Noll avfall: förberedelser inför läsårets början

I början av varje läsår måste familjer ägna en viss budget till att köpa tillbehör och andra skolsaker. Utöver ökningen av konsumtionstoppen genererar denna period en hög produktion av avfall. De inköpta förnödenheterna kan verkligen få viktiga konsekvenser för miljön. För att spara pengar, men framför allt för att slippa producera onödigt avfall, kommer här några praktiska tips för ett nollavfall tillbaka till skolan.

Att bli organiserad för noll slöseri tillbaka till skolan

Fokusera på återhämtning inför läsårets start

Det första steget är att göra inventeringen av förnödenheter som finns kvar i skåpen. Det här tipset är särskilt giltigt för dem som tenderar att köpa i stora mängder eller i omgångar, och mer än nödvändigt för ett ekonomiskt läsår. de resten av lagret kan alltså användas till det nya året. Det rekommenderas också att sortera skolmaterial från föregående år och att återanvända allt som fortfarande går att återanvända: pennfodral, pennvässare, suddgummi, linjaler ... Dessutom går det att fråga anhöriga om de inte har några extra skolsaker.

Lämna inte valet till barnen

Barn tenderar att orientera sitt val mot moderiktiga produkter, utan att tänka på kvaliteten eller den ekologiska karaktären hos de senare. Det är alltså att föredra shoppa utan dem. Men för att göra alla nöjda är det möjligt att hitta en kompromiss genom att lämna dem till exempel en viss frihet i valet av vissa produkter som pennfodralet, dagboken och väskan.

Fokus på hållbara skolmaterial

När du handlar är det lämpligt att köpa tillbehör som håller längre: metallgeometriinstrument, trä linjaler, pennvässare i metall ...

Föredrar neutrala produkter

Oavsett om det är i färg eller mönster, är neutrala, okonstlade skolmaterial ett måste. Dessa tillbehör kan enkelt återanvändas under åren. Å andra sidan kanske föremål som innehåller en seriefigur inte är lämpliga efter ett tag.

Köp begagnade tillbehör

Att gå till radannonssajter, garageförsäljningar eller återvinningscentraler som Emmaüs butiker är en utmärkt lösning för att skaffa skolsaker i mycket gott skick, men till ett lågt pris. Miniräknare, pärm och många andra produkter kan köpas begagnat. Begagnade kläder rekommenderas också.

Köp i bulk

För en noll avfall tillbaka till skolan, säga adjö till leverera förpackningarskolan är ordningen för dagen. Genom att köpa från stormarknader kan föräldrar sällan köpa individuellt och vanligtvis hittar de bara överpackade partier. Det rekommenderas därför att köpa i bulk från pappersbruk som ofta erbjuder oförpackade varor individuellt.

Fokus på miljövänliga skolmaterial

För en retur utan avfall, välj förnödenheter naturliga och ekologiska material krävs. Dessutom produkter gjorda av papper eller återvunnen plast ska gynnas. Dessutom är många kommersiellt tillgängliga skoleffekter uppladdningsbara, vilket minskar avfallet.

Här är en lista över miljövänliga tillbehör att köpa:

 • Från anteckningsböcker av återvunnet papper : välj bärbara datorer med återvunna ark, helst oblekta. Detta beror på att blekningsprocessen involverar användning av kemikalier, särskilt klor.
 • Från påfyllningsbara markörer, markörer och highlighters : relativt ekologiska, dessa produkter kan också vara vattenbaserade, perfekta för att hålla barn friska.
 • Från avdelare av återvunnen kartong : det är också möjligt att välja återvunna polypropenavdelare.
 • Andra återvunna produkter : pennor, korrigerare, tejp... olika produkter finns med återvunnen plast.
 • Från miljövänliga pennfodral och väskor : vissa märken erbjuder pennfodral, väskor eller till och med dagböcker gjorda av återvunnet, ansvarsfullt och ekologiskt material. Begagnade väskor är också ett intressant alternativ.

Att förbjuda vissa produkter för att uppnå nollavfallsmålet

Att nå målet om en noll avfallsretur, vissa skoleffekter ska undvikas:

 • De lösningsmedelsbaserade lim : det är att föredra att välja vattenbaserade produkter, fria från giftiga och cancerframkallande ämnen.
 • De vätskekorrigerare vanligtvis baserad på giftiga lösningsmedel: tejpkorrigerare rekommenderas mer.
 • De highlighters för engångsbruk : dessa produkter är sammansatta av lösningsmedel, giftiga konserveringsmedel och tungmetaller. För ett helt miljövänligt alternativ är det bäst att använda markeringspennor i trä.
 • De lackade pennor : dessa produkter består av syntetiska förorenande ämnen. Blyertspennor gjorda av obehandlat trä är att föredra.
 • De smaksatta eller färgade tandkött : dessa produkter är fulla av cancerframkallande och giftiga ämnen. Föredrar istället naturliga, icke-tonade gummisuddgummi.

Utbilda lärare på noll avfall

I början av varje läsår får föräldrar ofta en armlång lista med tillbehör. Förutom att det kostar en mindre förmögenhet är denna långa lista också en rejäl börda för planeten. Är det verkligen nödvändigt att tillhandahålla två stora anteckningsböcker och två små pärmar för ett ämne? Det är därför viktigt att råda lärare att utveckla en enklare skolmateriallista.

Utrusta dig ordentligt för måltider

En annan bra tid att slösa är skolmaten. För en ekologisk matlåda måste olika kriterier beaktas:

 • de val av containrar : plast- eller papperspåsar bör undvikas. Å andra sidan är det att föredra att använda återanvändbara behållare som en matlåda i rostfritt stål eller glas. Vattenflaskor av plast bör också undvikas. Det är bättre att ersätta dem med en kalebass. Vid val bör öppnings- och stängningssystemet testas för att säkerställa att barn kan använda behållaren utan hjälp.
 • De engångsbestick : vanligtvis tillverkade av plast, dessa redskap är också icke-återvinningsbara, men framför allt inte särskilt praktiska att använda. Bambu eller metallredskap är att föredra.
 • De servetter : För att barn ska kunna torka sina lillfingrar och munnen efter maten är det viktigt att glömma bort engångshanddukarna och att istället föredra en liten tvättlapp.
 • De återanvändbara påsar : istället för att köpa påsar med yoghurt eller kompotter varje gång för barn, är det bättre att köpa små återanvändbara snackspåsar. Dessa tillbehör är relativt praktiska och gör det enkelt att bära med sig cupcakes, kakor, men även smoothies, kompotter eller yoghurt. Vattentäta, dessa påsar är lätta att rengöra. Vid val är de med dragkedja att föredra. Faktum är att fickorna stängda med kardborre hänger lätt överallt och tenderar att inte stängas på lång sikt.