från degradering.

Rengör terrakottagolvet med vit vinäger

vit vinäger är en av de produkter som oftast används i hushållet. Dess verkan är bevisad inom många områden av rengöring och sanitet. Lätt att hitta i handeln, den här produkten bidrar effektivt till att rengöra jorden i tometter, speciellt lite fet. Om tommetterna är gjorda av brända stenar är deras motståndskraft mot denna produkt utan fara, så länge som endast en liten mängd används. Glöm dock inte att klippa vit vinäger med varmt vatten för att optimera effekten avfettningsmedel. Eftersom denna produkt är 100 % ekologisk, är dess påverkan på miljön inte att frukta.

Tvätta terrakottagolvet med saltsyra

Saltsyra är mycket kraftfull. Var försiktig vid hanteringen, eftersom huden kan brännas vid en olycka. Dess användning är lämplig för rengöring av extremt smutsiga klinkergolv. Dock rekommenderas att späda ut saltsyra halvvägs med vatten för att förhindra att denna kemiska förening påskyndar nedbrytningen av plattorna. Rengöring med saltsyra rekommenderas endast för tungt arbete och inte för daglig hushållsstädning.

Använd kolsyrat vatten för att rengöra klinkergolvet

Kolsyrat vatten är allmänt tillgänglig på marknaden som en ätbar dryck. För att avslöja skönheten i terrakottagolvet och för att rengöra det ordentligt bör dess användning prövas.

 1. Vid rengöring, häll kolsyrat vatten på de smutsigaste delarna av terrakottagolvet, särskilt mellan fogarna.
 2. Glöm inte att passera mikrofibermopp tidigare fuktad.
 3. Torka marken för att avslöja ett mycket rent terrakottagolv tills gemensamma mellanrum.

Rengör ett klinkergolv med diskmedel

Mycket skonsam mot händerna, diskmedel är lika fördelaktigt för rengöring av klinkergolvsom förtjänar särskild behandling. Denna teknik används flitigt och försämrar inte på något sätt kvaliteten på plattorna. För att rengöra med diskmedel:

 1. Ta en behållare eller en hink.
 2. Späd några droppar diskmedel med varmt vatten. Varmvatten hjälper till att påskynda lossningen av smuts så bra som möjligt.
 3. Användningen av en mikrofibermopp eller svampmopp hjälper till att lossa envis smuts.
 4. Torkning bör göras direkt efteråt för att förhindra att spår uppstår.

Tvätta ett terrakottagolv med bakpulver

Bakpulver är en fantastisk produkt med flera användningsområden och är fördelaktigt för att effektivt rengöra och desinficera terrakottagolv. Smuts motstår inte dess verkan. Dessutom elimineras vissa bakterier snabbt vid rengöring.

 1. För en liter vatten, sätt en kaffekopp av bikarbonat.
 2. Rengör terrakottagolvet med denna blandning med hjälp av mikrofibermoppen.
 3. Sköljning bör ske omedelbart efteråt, rikligt, så att spåren inte försämrar utseendet på terrakottagolvet.

Rengör med citronsaft

Mycket naturlig med en behaglig doft, den citron juice är effektivt för att ta bort många fläckar som kan finnas på terrakottagolv. Syrligheten i denna citrusfrukt är väl lämpad för att lösa inkorsad smuts väl. För dess användning:

 1. Ta citronsaften direkt och häll över spåren, samtidigt som du gnuggar kraftigt med en ren trasa.
 2. Nästa steg är att skölja de rengjorda delarna väl.

Använder svart tvål för att tvätta ett klinkergolv

Extremt avfettande, svart tvål är en produkt att ha hemma för daglig rengöring. Den är idealisk för rengöring av terrakottagolv, särskilt för att bevara egenskaperna hos terrakottaplattor.

 1. Blanda svart tvål med varmt vatten (för 1 liter vatten, blanda med 1 matsked svart tvål).
 2. Lägg allt i en hink och rengör.
 3. Borsta terrakottagolvet lätt med en mjuk borste, en väl blöt mopp eller en mikrofiberkvast.
 4. Skölj med mycket rent, klart vatten.
 5. Torkning ska ske automatiskt, eftersom terrakottagolv bevaras bättre på detta sätt.

Tvätta terrakottagolvet med sodakristaller

Produkt som är bra för miljön, därför för inredningen i ett hus, sodaaska är perfekta för korrekt rengöring av ett klinkergolv.

 1. För en adekvat blandning, ta 1 liter varmt vatten och tillsätt sedan 1 tesked sodakristaller.
 2. Använd fortfarande en mikrofibermopp eller en svampmopp, blötlägg den i lösningen och skrubba tills alla spår av smuts har tagits bort från terrakottagolvet.
 3. En riklig sköljning följt av en bra torkning avslutar operationen.

Rengör med en lersten

Lätt att hitta i stormarknader, den lersten används vanligtvis för rengöring av flera material såsom marmor. Kombinationen av ren kalksten, glycerin och tvål har producerat denna fantastiska produkt. Ekologiskt och naturligt, dessutom rekommenderas användningen av lersten starkt. Att göra så:

 1. Gnid det senare på terrakottagolvet, lätt, och speciellt på de mest nedsmutsade delarna.
 2. Skölj sedan med rent vatten och låt hela golvet torka som alltid.