Hur rengör man voljären från sina fåglar?

Mellan fjädrar, matprojektioner eller spillning blir fågelburar snabbt smutsiga. För att förhindra smittsamma sjukdomar är det viktigt att rengöra dem regelbundet, eller till och med desinficera dem noggrant. Hur ofta ska detta underhåll utföras och med vilka produkter? Här är alla tips för att rengöra buren på dina fåglar.

Rengör noggrant voljären från dess fåglar, parakiter och kanariefåglar

Hur rengör man buren eller voljären från sina fåglar?

Fåglar är djur som bli smutsig ganska snabbt, särskilt på grund av deras spillning och fröna de äter. Därför är det viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt städningen av deras livsrum för att förhindra spridning av parasiter och sjukdomar.

Daglig städning

För att hålla dina fåglar i ett hälsosamt och hygieniskt utrymme är daglig rengöring av botten av buren eller voljären avgörande. Denna teknik består av att ta bort spillning, den resternaavfrön, den fjädrar och alla annat avfall. Detta underhåll är lättare att utföra när burarna är utrustade med en låda avsedd för att samla upp smuts. Det är också möjligt att lägga ark av tidning eller frånpappershandukar och byt ut dem vid varje rengöring.

Efter tvätt är det viktigt att sprida en tunt lager anisand på botten av buren. Detta material innehåller nyttiga mineraler för fågels hälsa.

För att förhindra tandstensbildning och den spridning av bakterier, den'drickare bör också tvättas och desinficeras. Det är bättre att ha två och varva dem.

Städning varje vecka

Det är viktigt att noggrant rengöra hela buren varje femton dagar eller varje vecka, beroende på art och antal fåglar. Denna rengöring avser alla tillbehör som finns i livsmiljön såsom bon, drinkare, matare, badkar, sittpinnar, bon och gungor. Användningen avbleka krävs vid kraftig smuts. Det rekommenderas också att ta bort exkrementerna som har fastnat på burens väggar och galler. För att göra detta, använd a borstaeller till och med en spatel.

Hur desinficerar man fågelburen?

Att desinficera buren är viktigt för att eliminera mikroorganismer som bakterier och andra bakterier som orsakar sjukdomar hos fåglar. Denna procedur måste utföras åtminstone två gånger i månaden, beroende på renlighet och antalet fåglar i buren. Det är också nödvändigt att använda en anti-kvalster, a insektsspray och en skabbbehandling. Dessa produkter säljs i specialiserade butiker eller hos veterinären.

Matbehållare

  • Drickaren

Denna behållare ska tömmas, rengöras och desinficeras dagligen och sedan fyllas på med rent vatten. Idealet är att ha två drinkare. Den ena kommer att användas när den andra är tvättad och desinficerad. Denna behållare kan återinföras i buren efter torkning med en pappershandduk.

  • Krubban

Tvätt- och desinfektionsmetoderna är desamma som för den som dricker. Vi kan använda samma metod.

Buren

Det är viktigt att rengör botten av buren grovtvarje dag. Operationen innebär att man tar bort fjädrar, matrester och spillning. Tvättningen gäller också resten av buren, i synnerhet väggarna, barerna, utan att glömma tillbehören inklusive sittpinnar, bad, bon, lekar och dekorativa element.

Frekvensen av djuprengöring av buren beror på arten och antalet passagerare. De fruktätande fåglar närvarande flytande avföring, som kräver mer regelbunden rengöring och desinfektion, till skillnad från granivor.

Produkterna att använda för att desinficera buren av sina fåglar

När buren är rengjord är det dags att desinficera den. För detta ändamål kan tre lösningar antas:

Utspätt blekmedel

Utspätt blekmedel är bra för fåglar. Det är dock viktigt att skölja buren väl med rent vatten. Varning, blandat med vit vinäger, producerar detta ämne en mycket toxisk på grund av utsläpp av klorgas.

vit vinäger

Vit vinäger är ett antibakteriellt och desinfektionsmedel. Tricket är att blötlägga en svamp med denna lösning och använda den för att rengöra buren. Låt verka i några minuter innan du sköljer. Förutom att vara prisvärd är denna produkt fullt ut ofarlig för fåglar.

Citronen

Citronsaft är ett effektivt naturligt antiseptisk och desinfektionsmedel för att bli av med bakterier och bakterier. Det handlar om att koka ihop en blandning av citronsaft och vatten, i vilken vi ska fördjupa matarna, drinkarna och alla andra tillbehör. Avsluta med en sköljning med rent vatten.

Ta hand om dina fåglar medan du rengör voljären

Om parakiten är tämjas, det går att lämna det flyg fritt under operationen eller för att installera den i en reservbur. Vilda fåglar, särskilt yngre, är ganska svåra att flytta även när de städar sina burar. Men att installera en netto bör undvikas för att förhindra stress.

Ett annat alternativ: placera parakiten i den övre delen av buren. För att göra detta, placera helt enkelt buren på marken och skruva loss bottenplattan som fungerar som bas.

Tips för det dagliga underhållet av en parakitbur

Förutom att vara en hygienrutin hjälper städning till kontrollera skicket på leksakerna, från sittpinnar och lite bur. Detta är ett tillfälle att kontrollera rost eller farliga järnbitar. Det är också en bra idé att göra en snabb genomgång av parakitens tillstånd genom att svara på dessa få frågor:

  • Mängdenav frön i buren normalt?
  • Vad är konsistens och den Färg av hans spillning?
  • Har hon det bra aptit ?

Vid tveksamhet krävs ett besök hos veterinären för allmän läkarundersökning.

Parakiter uppskattar burgolv med barer. Dessutom gör brickan placerad i botten av strukturen att avfallet kan samlas in direkt, vilket underlättar underhållet. Det går att sprida träflis, a tunt lager sand eller den grovt sågspån på brickan. När det gäller jorden, undvik mjuk sand för att förhindra tidig död. Faktum är att parakiter tenderar att konsumera spannmål som kan täppa till deras skörd.