Använda skal i grönsaksträdgården: våra tips

Länge ansett som enkelt matsvinn, peelingar döljer faktiskt goda överraskningar. Tillsammans med deras många användningsområden i matlagning, kan de ge de näringsämnen som behövs för att producera läckra frukter och grönsaker. Zooma in på de bästa tipsen för att återvinna lökskal, apelsinskal eller till och med citronskal i trädgården.

Använda peeling i trädgården

Hur återvinner man peelingarna?

Att gå in i noll avfall innebär att ändra dina vanor. En av de bra sakerna är återanvändningen av peeling. Faktum är att i köket är de värdefulla ingredienser för att koka ihop grönsaksbuljong, förbereda chips eller garnera en sallad. Matavfall som potatisskal är också effektivt för:

 • Blanka det rostfria stålet;
 • Eliminera mörka ringar;
 • Lindra solbränna och mindre brännskador.

I trädgården och grönsaksplatsen kan skalen användas till hålla skadedjur borta. Trädgårdsmästare som letar efter miljövänliga tips kan också göra sin egen gödning av detta köksavfall. Äntligen kan alla återanvända sina peelingar för att skapa en grönsaksträdgård. Även den som inte har trädgård eller balkong kan ta till sig detta sista knep, eftersom det räcker med en fönsterbräda för att komma igång med att plantera frukt och grönsaker löpande. Du behöver inte gå till marknaden för att köpa selleristjälk, sallad eller purjolöksblad!

Hur håller man skadedjur borta från grönsaksfläcken med skalar?

Vissa peelingar fungerar som naturliga repellerande medel. Andra kan användas för att fånga skadeinsekter. För att bekämpa flugor är det enklaste sättet att placera broccolistjälkar vid basen av frukt och grönsaker. För jaga myror och sniglar från grönsaksträdgården är det inget som slår skalen av citrusfrukter (citron, apelsin, etc.). Det räcker att slänga det i hörnen där dessa insekter ofta anses vara skadlig är vana vid att passera. Dessutom avger citrusskal en lukt som katter hatar. När de väl har skurits i bitar ska de spridas mellan plantorna för att hålla dessa kattdjur borta från trädgården.

Bananskal är också viktiga allierade till trädgårdsmästaren. Används som kompost eller som infusion, de kan skrämma bort bladlöss samtidigt som man gödslar marken. Bananskal är också värdefulla ingredienser för att göra en insektsfälla. För att göra detta är det nödvändigt att macerera dem i äppelcidervinäger. Det sålunda erhållna preparatet bör hällas i en genomborrad eller halverad flaska. När behållaren är placerad nära växterna, halsen ner, är allt som återstår att vänta på att insekterna ska lockas och sedan fångas i lösningen.

Observera att fjärilar och bin inte är resistenta mot sockret som finns i bananskal. Några få remsor hängande från stjälkar av fruktträd är tillräckligt för att locka dessa pollinerande insekter.

Hur använder man bananskal i trädgården?

Det är lätt att skapa och underhålla en ekologisk trädgård eller grönsaksland. För att mata växterna utan att använda kemisk gödning, placera helt enkelt remsor av bananskal vid foten av rosor, auberginer, tomater ... När de är begravda kommer de att sönderdelas med tiden och frigöra närande element som kalium. Detta näringsämne är nödvändigt för blomning, men också under fruktperioden. Bananskal kan också användas somnaturligt gödningsmedel. För att reducera dem till pulver är det nödvändigt att torka dem och sedan mala dem. Det sålunda erhållna gödselmedlet ska spridas i trädgården eller på grönsaksplatsen för att ge växterna ett lyft.

Saften som erhålls från bananskalen är också ett utmärkt alternativ. Detta enkla knep är effektivt för öka växternas tillväxt, särskilt i torra perioder. Zooma på stegen att följa:

 1. Placera bananskal i hinkar med vatten;
 2. Låt dem marinera i cirka 2 eller 3 dagar;
 3. Vattna inomhus- och utomhusväxter med detta näringsberikade vatten.

Dessutom låter insidan av bananskalen bladen på gröna växter lysa utan att skada dem.

Förvandla skal till kompost

Genom att göra din egen kompost kan du gödsla din grönsaksträdgård på ett naturligt sätt samtidigt som du minskar avfallet. Det är dock viktigt att välja det avfall som ska återvinnas. Tanken är att lägga flera lager av organiskt material och växtmaterial över varandra för att omvandla dem till humus. Här är de två typer av avfall som ska gynnas för framgångsrik kompostering:

 • Grönt avfall som t.ex grönsaksskal, fruktskal, vissnade blommor eller kaffesump;
 • Brunt avfall, inklusive pappershanddukar, halm, nedfallna löv och otryckt kartong.

Bananskal, äppelkärnor, lökskal, potatisskal... Allt är gott förutom citrusskalen, ananas och avokado. När avfallet har valts ut är det nödvändigt att skära det i bitar eller mala det. Kompostorn måste installeras på en skuggig plats och sedan fyllas med:

 • 50 % torrt avfall (kvistar, döda löv eller kartong);
 • 50 % blött avfall (skalning, gräsklippning eller skadad frukt).

Här är reglerna att följa under och efter påfyllning av komposter:

 1. Omväxlande lager av grönt och brunt avfall;
 2. Blanda avfallet en gång i veckan för att lufta det;
 3. Övervaka deras luftfuktighet och vattna dem lätt om det behövs.

Kompost gjord av frukt- och grönsaksskal är klar att användas efter 8 till 12 månader.

Skapa en ekologisk grönsaksträdgård genom att återställa dess skal

Återväxt är konsten att odla frukt och grönsaker oändligt med hjälp av deras skal, toppar, frön, stjälkar eller kärnor. För purjolök och vårlök, det är nödvändigt att återställa basen av växten med sina rötter. Spön som ska återvinnas ska vara cirka 5 cm lång. För att få unga skott efter några dagar räcker det att:

 1. Sänk ner rötterna i vatten;
 2. Placera behållaren på en solig plats;
 3. Byt vatten varannan dag.

Efter transplantation vårlök och purjolök bör vattnas regelbundet. Bladen kan ätas efter några veckor. De potatisskal kan också växa ut igen. Vänta bara på att knölarna gror för att skala dem, se till att skalet är tjockt i ögonhöjd. Det återstår bara att lägga skalen i jorden och vattna dem.

När det gäller kål, sallad och selleri är det nödvändigt att:

 1. Håll hjärtat i en botten av vatten;
 2. Ställ skålen eller glaset i ljuset;
 3. Lägg tillbaka grönsaken till marken;
 4. Vattna det regelbundet.

Producera grönsaker med ditt matavfall

Inga fler ekologiska grönsaksfrön och citrusfrön som slängs i papperskorgen! Det är dags att plantera om dem i små krukor för att skapa din egen grönsaksträdgård. Groningstiden varierar beroende på grönsaksväxterna, men i allmänhet kommer skotten efter några dagar eller veckor. Här är några exempel på sorter vars frön är återanvändbara:

 • Citronen ;
 • Orange;
 • Tomaten ;
 • Advokaten;
 • Gurkan ;
 • Squash ;
 • Melonen.

När det gäller rotfrukter, den ingefära är en av de enklaste sorterna att odla. Men du måste vänta cirka 8 eller 10 månader, tiden för rötterna att mogna, för att skörda dem. Här är processen för att odla ingefära:

 1. Fyll en kruka med krukjord;
 2. Plantera en bit ingefära, grodd eller inte;
 3. Installera krukan på en mörk plats;
 4. Vattna regelbundet.