Hur rengör man effektivt en tvättmaskin?

Med antalet kläder, accessoarer, delar och tyger som tvättas varje dag är det helt normalt att en tvättmaskin också behöver rengöras. Hur gör man en effektiv och fullständig rengöring av en tvättmaskin med bara några få steg? Vilka produkter ska man använda? Hur eliminerar man dålig lukt? Några svar.

Rengör din tvättmaskin

Rengöring av en tvättmaskin i olika steg

Om tygerna och kläderna som kommer ut ur maskinen är fläckiga eller illaluktande efter tvätt är det dags att rengöra tvättmaskinen på djupet.

 1. Starta apparaten tom, välj den högsta temperaturen och det längsta programmet.
 2. Öppna fönstret eller locket medan apparaten fylls på och tillsätt 1 L vit vinäger.
 3. Lägg till en kopp bakpulver eller sodakristaller i trumman. Stäng en gång och låt apparaten gå i en minut. Öppna igen och låt bakpulver, vit vinäger och vatten stå i trumman i en timme. Upprepa denna operation en gång i månaden.
 4. Under tiden tar du bort alla löstagbara delar, som sköljmedel och tvättbehållare, och blötlägg dem i en skål fylld med vit vinäger. För att rengöra dem ska de skrubbas ordentligt med en tandborste doppad i vit vinäger och torka väl. Använd samma lösning och process för att rengöra maskinens front, sidor och svåra områden, såsom packningen och huvens ram. Sätt sedan tillbaka alla löstagbara delar på sin plats.
 5. Efter en timme, stäng huven eller luckan och låt sedan programmet avslutas.
 6. Tvätta sedan toppen och knapparna på maskinen med en mikrofiberduk indränkt i vit vinäger.
 7. Häll 1 L vit vinäger inuti maskinen och starta om ett högtemperaturprogram för att ta bort alla rester som inte togs bort under den första tvättcykeln.
 8. När den andra cykeln är klar, torka av trummans botten och sidor med vit vinäger för att ta bort eventuell kvarvarande smuts.

Om tvättmaskinen har ett säkerhetssystem som låser öppningen när den väl startas, är allt du behöver göra:

 1. För att slå på den, hälla vinäger, sedan bakpulver i tvättmedelsfacket;
 2. För att stoppa enheten;
 3. Att vänta en timme;
 4. För att starta om den igen;
 5. Häll 1 L vinäger i samma låda;
 6. Att låta apparaten gå tom för att avsluta programmet.

Använda produkter för att rengöra en tvättmaskin

Flera produkter kan användas för att hitta en helt ren tvättmaskin, men de mest effektiva är:

 • Citronsyra

Det är en biologiskt nedbrytbar organisk vegetabilisk syra som eliminerar jäsningen av naturliga söta lösningar. Det finns i de flesta frukter, för att bara nämna jordgubbar, citroner, apelsiner, hallon och körsbär. Den rengör, avkalkar och löser upp kalksten. Åtta matskedar citronsyra räcker för att rengöra och avkalka en tvättmaskin.

 • vit vinäger

Denna vätska rengör, putsar fönster, underhåller rör, tar bort kalk och fläckar ytor samt olika sorters textilier, bland annat. För optimalt resultat är det lämpligt att köra tvättmaskinen tom mellan 40 ° och 60 °, att hälla 5 L vit vinäger i trumman och att upprepa denna gest två gånger om året för att hålla apparaten i gott skick.

 • Natriumbikarbonat

Denna produkt återupplivar klädernas färger, deodoriserar maskinen, förhindrar bildning av beläggningar och förhindrar bildning av kalk på tyger, rör, trumman eller någon annanstans.

 • Det kokande vattnet

Kokande vatten har lika många renande egenskaper som citronsyra, vit vinäger och natriumbikarbonat. En liter kokande vatten som hälls i trumman hjälper till att ta bort avlagringar som fastnar i rören.

Anta några gyllene regler för att hålla en tvättmaskin ren och säkerställa dess livslängd

Förutom rutinunderhåll och regelbunden rengöring av en tvättmaskin är det viktigt att följa några regler för att hålla den ren:

 • Väl tomma klädfickor innan du tvättar dem i maskinen, eftersom rester och material kan skada tätningen och trumman.
 • Undvik överdosering av tvätt för att inte täppa igen enheten.
 • Föredrar vit vinäger med eventuellt några droppartea tree eterisk olja läggs till sköljmedlet.
 • Alltid lämna motorhuven eller hyttventilen öppen mellan två tvättmedel för att främja ventilation, evakuera fukt och förhindra mögeltillväxt som är källan till dålig lukt.

Undvik dålig lukt i en tvättmaskin

Olika sorters smuts kan finnas kvar i tvättmaskinen, för att bara nämna sköljmedelsrester och kalkavlagringar, speciellt om tvättcyklerna ofta görs vid låga temperaturer. När värme och fukt råder inuti maskinen kan olika bakterier som är ansvariga för dålig lukt växa där.

 • Om gemensam är särskilt smutsig eller om det har bildats mögel på den, tveka inte att byta ut den. Denna procedur är desto mer nödvändig om spåren inte avlägsnas med vit vinäger eller bakpulver.
 • Olika smuts som hår, djurhår och näsdukar kvar i fickorna som sitter fast i filtreras om enhetens konfiguration tillåter det. Gnugga sedan filtret efter att det har passerat under varmt vatten för att avfetta det. Denna gest bör upprepas minst en gång var tredje månad.
 • När cykeln är klar, ta omedelbart ut tvätten ur maskinen för att förhindra att båda luktar illa.
 • En eller två gånger om året, kontrollera vattenutloppsröret för att kontrollera om det är skadat eller/och om det finns avlagringar av smuts.
 • Om pumpfiltret fortfarande är smutsigt eller om en dålig lukt kvarstår efter tömning, är det bättre att tömma vattnet från enheten. För att göra detta, koppla helt enkelt ur maskinen några timmar efter den senaste tvätten, ta bort avloppsfiltret, placera en behållare framför dess plats för att samla upp vattnet och dammsuga upp eventuella stänk med en mopp. . Om tvättmaskinen har en Avloppsrör, skruva av filterkåpan, låt vattnet rinna ut, ta bort filtret, kontrollera om det finns smuts, rengör delen och skruva fast den igen.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found