Lossa madrassen med vinäger

Används dagligen blir madrassen snabbt smutsig. Denna nödvändiga men dyra bit av sängkläder kräver särskild omsorg för att förlänga dess livslängd. När den är i gott skick garanterar den maximal komfort för användaren. Bland de ekologiska lösningarna är det särskilt effektivt att ta loss madrassen med vinäger.

Lossa din madrass med vinäger

Varför rengöra din madrass med vinäger?

Även skyddad av ett överdrag och lakan blir en madrass smutsig med tiden. Förutom eventuella lukter som kan komma från den, kommer den att avslöja fula fläckar. Rengör hansmadrass är därför avgörande för att upprätthålla god komfort och optimal sömnkvalitet. De ofta höga inköpspriserna är också ett incitament för att ordentligt underhålla denna bit av sängkläder som används dagligen. Naturliga rengöringsmetoder är att föredra, eftersom de undviker användningen av kemikalier och eftersom de är billigare. Genom att ta loss madrassen med vinäger kan du alltså hitta en hälsosam och bekväm madrass, utan att behöva investera i köp av en specifik rengöringsprodukt.

Vilka är de renande egenskaperna hos vinäger?

Vinäger består av aktiva ämnen som vanligtvis används inom rengöringsvärlden. Faktum är attättiksyra den innehåller har rengöringsegenskaper bevisad. Det är därför ättika är lämplig för olika applikationer, och i synnerhet som produktekologisk för rena madrasser.

Hur rengör man sin madrass med vinäger?

Vit vinäger rekommenderas för rengöring av en madrass eftersom det är effektivt samtidigt som det tillåter kemtvätt. Denna metod eliminerar behovet av att ta bort överdraget eller byta madrass omedelbart. Innan du fortsätter måste följande ingredienser och utrustning först samlas in:

 • Handfat eller behållare av bra storlek;
 • Tvättlapp;
 • Svamp;
 • 500 ml eller motsvarande 2 glas vit vinäger;
 • 2 matskedar flytande tvål eller diskmedel;
 • 200 ml ljummet vatten.

Här är rengöringsstegen:

 • Häll vit vinäger, ljummet vatten och diskmedel i behållaren, blanda sedan allt väl.
 • Ta svampen och blötlägg den i behållaren.
 • Vrid lätt ur och gnugga försiktigt fläckarna som ska tas bort med den våta svampen, stryk så många gånger som behövs för varje fläck. Fortsätt i små sektioner för att noggrant rengöra hela madrassens yta.
 • När all smuts har tagits bort, skölj madrassen med en tvättlapp som tidigare blötts i rent vatten.
 • Låt madrassen torka innan du täcker den.

Det går även att ta loss madrassen med gelvinäger. Vinägergel är en kommersiellt tillgänglig produkt. Att göra vinägergel själv kan dock vara en enklare och mer ekonomisk lösning. Blanda bara samma mängder vinäger och ljummet vatten med ett gelningsmedel - som agar-agar - och bakpulver. Den mycket höga gelningsförmågan hos agar-agar gör den särskilt lämplig för denna användning.