Hur blir man av med små vita odjur?

De små vita djuren eller cironerna finns främst i köket och skafferiet. De är särskilt förtjusta i frön, spannmål, mjöl, flingor, skinka och ost. Några enkla åtgärder bör vidtas dagligen för att förhindra att de uppstår och bli av med dem effektivt i händelse av ett angrepp.

Att bli av med mjöltyroglyfer

Vad du behöver veta om små vita odjur

De små vita bestarna kallas också mjöltyroglyfer Var vaxning. Dessa kallas lagringskvalster. De mäter mellan 0,5 och 1 mm och lever främst i köket och på platser för matförvaring. När de är i stort antal bildar de ett slags vitt pulver som ser ut som mjöl. Cironerna uppskattar särskilt platser med en luftfuktighet på minst 70%, såväl som varma hörn (med en temperatur på minst 24 ° C). De sprider sig också på platser där det finns gott om mat. Dessa insekter är mycket resistenta. De kan gå in i ett tillstånd av letargi i flera veckor om miljön inte är gynnsam. Brittiska forskare undersökte sju kategorier av livsmedel som köpts från butiker för att bestämma andelen lagringskvalster. De hittade små vita djur i 21 % av de 571 proverna som undersöktes strax efter köpet och 38 % av de 421 proverna som analyserades efter sex veckors lagring. De flesta av proverna innehöll minst 5 kvalster. Den vanligaste arten är Acarus siro. Observera att dessa kvalster kan fästa sig vid en insekt som en loppa för att överleva.

Möjliga risker för allergi

Under sin livstid kan en hona lägga upp till 200 ägg, vilket förklarar deras snabba spridning, särskilt om sammanhanget är gynnsamt. Tio dagar är allt som krävs för en mjöltyroglyf att växa från ägg till vuxen, larv, puppa och imago. När den är vuxen lever den i cirka femtio dagar. De små vita bestarna representerar inte ingen risk för människor, förutom personer som är allergiska mot dammkvalster. De kan faktiskt orsaka olika reaktioner hos vissa människor: en astmaanfall, specifika patologiska problem eller allergier av varierande svårighetsgrad. För dessa individer är det viktigt att helt utrota cironerna. Enligt en studie av forskare i Wisconsin, USA, är lagringskvalster ansvariga för 11,2 % av allergierna.

Förhindra uppkomsten av små vita odjur

Att ha några cironer hemma är inget riktigt problem. Däremot kan åsynen av en koloni komma i vägen. Även om små vita djur är ofarliga, som de flesta dammkvalster, kan de förorena maten och orsaka allergier hos vissa människor. här är några förebyggande åtgärder :
 • Se till att temperaturen i huset inte är för varm och håll koll på luftfuktigheten under hela året, eftersom dessa förhållanden bidrar till utvecklingen av cironer. Dessa kvalster kan gå in i letargi under långa perioder. Hög luftfuktighet gynnar också tillväxten av svampar som dessa små djur livnär sig på.
 • Lufta eller ventilera huset varje dag, särskilt rummen där livsmedelsprodukter förvaras.
 • Förvara alla livsmedel i hermetiskt slutna lådor.
 • Rengör regelbundet köket, särskilt i skåpen och skafferiet, mjöltyroglyfernas favoritplatser. Efter dammsugning rekommenderas att rengöra matförvaringsutrymmena med en svampdödande produkt.
 • Lämna aldrig smutsig disk liggande.
 • Plocka alltid upp smulor och annat matavfall.
 • Ta en chans regelbundetdammsugare i rummet och badrummet där mänsklig ilska kan hittas. Dessa är en källa till mat för cironerna.
 • Rengör golv, väggar och soptunnor.
 • Låt inte smutsig tvätt samlas.

Att bli av med de små vita bestarna

Vid angrepp av små vita bestar är det nödvändigt att börja med att vidta förebyggande åtgärder och sedan ta itu med roten till problemet. Här är rekommendationerna:
 • Kassera angripen mat. För att vara säker måste det smaka bittert. Det bör inte konsumeras, eftersom det utgör en hälsorisk.
 • Kasta matvaror som inte förvarats i lufttäta burkar, även om de inte verkar vara angripna. I själva verket är cironerna kanske fortfarande i ett tillstånd av larver.
 • Dammsug varje hörn av köket och förvaringsutrymmena.
 • Tvätta alla skåp med 2% koncentrerad insekticid lösning och insistera på hörnen.
 • Innan du sätter tillbaka disken i skåpen ska allt diskas. Gör samma sak för tvätten.
 • För föremål som inte går att tvätta, behandla dem med en insekticid. Lägg dem i en soppåse och spraya dem sedan med insektsmedel. Stäng påsen och låt verka i 48 timmar. De kan sättas in i ugnen om de tål värmen.
Alla hörn av köket ska rengöras eller behandlas med insekticidlösningen bestående av 1 l vatten blandat med 20 ml insekticid. Efter rengöring av skåpen, gå i soporna och bakom möbler, kylskåp, ugn och mikrovågsugn. Glöm inte golvet, väggarna och taket. Målet är att göra huset helt rent för att eliminera ägg, larver och vuxna vaxare.

Denna städning bör initialt minska populationen av små vita djur som kommer att försvinna permanent efter tre veckor. För att förhindra att de förökar sig igen är renlighet viktigt. Golv och bänkskivor bör rengöras regelbundet. Om några kattungar efter tre veckor har lyckats överleva har behandlingen säkert varit ofullständig och de fortsätter att hitta mat. Därför rekommenderas det starkt att kontrollera att ingen mat finns inom räckhåll. Varje förebyggande och rengöringssteg måste följas.

Att förhindra uppkomsten av små vita bestar och bli av med dem kan verka överväldigande. Denna process är dock den enda garantin för att de kommer att försvinna helt efter några veckor. Vi måste därför ha tålamod och vara extra vaksamma under denna period. Vissa yrkesmän, som bagaren och bonden, måste vara särskilt försiktiga, eftersom deras arbetsmiljö bidrar till spridningen av kärnor.