Julspecial: 8 miljövänliga presentidéer

Vad ska man erbjuda en person som är intresserad av ekologi? Det finns ett brett utbud av miljövänliga julklappar, att glädjas samtidigt som man respekterar miljön ... Eko varmvattenflaska, tvättbar duschblomma, ekologisk chokladask, här är ett urval av bra erbjudanden.

Urval av miljövänliga presenter

Etiska och ekologiska presenter för en noll avfallsjul

Julens magi ger stunder av glädje och återförening med familjen, men det är viktigt att fira denna högtid på ett miljöansvarigt sätt. Faktum är att många hushåll ägnar sig åt en konsumtionsvansinn genom att köpa alla slags varor och varor som är mindre användbara än onödiga. Jullovet är precis rätt för lär dig hur du gör ett ansvarsfullt köp, börjar med gåvor.

Vissa människor skulle vilja ta emot dyra och lyxiga presenter, inköpta från stora internationella varumärken. De glömmer ofta bort att lyxvaror ofta är av industriellt ursprung och med andra ord är mycket förorenande. DE'miljövänligt köp har två mål: å ena sidan att tillfredsställa mottagaren av gåvan, särskilt om denne har ett ekologiskt samvete, å andra sidan att minska de miljökostnader som är förknippade med produktion, distribution, lagring, förpackning och konsumtion av gåvan. .

Anteckningsbok av återvunnet papper till jul

Om det finns en produkt som fransmännen missbrukar dagligen till priset av en hög slöseri så är det papper. Varför inte erbjuda en anteckningsbok eller anteckningsblock gjord av återvunnet papper i julklapp? Den senare kan reserveras för flera användningsområden. Mottagaren av gåvan skulle vara stolt över att lista sina inköp, skriva ner sina minnen eller skriva ner sina framtida möten i ett grönare medium. Det finns många modeller, med vackra tryck och illustrationer.

Lämplig för vuxna, barn kommer också att behöva den för sitt målnings- eller ritarbete. Anteckningsboken i natur- och återvunnet papper finns i mängd i butikerna. Det finns några som har en mycket framgångsrik finish, vanlig eller med blommönster, arabesk eller spiralmönster. Pris: räkna mellan 5 € och 10 €.

Miljövänlig vattenkokare som present

Letar efter en julklapp trevlig och praktisk på samma gång ? Varmvattenflaskan är ett genomtänkt val. Det hjälper till att hålla dig varm och stå emot vinterkylan utan alltför mycket krångel. Till plast- och syntetfibermodeller kommer den ansvarsfulla konsumenten att föredra varmvattenflaskor i vete, lavendel eller linfrön från ekologisk odling.

För att behålla värmen bör den miljövänliga varmvattenflaskan placeras i en radiator eller mikrovågsugn i några minuter. Därmed kommer den att skyddas av en film eller en lufttät påse så att den naturliga doften fortsätter att parfymera huset.

Tvättbara duschblommor

Duschblommor är den perfekta julklappen för den som gillar att njuta av en riktig stunds avkoppling i duschen, men varför inte byta ut duschblommor i plast mot tvättbara som kan användas om och om igen? De förra har en förgänglig karaktär. Efter användning är de bara bra för soporna. Dessutom visar vissa studier att de är en riktig grogrund för bakterier även efter noggrann tvättning. Till jul, den bambu dusch blommor kommer därför att vara lämpligt. Priset varierar från €6,5 till €10.

Miljövänlig sminklåda

Perfekt för en älskad som är orolig över sitt utseende, den ekologisk sminklåda är en vinnande idé. Ett brett utbud av kosmetiska produkter erbjuds på menyn: foundation, ögonskugga, läppliner, nagellack, etc. Kosmetikindustrin är en förkämpe för avfallsutsläpp. de etisk sminkgåva faller sålunda i tid. Anhängare av smink kommer att ha möjlighet att sätta sig i skönhet med 100% naturliga produkter.

Planteringslåda i julklapp

Även om den lyckliga förmånstagaren inte har en grön tumme plantagelåda är en bra julklappsplan. Detta är den perfekta presenten för att glädja den som vill skapa en liten naturhörna på sin balkong eller för att garnera sin grönsaksträdgård. Planteringslådan kommer också att ses positivt som en affärspresent. Tillgänglig med prenumeration, den kommer med en praktisk trädgårdsguide och färdiga ekologiska frön. Använd bara guiden för att odla blommor, grönsaker eller örter. Att äta grönsaksträdgårdens resurser är en enkel och ren fröjd!

Ekologiska eller rättvisemärkta chokladkakor

Små delikatesser är oskiljaktiga från julens festligheter. Alltså chokladaskar ha allt! Det är dock inte tal om att köpa vilken choklad som helst. Försiktighet måste iakttas för att välja produkter från erbjudanden från tillverkare som har följt ekologiskt jordbruk stadga.

Det finns något för alla: mörk choklad med kanderad ingefära, choklad med mandel eller flingblad, bar med hasselnötschips, etc. Smältande, smakrik och krispig, ekologisk choklad kommer att glädja unga och gamla.

Vissa chokladföretag följer reglerna för Rättvis handel. De åtar sig att betala kaffe- och kakaobönderna ett minimipris som ersätter produktionsfaktorernas kostnader. Chokladpresenten delar etiska och sociala värderingar accepterat av alla. Å andra sidan finansierar tillverkare program för återplantering av skog och skogsrestaurering i utvecklingsländer. Rättvisemärkta chokladkakor hänvisar alltså inte bara till ett miljövänligt köp, utan stimulerar också utvecklingsländernas ekonomi.

Vad du ska fråga dig själv när du väljer gröna presenter

För att kunna erbjuda en etisk och ekologisk julklapp måste du först svara på följande frågor:

  • Är produkten tillverkad i Frankrike eller importerad? Går den igenom en kortslutning eller ett långt distributionsnät (kostnad för att transportera gåvan)?
  • Avger produkten mycket avfall? Är det "hemlagat" eller industriellt?
  • Är presenten en engångsprodukt eller lättfördärvlig produkt? Kan den inte ersättas med en motsvarighet tillverkad av hållbara material?
  • När det gäller jordbruksprodukter eller skönhetsprodukter, respekterar de en miljöstadga (rättvis handel, ekologisk märkning etc.)?
  • Uppfyller gåvan verkligen behoven hos den som ska ta emot den? Kommer hon att använda det dagligen eller kommer hon att slänga det?