Allt du behöver veta innan du köper en drönare

De senaste åren har drönare blivit en trend. Dessa är kraftfulla verktyg som gör att du kan ta flygfoton och filma. Användningen av en drönare är dock reglerad i Frankrike. Zooma in på de viktigaste punkterna att ta hänsyn till innan du köper.

Tips för att köpa en drönare

Köpa och använda en drönare: krävs tillstånd?

Auktorisation krävs att flyga drönare för rekreation. Oavsett modell måste några regler följas för att kunna styra dessa maskiner. Vissa områden är verkligen stängda för stöld och andra är föremål för restriktioner. I händelse av en incident, pilotens ansvar kan engageras. Om drönarens vikt är större än eller lika med 800 gram är det nödvändigt att registrera den och följa en Träning i kö.

Fritidsdrönare finns i två kategorier: Drönare i kategori A och de av kategori B. De skiljer sig beroende på deras egenskaper.

 • Att lotsa en drönare i kategori A kräver inget förhandstillstånd. Denna typ av maskin är tillgänglig för alla. Det är dock pilotens ansvar att bedöma om han har förmågan att flyga denna farkost eller inte. Det är rekommenderat genomgå utbildning i förväg.
 • Å andra sidan, för att flyga en drönare av kategori B, en flygtillstånd från generaldirektoratet för civil luftfart (DGAC) krävs. Flera formulär ska skickas för att fullfölja begäran.

Informationsmeddelandet

Drönare ska förses med informationsbroschyr. Detta specificerar reglerna som ska följas för att använda en fritidsdrönare:

 • Det är förbjudet att flyga över människor;
 • De maximala flyghöjderna måste respekteras;
 • Piloten får aldrig tappa sin apparat ur sikte och inte heller använda den under natten;
 • Han kan inte flyga sin enhet över ett offentligt utrymme i bebyggda områden, nära flygfält och över känsliga eller skyddade platser (naturreservat, kärnkraftverk, militär mark, etc.);
 • Han måste respektera andras integritet genom att inte visa några filmer utan samtycke från de berörda;
 • Det är viktigt att kontrollera under vilka villkor piloten är försäkrad för utövandet av denna verksamhet;

Om du är osäker, kontrollera med Generaldirektoratet för civil luftfart (DGAC).

Drönarpiloten kan hållas ansvarig vid ev skada orsakats av andra drönare, av tredje och till varor. I händelse av att nej särskild försäkring har avtalats, bör klausulerna i det civilrättsliga ansvarsavtalet kontrolleras.

Reglerna som ska följas under flygningen

Den maximala flyghöjden är inställd på 150 meter utanför flygmodeller. Det är mindre än 150 meter när drönaren flyger över omgivningarna flygplatser och militära flygutbildningsområden. Dessutom är det begränsat till mindre än 50 meter under deras aktiveringstid. Före varje flygning är det absolut nödvändigt att kontrollera den högsta tillåtna höjden på önskad plats. Denna information kan nås på Geoportal dedikerad online. Observera att piloten riskerar 1 till 6 månaders fängelse och böter på 15 000 € till 75 000 € vid brott mot säkerhetsregler och flygförbud. Apparaten kan också komma att förverkas.

Dessutom Drönare måste förbli inom synhåll för fjärrpiloten och vara synlig för blotta ögat under flygning. Det går att genomföra nedsänkningsflyg (FPV) och användning spårande drönare om en annan person är närvarande. Dessutom får fjärrpiloten inte vara i ett fordon i rörelse.

de respekt för privatlivet är en annan viktig punkt att överväga. Det är faktiskt obligatoriskt att informera människor runt drönaren om den är utrustad med en kamera eller sensorer som kan registrera information om dem. Piloten får inte spela in eller sända bilder som identifierar en person utan deras tillstånd. Han får inte heller använda dessa bilder för kommersiella eller professionella ändamål. I händelse av kränkning av integriteten riskerar han 1 års fängelse och böter på 45 000 €.

Dessutom är användningen av en drönare förbjudet på natten, även om den är utrustad med belysningsanordningar, förutom för användning på vissa flygmodellföreningar.

De olika typerna av drönare på marknaden

Det finns flera typer av drönare på marknaden. Tillverkare tävlar i uppfinningsrikedom för att erbjuda enheter skräddarsydda för individuella behov.

 • Leksaksdrönare för nybörjare

De finns överallt på stormarknadernas leksakshyllor. De finns i flera storlekar och former, med eller utan kamera, lämpliga för inomhus- och utomhusbruk. Beroende på modell kan de styras via en fjärrkontroll eller en smartphone. Leksaksdrönaren är idealisk för nybörjare.

 • Mini-drönare

Allt mer miniatyriserade och sofistikerade, mini-drönare används främst inomhus. De är lätta att transportera. De mest effektiva modellerna kan utrustas med en kamera och kan styras från en smartphone.

 • Drönare med kamera

Dessa är de mest populära modellerna på marknaden. Vissa är utrustade med högpresterande kameror som kan ta foton och göra videor i HD, Full HD eller 4K. De erbjuder också olika funktioner (GPS, återvända hem, ruttplanering, folkspårning etc.). Mer sofistikerad, denna typ av drönare tillåter ta vackra bilder. Den kan också utrustas med virtual reality-glasögon för att utföra flygningar i total nedsänkning.

 • Racing drönare

Konkurrens- eller VPF Racing-drönare används vanligtvis på privata och strikt övervakade grunder. De är perfekta för utföra en hinderbana genom att styra drönaren i hög hastighet med virtual reality-glasögon. Observera att utövandet av denna aktivitet kräver mycket träning.

 • Professionella drönare

Beroende på säkerhetsutrustning, pilotens kvalifikationer och de flygtjänster som ska utföras finns professionella drönare i olika storlekar, vikter och styrkor. Dessa modeller kan utrustas med kameror och kameror som gör att du kan ta alla typer av flygbilder. Vissa bär även sonder, sensorer och värmekameror för att utföra olika tekniska tjänster (termografi, kartläggning etc.). Endast den professionella drönaren kan flyga över tätorter och begränsade och förbjudna områden. Det är också det enda flygplanet som kan utföra nattflyg om den kommersiella piloten erhåller de nödvändiga tillstånden för denna aktivitet.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found