Hur rengör man ett naturstensgolv?

Natursten används för både inre och yttre golv. Tänk dock på att denna typ av material är känsligt för fläckar och överdrivet nötande produkter. Därför bör man vara försiktig så att den inte skadas under underhållet. Här är alla våra tips för korrekt rengöring av marmor-, granit-, skiffer- och blåstensgolv.

Underhåll ditt naturstensgolv

Undvik slipande produkter på stengolv

De natursten är mycket känslig för vissa produkter som blekmedel, citron- där den vinäger. Det bör också noteras att underhållet skiljer sig åt beroende på vilken typ av sten som används för golvbeläggningen: marmor, granit, skiffer, blå sten ... Det är därför nödvändigt att utföra en personlig rengöring för var och en av dessa beläggningar.

Rengöring av marmorgolv

En sten som härrör från kalksten, marmor- stöder inte kalkprodukter som vinäger och citron. Blekmedel är också starkt avrådande för rengöring av marmor. Användningen av dessa produkter förändrar irreparabelt dess utseende.

Rekommenderade produkter för rengöring av marmor är svart tvål, den Marseilles tvål, den lersten eller till och med sodaaska.

För att rengöra ett smutsigt marmorgolv är det nödvändigt att tillhandahålla 5 koppar vit Meudon, 4 koppar vatten och en kopp läskkristaller. Här är rengöringsstegen:

 1. Blanda alla ingredienser för att få en tjock pasta ;
 2. Applicera ett lager på golvet;
 3. Låt stå för klockan ett ;
 4. Torka av med en ren trasa.

Här är tekniken för att rengöra en fettfläck:

 1. Dutta på fettfläcken med absorberande papper ;
 2. Strö över Sommières jord;
 3. Låt verka några timmar innan du rengör med en dammsugare.

Efter rengöring låter vissa produkter marmor glänsa samtidigt som de skyddas:Linfröolja och den bivax. De appliceras på ett rent golv med en mjuk trasa.

Behåll ett granitgolv

Granit är en fast material som står emot stötar, men den är känslig för sura, anti-kalkprodukter och alltför strippor. Av denna anledning bör du undvika att använda citron, vinäger, blekmedel eller anti-kalkprodukter för att rengöra graniten.

Rekommenderade produkter för rengöring av granit är svart tvål, diskmedel och sodakristaller. För underhåll av ett granitgolv måste du:

 1. Lägg till lite Diskmedel i ljummet vatten;
 2. Skrubba golvet med en mikrofiberduk fuktad med tvålvatten;
 3. Skölj med en trasa fuktad i rent vatten;
 4. Torka med en ren trasa.

de Diskmedel är särskilt effektiv för feta ytor. Det eliminerar fett utan att angripa stenen.

de svart tvål rekommenderas också att ta hand om granitgolvet. Tillvägagångssättet är exakt detsamma som diskmedel. Det enklaste sättet är att använda flytande svart tvål. Tillsätt lite i ljummet vatten och blanda väl. Det bör noteras att svart tvål inte bara är effektivt för att rengöra natursten, utan det är det också antibakteriell.

För att ta bort en envis fläck från granit måste du förbereda en klistra med bakpulver och vatten. Sedan är det bara att applicera det på området som ska behandlas och låt det verka 5 minuter. Torka sedan av pastan med en fuktig trasa.

Tvätta skiffergolv noggrant

Skiffer är oföränderlig, men den är mycket porös. Därför hon absorberar fläckar lätt.

Från vita fläckar dyker ofta upp på tavlan. Dessa är spår av kalksten. För att eliminera dem är det nödvändigt att användaVarmt vatten, av vit vinäger och Diskmedel. Här är rengöringsstegen:

 1. Lägg till en sked kaffe av vit vinäger, en sked avbordsolja och en sked kaffe av Diskmedel i en liter varmt vatten;
 2. Rör om väl för att få en homogen blandning;
 3. Gnid in fläckarna med en trasa fuktad i denna blandning.

För rena fläckar på gammalt skiffer behöver du svart tvål eller linoljetvål och vatten. Det är nödvändigt ett glasflytande svart tvål för 5 liter vatten. Fläckar ska gnuggas med en borste indränkt i denna blandning. Skölj sedan golvet med rent vatten och torka med en trasa.

För avfetta skiffern, ska det gnidas med en borste belagd med svart tvål och av bikarbonat, skölj sedan med rent vatten innan du torkar med en ren trasa. Bakpulver rekommenderas också att ta bort rostfläckar som kan dyka upp på ytan av skiffer. För att göra detta, strö ytan med bakpulver och gnugga med en svamp.

Rengör effektivt blå sten

De blå sten är motståndskraftig och kräver lågt underhåll. Utanför en storstädning en gång om året hjälper till att behålla sitt naturliga utseende. Dessutom får den blå stenen med tiden en patina och visar ännu mer karaktär. Till skillnad från marmor eller granit tål blå sten rengöring med blekmedel. För vårstädning behöver du:

 1. Späd lite'bleka i vatten;
 2. Borsta golvet med blandningen;
 3. Skölj med rent vatten och torka med en ren trasa.

I fall att fettfläckar, du måste gnugga stenen med en svamp indränkt i tvålvatten. Detta är vanligtvis tillräckligt för att eliminera dem. För vinfläckar eller från Juice, torka försiktigt med en trasa fuktad medväteperoxid utspädd i vatten.

de bikarbonat är också effektiv för eliminera fett på blå sten. Att göra detta :

 1. Späd lite bakpulver i rent vatten;
 2. Torka av fläckarna med en trasa fuktad med denna blandning;
 3. Skölj med en trasa fuktad i rent vatten;
 4. Torka med en ren trasa.

Det är viktigt att Skölj väl blå sten efter rengöring, eftersom resterna av tvål eller produkter orsakar halobildning på dess yta.

Bluestone är tufft, men det behöver fortfarande skyddas för att bevara sitt utseende och förlänga dess livslängd. För att göra detta måste den beläggas med ett tunt lager av blandning av linolja och terpentin, i lika stora mängder. Det rekommenderas att utföra denna operation en eller två gånger om året. Detta underhåll är dock endast lämpligt för mörka ytskikt.