Hur rengör man enkelt ett ostrivjärn?

Används för att riva inte bara ost, utan även grönsaker och citrusskal, är ostrivjärnet ett vasst redskap som är ganska svårt att rengöra. Det är svårt för ostrester att lossna från hålen och rivjärnet kan ofta skada oss när vi rengör den för hand.

Tvätta och rengöra ett osthyvel säkert

Ställ ostrivjärnet i frysen innan du rengör den

Innan du rengör ett rivjärn, är det lämpligt att placera det i frys under några minuter. Detta gör att ostresterna stelnar och lossnar lättare efteråt. Rengöringen av rivjärnet kommer att förenklas och risken för skador minskas.

På samma sätt undviker man att använda ett helt rent rivjärn mögliga ostbitar. För de mer skickliga är det möjligt att använda en vass kniv för att lossa ostbitarna som fastnat i rivjärnets små mellanrum. Nyckeln är att ha tålamod och fortsätta med försiktighet.

Rengör ett rivjärn med en tandborste

Användningen av en tandborste kan vara användbartatt rengöra ett ostriv ordentligt utan att riskera skada. För att göra detta rekommenderas det att gå tillväga enligt följande:

  1. Låt osthyveln stå kvar frys under några minuter. Detta steg är valfritt här men gör resten av rengöringen mer effektiv;
  2. Använd en tandborste för att täppa till alla små hål i redskapet, med försiktiga rörelser för att inte skada borsten på borsten;
  3. Skölj riv med rent vatten för att avsluta rengöringen.

Rengör ett rivjärn med en rå potatis

Råpotatistricket är genialiskt och rengör ett osthyvel effektivt. Den består av riv grönsaken som ost för att lossa gradvis ostrester fastnade i de små mellanrummen i osthyveln.

När alla rester har tagits bort kan redskapet rengöras med diskmaskin för en djuptvätt. Finns det ingen diskmaskin går det att använda en tandborste för att få ett lika tillfredsställande resultat som med denna apparat.

Rengör ett rivjärn med en citronskiva

För att rengöra en osthyvel ordentligt utan att skada dig själv, använd en citronskiva kan också vara användbart. Denna citrus ersätter faktiskt den råa potatisen för att ge en noggrann rengöring med ett rivjärn för att undvika skador. Istället för att riva en okokt citrusfrukt går det även att begränsa sig till en citronskiva. Ta dig tid att frysa för ännu mer effektivitet.

Rengör ett rivjärn med en sockerbit

a Sockerbit kan också rengöra ett ostrivjärn enkelt och noggrant tack vare sin nötande sida. Riv bara den precis innan den sista sköljningen av redskapet när du rengör den.