Trädgårdsskötsel: vad kan man göra på hösten?

Dimma, svala nätter och kortare dagar, hösten kommer. Denna period är idealisk för att underhålla trädgården: beskärning, rengöring, skydd... Det råder ingen brist på arbete och är nödvändigt för att hitta en vacker trädgård när våren kommer tillbaka. Här är listan över arbeten som ska göras i trädgården så fort hösten kommer!

Arbete i trädgården ska göras på hösten

Städa i trädgården

Löven faller och täcker trädgården helt. Under hela hösten är det därför nödvändigt att samla in döda löv så att de inte kväver gräsmattor eller låga växter, eller till och med blockerar vattenavlopp. Bladen kan användas för att göra kompost. Det är dock viktigt att bara använda de friska bladen. De med svampsjukdomar bör inte användas för att förhindra spridning av svampar i trädgården. Blad med svarta eller vitaktiga fläckar är brända. De friska löven kan användas för att förbättra grönsaksträdgården, för att täcka fötterna på rabatter eller för att kompostera.

Idealet är att plocka upp de döda löven en blöt dag och krossa dem. Bladen kan sedan samlas ihop till en stor hög längst ner i trädgården. De bör vändas upp då och då för att ventilera dem. För att påskynda nedbrytningen av döda löv är det möjligt att varva dem med organiskt material (fjäderfäspillning till exempel). Det är också nödvändigt att fukta högen regelbundet och att röra om den en gång var sjätte månad.

Beskär för att skydda växter

Hösten är också säsongen för beskärning av fruktträd, häckar (som ska beskäras lätt för att återställa sin kraft), klätterväxter för att begränsa storleken (Virginia ranka, klätterhortensia eller till och med murgröna) och vissna stammar från vissa växter.

För fruktträd är beskärning nödvändig för att få riklig produktion och frukt av god kvalitet. Denna operation innebär att man tar bort död ved, förkortar grenarna som tränger ut trädet, vilket minskar fruktsättningen och orienterar kvistarna för att främja solljus. Vid beskärning är det lämpligt att föredra träknoppar för träd som fortfarande är unga. Å andra sidan blomknoppar är att föredra för träd som är flera år gamla. Blommande knoppar, det vill säga knoppar som kommer att bära frukt, är runda, ligger vinkelrätt mot träet och är svullna. Träknopparna, det vill säga som ska ge grenar, är ganska spetsiga, långa och fastnar mot träet.

De verktyg som används för att skära är olika beroende på vilka grenar som ska beskäras. Det rekommenderas att använda en beskärningssax för att beskära tunna kvistar och kvistar. Däremot behövs en grenklippare eller en såg för att beskära de ganska stora kvistarna.

Vertikala kvistar bör elimineras, eftersom de inte ger frukt. De horisontella kvistarna bör förkortas med ungefär en tredjedel av sin längd, och se till att de återstående grenarna har tillräckligt med blomknoppar och minst två vedknoppar. Se till att grenarna inte korsar sig för att eliminera risken för sjukdomar.

Underhåll gräsmattan

Gräsmattan bör skötas noggrant före vintern. Hösten är en bra tid att skära upp den, vilket kommer att begränsa tillväxten av ogräs och mossa. På samma sätt, plocka upp döda löv innan de samlas och helt täcker gräsmattan. Bristen på ljus gynnar utseendet på mossa och torra fläckar. En sista klippning ska göras runt början av november. Du måste dock undvika att klippa för kort eftersom det kan uppmuntra ogrästillväxt och mossabildning. Tillsats av en höstgödsel rekommenderas också för att stärka gräset så att det är mer motståndskraftigt mot frost.

Skydda vissa växter

Innan du installerar kylan är det nödvändigt att skydda ömtåliga växter, inklusive perenner. För att göra detta, mulch foten av växterna för att skydda dem från frost. Det är då nödvändigt att lägga ett lager av löv på ca 5 cm. För att förhindra att foten kvävs under löven, lämna ett utrymme på några centimeter mellan foten och löven. Annars kan växternas fötter ruttna.

Det är också nödvändigt att ta med krukväxter inuti för att skydda dem från att frysa.

Plantera på hösten

Hösten är den rätta tiden att plantera vårlökar såväl som förgätmigej, penséer, primula, hyacinter, tulpaner och till och med påskliljor. Den här säsongen är också perfekt för ljungväxter: magnolia, kamelia, azalea, hortensia ... Glöm inte heller att dela upp vårblommande perenner.

Fjäderlökar bör grävas ner i ungefär dubbelt så hög höjd som glödlampan. Det är nödvändigt att komprimera jorden väl och vattna väl. Däremot är det viktigt att gräva upp sommarlökar (dahlior, gladioler, liljor etc.) för att skydda dem från kylan. Lökarna ska förvaras i en kartong.

I fruktträdgården är hösten också en bra tid att plantera fruktträd. De ska installeras i ett hål som är fyra gånger så stor som rotklumpen. Användning av tillväxtfrämjare och specialgödsel rekommenderas också för att främja rotutvecklingen.

Hösten är en bra tid att fylla i de kala områdena av gräset. Det är dock nödvändigt att göra detta när regnet fortfarande är tillräckligt och temperaturen inte sjunker under 10 ° C.

Underhåll poolen

Bassängen behöver också uppmärksamhet på hösten. Det är nödvändigt att mata fisken med ett kosttillskott för att hjälpa dem genom vintern under de bästa förhållandena. Dessutom är det viktigt att samla in döda löv så att de inte ruttnar i vattnet och riskerar att döda fisken. Detta beror på att löven avger giftig gas när de sönderfaller och förbrukar livsviktigt syre för fiskar och växter.

Vattenväxter bör också beskäras. Topparna som är cirka tio centimeter över vattnet ska skäras. När temperaturen sjunker under 10 ° C, sluta mata fisken.

Pumpar och stunts måste stoppas. De rör om vattnet på djupet och kyler det, vilket skadar fiskar och växter.

Plantera höst- och vintergrönsaker

För att förbereda tröstande och närande rätter med säsongens grönsaker under vinterperioden är det inte nödvändigt att fördröja planteringen av grönsakerna på hösten. De föredragna grönsakerna är:

  • Rovor ;
  • Bönor ;
  • Kål ;
  • Löken ;
  • Endiverna ;
  • Purjolök ;
  • Etc.

Utför vissa åtgärder

Efter att ha planterat vårlökarna, grävt upp sommarlökarna, skyddat dammen ... Det är dags att installera antignagarspiraler runt stammarna på unga träd, att förvara trädgårdsslangen för att skydda den från frost och att rengöra rännan.

Innan du förvarar verktyg bör de rengöras, slipas och oljas för att förhindra uppkomsten av rost.