Allt du kan göra med vinäger hemma

Vinäger är en matlagningsingrediens som ofta används som hushållsprodukt. Tack vare dess många fördelar verkar den effektivt mot fläckar och lukter. Vinäger rengör nästan alla ytor. Det används också för att underhålla alla typer av material. Här är 14 sätt att använda vinäger.

Använder vinäger hemma

Polsk sax med vinäger

Att underhålla saxen hjälper till behålla sin kant. När och när de används blir bladen klibbiga. På grund av bristande underhåll börjar rost även invadera metallytor. För att hitta perfekt rena och vassa saxar bör de blötläggas i ren vinäger, eftersom vattnet kan främja rost. Så att den senare lämnar helt och snabbt, är det lämpligt att hälla grovt salt i vinäger. Om fläckarna kvarstår kan du tillsätta grovt salt i vinägern och borsta bladen.

Pensla disken med vinäger

Ibland räcker det inte med en enkel tvätt med en tvålsvamp för att rengöra disken helt. Vid användning mattas glas eller tallrikar. För att återställa deras glans är det lämpligt att lägga till några matskedar vinäger i sköljvattnet. Mer för att ta bort dålig lukt i burkar och glas återställer denna lösning glansen till rostfritt stål, bestick och porslin. Det är också effektivt för avkalka diskmaskinen.

Rengör persienner med vinäger

Oavsett om det är vertikalt eller horisontellt, tenderar persienner att göra det behålla smuts. För att förhindra att de blir helt igensatta är det viktigt att underhålla dem regelbundet för att undvika att skada dem. För att rengöra persienner, inget bättre än vinäger. För att göra detta är det möjligt att blötlägga en trasa i en vinägerlösning och passera den genom täckglasen. För att göra det enklare är det bara att ta på sig bomullshandskar, blöta dem med vinäger och dra fingrarna över varje remsa.

Rengör datorn med vinäger

Utsatt för damm och alla typer av fläckar förtjänar datorn regelbundet underhåll. Det är samma sak för alla andra stationära enheter som skrivare eller fax. För att underhålla dem ordentligt och effektivt kan du använda vinäger. Före rengöring, se till att apparaten är urkopplad. För att ta bort fläckar, blanda lika delar vatten och vinäger. Använd en fuktad och urvriden bomull eller trasa och gnugga alla tillgängliga ytor. Plast, glas och metall tål vinäger perfekt.

Rengör pianotangenterna med vinäger

Eftersom pianotangenterna är vita märks den minsta fläcken snabbt. För att hålla ett tangentbord alltid rent, välj vinäger. För denna användning är det viktigt att utspädd vinäger med vatten, eftersom vissa material inte stöder dess surhet. Fukta en luddfri trasa med en vinägerlösning och vrid sedan ur. Var försiktig, den minsta droppe vatten som kommer in i klaviaturen kan skada pianot. Kör sedan duken över nycklarna från baksidan till framsidan. För att ta bort spår av fukt, torka med en torr trasa och lämna tangentbordet i det fria i några timmar.

Ta bort glasmärken från trä med vinäger

Underlägg glöms ibland bort längst bak i skåpet. Som ett resultat sätter sig spår av glas på trämöbler. En enkel avtorkning av trasan räcker inte för att få dem att försvinna. För att bli av med det, blanda ihop vinäger och olivolja i lika stora mängder. Använd en trasa eller svamp och gnugga försiktigt möblerna. För att märkena ska försvinna rekommenderas att följ träets linjer och torka av med en mjuk torr trasa. Denna metod gäller även för läder.

Rensa trädgården med vinäger

Ogräs stör den korrekta utvecklingen av växter och trädgårdens estetik. Vinäger är rätt produkt för att bli av med det. För att göra detta räcker det att hälla vinäger på ogräset. Dess surhet kommer att döda deras rötter. Var försiktig, vinägern är skadlig för andra grödor. Det är alltså lämpligt att vara vaksam under dess hantering. Vi måste strikt begränsa oss till ogräs.

Bevara snittblommor med vinäger

Blommor skurna och placerade i en vas vissnar snabbt. Även vid regelbundna vattenbyten tenderar de att bli smutsiga efter 2-3 dagar. För att bevara dem längre, överväg att lägga till en liten mängd vinäger i vattnet i vasen. För en liter vatten räcker det med 2 matskedar vinäger. För mycket syra kan mjuka upp dem. För att öka livslängden på blommorna, tillsätt en sked socker till lösningen.

Håll myror borta med vinäger

När myror invaderar huset kan det ibland vara svårt att bli av med dem. Många väljer kemiska insekticider för att eliminera dem. Men dessa produkter utgör ofta hälsorisker på grund av deras toxicitet. För att utrota dessa insekter naturligt kan du använda vinäger. Kombinera 2/3 vinäger och 1/3 vatten i en sprayflaska. Innan du sprayar bör du identifiera passageområden myror. Den envisa lukten av vinäger kommer att stöta bort dessa insekter under lång tid. Detta trick fungerar även mot bladlöss på växter.

Desinficera skärbrädan med vinäger

Oavsett vilket material skärbrädan är gjord av är den ofta hem för en mängd bakterier. De flesta av dem kommer från råa livsmedel. Även om brädan rengörs regelbundet förblir den ett riktigt bo av bakterier. Vinäger är perfekt för desinficera ordentligt. Efter den klassiska rengöringen med tvål och vatten är det bara att blötlägga det i en vinägerlösning i 5 till 10 minuter. Förutom att desinficera, eliminerar den alla dåliga lukter på brädan.

Fräscha upp luften i köket med vinäger

Stämningen i köket kan ibland vara överväldigande. Trots närvaron av en huva dröjde en lukt kvar i rummet. Att öppna fönster räcker inte för att bli av med dem. För att fräscha upp luften är det lämpligt att använda en deodorantnaturlig som vinäger. Det neutraliserar lukter. För att dra nytta av dess fördelar, koka en vinägerlösning i en kastrull. För att deodorisera hela rummet tar du helt enkelt bort locket.

Odla några blommor med vinäger

Vissa växter trivs bäst i sur jord. Detta är i allmänhet fallet med familjen gardenia, azaleor och rhododendron. För deras välbefinnande är det lämpligt att försura jorden något med vinäger. Dess surhet hjälper till att öka deras utveckling. För att göra detta, strö plantorna med vinägervatten. En liten mängd vinäger, 250 ml i 4 liter vatten, räcker. Förutom att öka surheten i jorden frigör denna matlagningsingrediens järn från jorden.

För att tina fönster med vinäger

När vintern kommer har bilister ofta problem med fönster och vindrutor täckta av frost. För att undvika att spendera på avisningsprodukter, välj ättika. Mycket billigare, det agerar effektivt mot insättningar. Efter att ha tagit bort frostlagren med en skrapa räcker det att spraya rutorna med en vinägerlösning. Förutom att ta bort de kvarvarande frostmärkena hjälper vinägern till skina fönstren.

Underhåll trädgårdsredskap med vinäger

Trädgårdsredskap utsätts ofta för fukt. Som ett resultat blir de lätt attackerade av rost. För att bli av med det är vinäger den bästa allierade. För att göra detta, spraya bara varje verktyg med vinäger ren. Var noga med att inte tillsätta vatten, eftersom det bara påskyndar rostbildningen. För att rengöra effektivt, tillsätt några skedar grovt salt.