4 tips för att förhindra att det uppstår kalk i strykjärnet

Järnet ansträngs ofta av mineralsalterna, kalcium eller magnesium i kranvatten. Beläggning och kalk försämrar gradvis denna enhet, vilket kan göra att den blir oanvändbar. Översikt över 4 tips för att förhindra kalkansamling och ge regelbundet underhåll med strykjärnet.

Ta bort kalk från strykjärnet

4 tips för att effektivt förhindra kalkuppbyggnad i järnet

Består av karbonat och kalcium, kalksten är i form av sediment. Här är 4 tips för att undvika träning:

  • Använd kalkfritt, avmineraliserat eller destillerat vatten: fyll järntanken med detta vatten, tillgängligt på flaska i snabbköpet eller genom att använda en filterkanna.
  • Rensa igen ånghålen i strykjärnssulan, som ofta utsätts för ansamling av dammrester. Dessa rester hindrar vattenflödet och främjar därmed kalkavlagringar. När den svalnat, ta bort damm från sulan med en mjuk svamp.
  • Stryk i rätt temperatur enligt vad som rekommenderas på klädetiketten. Detta förhindrar att kalken sätter sig. För hög, temperaturen smälter ändarna av tyger gjorda av syntetiskt material. De täpper sedan till ånghålen i sulan.
  • Töm vattentanken för att få bort det stillastående vatten som fortfarande finns kvar efter strykning och som sakta avdunstar.

Hur underhåller man effektivt järnet mot kalkavlagringar?

Ett strykjärn som har problem med kalkansamling kan lätt försämra kläder, främst lämna bruna fläckar på dem. Här är några tips som hjälper dig kampen mot kalksten på ett helt naturligt och ekologiskt sätt. Det handlar om att använda:

  • Vatten och bakpulver:

2 matskedar bakpulver och 4 matskedar kallt vatten ska hällas i en skål. Blandningen ska appliceras på strykjärnets sula.

  • Vatten och vinäger:

Innan du slår på strykjärnet bör dess panna fyllas med en lösning av 50% vinäger och 50% vatten.

  • Grovt salt och citron:

En citron skuren i klyftor blandas med grovt salt med en droppe vinäger. Blandningen kommer att användas för att fukta en fuktig svamp för att rengöra och skina strykjärnssulan. Du kan också blötlägga den på en bomullstuss för att rengöra ånghålen.