Att välja rätt ugn: 6 saker att veta

Ugnen är en av de viktigaste hushållsapparaterna i ett fullt utrustat kök. Ett brett urval av ugnar finns tillgängligt för både matlagningsentusiaster och amatörer. Gas, el, inbyggd eller fristående, ugnen finns i olika modeller för att passa alla behov. Vilka kriterier bör beaktas för att välja rätt ugn?

Välj en ugn efter dina behov

Hur ugnen matas

Ugnens effektläge är a viktigt valkriterium. Mellan ugnen kl gas och ugnen elektrisk, alla har sina preferenser. Dessutom har dessa två typer av ugnar var och en sina fördelar och nackdelar:

 • Ugnen gas till fördelen att erbjuda en mer mör matlagning mat. Det är också mer ekonomiskt att köpa. Det är dock svårare att installera och valet av tillagningslägen är begränsat.
 • Ugnenelektrisk, under tiden, är den mest utbredda på marknaden. Den erbjuder många funktioner som gör att du kan behärska matlagningen. Å andra sidan är denna typ av ugn mer energihungrig.

Ugnens energiklass

För att välja rätt ugn är det viktigt att känna till dess energiklass. De mest ekonomiska finns i kategori A medan de som förbrukar mest energi klassificeras som D. Valet beror också på behov och budget.

De olika tillagningsmetoderna

Beroende på tillagningsläge kan olika typer av ugnar väljas. Det är viktigt att förstå deras mekanism för att välja den som bäst lämpar sig för matlagningsbehov och preferenser.

 • Den naturliga varmluftsugnen : denna typ av traditionella ugnar är en av de mest tillgängliga på marknaden. Han jobbar tack vare två motstånd. Värmespridningen inuti ugnen är därför vertikal. Således används den främst för att laga mat som kräver en långsammare och mer känslig matlagning. Med den naturliga varmluftsugnen blir rätter som måste jäsa som pizza, sockerkaka, bröd eller kakor mycket framgångsrika. Dessutom är det lättare att använda.
 • Konvektionsugnen : denna typ av ugn är baserad på ett värmediffusionssystem tack vare närvaron av en fläkt inuti. Således är varje del av ugnen uppvärmd. Genom att välja det sparar användaren tid i köket eftersom varmluftsugnen låter dig laga flera rätter samtidigt. Tack vare enhetlig tillagning är risken att missa preparat nästan noll. Vanligtvis är det mat som måste tillagas långsammare, som kött- eller fiskrätter, stekar, gratänger eller till och med chokladkaka. Den cirkulerande värmen gör att skålen behåller all sin doft som säkerligen kommer att genomsyra hela huset.
 • Multifunktionsugnen : det här är "det ultimata" när det kommer till ugn. I allmänhet, denna enhet kombinerar naturlig konvektion och varmluft, men andra mer sofistikerade modeller har också alternativ för ånga och mikrovågsugn. Det ger inte bara möjligheten att tillaga ett brett urval av rätter med perfekt temperatur, utan också att kunna sätta in flera tillagningar samtidigt utan risk för att smaker och dofter blandas. På toppklassiga ugnar finns andra tillagningsmetoder som grillen, turbogrillen eller ugnen. Mycket praktisk, multifunktionsugnen är det perfekta valet, eftersom den har många fördelar.
 • Kombinationsugnen : det är en enhet som utför de traditionella funktionerna i en ugn kombinerat med mikrovågsugn. Den är väldigt praktisk för snabb matlagning. Denna ugn har också fördelen att ha en 2 i 1 apparat och sparar därmed avsevärt utrymme, speciellt för små kök. Dessutom sparar användningen tid. I ett steg är det möjligt att tina och laga mat samtidigt.
 • Ångugnen : det sista ropet när det gäller ugnen är ångan. Dess funktionssätt är baserat på närvaron av motstånd och av en vattentank. Det gör det i synnerhet möjligt att bevara all smak och näringsämnen i mat tack vare hälsosammare matlagning vid låg temperatur. Denna ugn är idealisk för att laga fisk, grönsaker eller krämer. Det kan också användas för att torka mat eller förbereda yoghurt. Om denna matlagningsmetod används mest för matlagning, är detta den idealiska ugnen. Å andra sidan måste den kombineras med en traditionell ugn för att dra nytta av de andra tillagningsmetoderna. Det har dock fördelen att det är lättare att rengöra än andra enheter.

Hur man rengör ugnen

När du köper en ugn är ett av de viktiga urvalskriterierna hans underhållsmetod. Bortsett från manuell rengöring, de senaste ugnsgenerationerna erbjuder alternativ självrengörande. Regelbundet underhåll av din ugn hjälper till att säkerställa en längre livslängd och bättre effektivitet. Manuell rengöring, för äldre modeller, ska utföras en gång var tredje månad. För den senaste generationens ugnar, tre typer av ensjälvrengörande erbjuds:

 • Katalytisk rengöring : tack vare katalysteknik, fettrester elimineras under tillagningen när temperaturen är över 200 °C. Rengöring rekommenderas dock för att ta bort sockerfläckar som inte stöds av katalys.
 • Pyrolysrengöring : för ett oklanderligt resultat pyrolysrengöring förblir den mest effektiva. Denna teknik höjer ugnstemperaturen till 500 °C för att ta bort all smuts inuti. För effektivt underhåll tar det mellan en till två timmar. När operationen är klar krävs en lätt avtorkning av trasan för att ta bort resterna.
 • Ecoclean städning : det är ett system som kombinerar rengöring genom katalys och det genom pyrolys. När ugnstemperaturen når 270 °C frigörs syre för att oxidera fettrester. Som namnet antyder har detta system fördelen att vara ekologisk, men det är det också ekonomisk eftersom det bara tar en timme för effektiva resultat.

De olika ugnsalternativen

Ugnsmodeller har utvecklats över tiden. De föreslår att många alternativ och funktioner för en bättre upplevelse när du använder dem:

 • Programmeringsalternativ : För att göra matlagningen enklare har vissa ugnar försetts med en elektronisk programmerare som låter dig välja vilken typ av matlagning som passar en specifik maträtt.
 • Den kalla dörren : mycket praktiskt för att undvika att bränna sig.
 • Den elektroniska termostaten : detta alternativ tillåter exakt temperaturjustering.
 • Boostern : på vissa modeller är det möjligt att inte gå igenom förvärmningssteget tack vare boosteralternativet. Detta system sparar tid.

Typ av ugnsinstallation

I de flesta moderna kök är den mest använda apparaten inbyggd ugn, men det är också möjligt att välja en fristående ugn. Valet beror på det utrymme som finns i köket. När det gäller inbyggnadsugnen har den fördelen att den optimerar utrymmet genom att den installeras på en plats avsedd för den. Den fristående ugnen är mer kompakt och kan enkelt placeras beroende på dess kapacitet. Dess plats i köket kan ändras efter önskemål och behov.