Praktiska råd för att göra egen kompost

Kompost, resultatet av jäsning av organiskt avfall, är effektivt för att återbalansera jorden i grönsaksträdgården med låg humushalt, särskilt efter odling. Den innehåller de näringsämnen som är nödvändiga för växtutveckling. I högar, på ytan eller i silos, här är tipsen för en framgångsrik komposteringsprocess med lätthet.

Gör kompost

Fokus på kompost

"Kompost" översätts till "sammansatt gödselmedel". Detta gödselmedel består av avfall av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung. I sönderfallande, särskilt under verkan av mikroorganismer och efter lagring förvandlas detta organiska material till kvalitetsgödsel. Det senare ger näring åt växterna och gör dem mer motståndskraftiga mot sjukdomar. Dessutom stärker komposten markens vatten- och näringsretentionsförmåga.

Kompost har tre huvudsakliga fördelar:

 • Upprätthålla jordens bördighet

Kompost gör det möjligt att återvinna de näringsämnen som grödorna tar. Faktum är att den innehåller de element som möter näringsbehov hos odlade växter.

 • Återvinning av hushållsavfall

Återanvänd dem växt- och organiskt avfall att förvandla dem till naturligt gödningsmedel utgör en miljöansvarig gest. Tillverkningen av kompost är faktiskt en del av en dynamik i hållbar utveckling.

 • Skapandet av humus

Humus, en organiskt ämne, kommer från nedbrytningen av växter och organiska element i samband med verkan av bakterier och svampar som finns i det övre lagret av jorden. Skapad på ett naturligt sätt, det ökar jordens bördighet.

Kompostering

För förbättra jordens bördighet, är det lämpligt att arbeta med det senare genom att lägga till det årligen 10 till 30 kg / 10 m² kompost.

Nödvändigt material

Här är en icke uttömmande lista över material att använda:

 • En liten behållare för insamling av hushållsavfall;
 • A skottkärra för transport av avfall;
 • A gaffel att lufta och röra om högen av gödsel;
 • En eller två kompostsilor eller komposterare;
 • a sikt att ha en homogen kompost;
 • A lock för ögonmusslan för att skydda högen från elementen;
 • a blöjtermometer för att mäta temperaturförändringar i komposten.

Komposterbara material

För att få 100 % naturlig kompost är det att föredra att använda grönt hushållsavfall och trädgård. För detta ändamål, gynna krossade och varierade material, i en balanserad proportion mellan torrt och blött. För ett bättre organiskt gödningsmedel är det viktigt att diversifiera avfallet.

De komposterbara material från trädgården inkluderar: krukväxter; krossade döda löv; torkade örter; barrnålar; klippa nytt gräs; krossat virke, spån och sågspån; ogräs ogräs som hela nässlor före blomningen.

De komposterbara material hemma är lika olika: fetter, matoljor; kaffesump med filtret (utan att glömma att kontrollera om det senare verkligen är komposterbart); papper, tidningar, kartonger; pappershandukar ; ostskal, skinksvål; överblivna måltider; naturliga tyger som bomull och linne; äggskal, krossade musslor och nötter; teblad och tepåsar.

Komposteringstekniker

Enligt plats och tid tillgänglig, kan kompostering göras på tre sätt:

 • de högkompostering

Högkompostering består av samla en hög med kompost på golvet. Med hjälp av principen om mille-feuille handlar det om monteringsskikt av material i på varandra följande horisontella lager. Fördelen med denna metod är dess tillverkningshastighet. Den enda nackdelen är dess betydande behov av utrymme och arbetstid.

 • de silokompostering

Silokompostering är ett bra alternativ till högkompostering. Denna teknik består av placera mille-feuille av organiskt material i en stor behållare. Välj mellan en träkub med avtagbar yta eller en nätcylinder toppad med transparent plastfilm. Silor eller kompostrar är lätta att bygga och kräver lite utrymme.

 • de ytkompostering

Ytkompostering bygger på samma process som naturlig nedbrytning av material. Placeras på marken eller i den framtida grödan, den senare försämras naturligt.

Tekniker för att bygga komposthögen

Sammansättningen av komposthögen görs i fem steg:

 1. Stapla upp kompostmaterialen på en tillgänglig plats i trädgården.
 2. Töm varje lager tillräckligt samtidigt som man täcker högen med lite smuts, stenpulver och träaska.
 3. Blanda materialen väl mellan dem för att få en balanserad kombination vad gäller näringsintag.
 4. För att bättre aktivera högen, y lägg till ogornade nässlor.
 5. Försköna halmhögen, döda löv och torrt gräs innan du täcker med några spadar jord.

Utvecklingen av kompost

Från vissa kriterier är det möjligt att avgöra när en kompost är klar att användas:

Högsta värme

Det är normalt att komposten värms upp på grund av mikroorganismernas aktivitet. Således observeras i allmänhet en temperatur på 60 ° C, följt av ett gradvis fall. Under värmetoppen kan två fel uppstå:

 • a uttorkad hög avslöjar svampfilament och torra material
 • a högen för blöt med degiga, illaluktande material

För att känna igen en komposts mognad är allt du behöver göra att inspektera hög nyans. Ja, efter värmetoppen blir gödselmaskarna rosor och deras vita ringar sticker ut. Det är en kompost halvmoget. Den senare kan användas på fattiga och sandiga jordar eller agera som kompost. a mogen kompost kan kännas igen av hans svart färg, liknande den för kommersiell krukjord. Det utgör ett verkligt koncentrat av gödningsmedel, effektivt under plantera träd och buskar.

Tips för att göra en bra kompost

Undvik att lämna kompost på ytan av avfall som sannolikt är av intresse för katter och hundar. Grenar och stammar större än 1 cm i diameter ska också undvikas. Ge företräde åt avfall skuret i små bitar, eller till och med krossat. De naturliga avföring, särskilt husdjur, är effektiva för att berika kompost. Växter eller träd som är sårbara för sjukdomar är dock mycket känsliga för det.

För bra kompost måste vissa material tas bort som plast, metaller, föroreningar, smittsamma eller giftiga ämnen och citrusskal.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found