Zero-waste: plantering genom återvinning

Sådd är en odlingsteknik som innebär att man placerar frön eller frön i marken, vare sig det är på en liten yta eller på en åker. Tanken är att gro dem för att kunna plantera om dem senare. Denna operation kan enkelt utföras i nollavfallsläge i en grönare anda och för fler besparingar.

Plantor

Frön för sådd i nollavfallsläge

Det idealiska för trädgårdscentret är att skaffa ekologiska frön, reproducerbara och producerade för hand. Det bör faktiskt vara känt att standardfrön som kommer från laboratorierna ofta utsätts för olika kemiska behandlingar. Det är därför att föredra att skörda fröna själv från konsumerade ekologiska grönsaker eller frukter eller genom byteshandel på sociala nätverk och andra dedikerade gemenskaper.

Jorden för plantor i nollavfallsläge

Även om ny jord rekommenderas och är lämplig för en korrekt utveckling av plantorna, är det också möjligt att använda använd jord förutsatt att den senare inte har fått svamp eller parasiter under den tidigare skörden. Denna använda jord kan kompletteras med en liten mängd kompost eller ny jord som kommer att ge de näringsämnen som är nödvändiga för nästa gröda.

Om du är osäker på förekomsten av svampsjukdomar eller parasiter, så här gör du sterilisera använd krukjord :

 1. Bryt upp klumpar av använd krukjord och befria dem från eventuella rötter samt litet avfall;
 2. Utsätt jorden för solen och på en plan yta, se till att sprida ut den;
 3. Täck med en svart presenning vid låga temperaturer;
 4. Låt sitta i solen i minst 10 dagar.

Denna använda jord kan återanvändas när den är färdig med 30 till 50 % kompost eller ny jord.

En annan teknik är att hälla den använda krukjorden direkt i komposten för att låta mineralerna stimulera mikroorganismernas arbete.

För plantor, här är hur man gör en substrat från återvunnen krukjord :

 1. Placera den använda krukjorden i en genomborrad kruka och strö den med kokande vatten för att befria den från skadedjur och sjukdomar;
 2. Låt jorden torka i solen i några dagar för att säkerställa dess sterilisering;
 3. Förbered ett substrat för plantor genom att blanda ½ del av den behandlade jorden med ¼ av mogen kompost eller torv och ¼ av sand. För en jord som inte är alltför lerig kan behandlad krukjord och trädgårdsjord i lika delar användas;
 4. Sikta blandningen för att få ett fint substrat.

I händelse av att substratet måste lagras är det nödvändigt att vattna det mycket regelbundet och blanda det för att inte göra det hydrofobt.

Det är också viktigt att tillsätt inte gödsel i substratet eftersom det kan göra det för rikt och bränna plantorna.

Att veta om en jord är frisk, med andra ord, för att testa dess fytotoxicitet, är ett litet knep att gro vattenkrassefrön. Om uppkomsten görs efter 7 dagar är jorden frisk. Om ingen uppkomst sker är jorden oanvändbar.

Utrustning för sådd i nollavfallsläge

Faktum är att olika vardagliga föremål kan återvinnas för att användas för plantor. Här är några exempel:

 • Äggskal som frökoppar

Äggskal kan effektivt fungera som stöd för plantor innan skotten överförs till trädgården eller grönsaksområdet. Förutom att de är naturliga är de rika på spårämnen för växterna och på mineraler, kalium, magnesium och kalcium för jorden. Denna teknik är perfekt för växter med små frön, men det bästa är att skaffa ekologiska äggskal. Så här använder du dem:

 1. Tvätta skalhalvorna och torka dem för att undvika små lukter;
 2. Borra några hål i botten av skalen för dränering;
 3. Fyll skalen ¾ med krukjord;
 4. Lägg skalen i en äggkartong för att hålla dem raka;
 5. Plantera fröna och spraya vatten över dem.
 • Äggkartonger som frökoppar

För äggkartonger kan fröjorden placeras direkt inuti. Man måste dock se till att genomborra botten av cellerna för dränering och fylla äggkartongerna med krukjord 2 cm från kanten. En liten utjämning och en lätt packning kommer att behövas innan du planterar fröna och spraya med vatten. Äggkartonger bryts ner perfekt en gång i marken.

 • Kaffefilter som frökoppar

De biologiskt nedbrytbara kaffefilter och gjorda av vegetabiliska fibrer rekommenderas för detta tips. Att göra detta :

 1. Fyll varje filter med krukjord till cirka 2 cm från kanten;
 2. Installera dem i en kartong eller trähylla;
 3. Jämna ut och kompaktera planteringsjorden lätt;
 4. Plantera fröna;
 5. Spraya vatten över den.
 • Citrusskal som frökoppar

Citrusskal, oavsett om det är grapefrukt, apelsin eller citron, kan också användas som frökoppar. Idealet är att använda ekologisk citrusskal för att undvika bekämpningsmedel. Förutom att vara rik på mineralsalter och flera andra näringsämnen, bryts citrusskal lätt ner en gång i jorden. För förberedelserna:

 1. Gräv in i skalet tills du når barken;
 2. Gör snitt i skalet för dränering;
 3. Fyll skalet till tre fjärdedelar med krukjord;
 4. Installera fröet inuti;
 5. Spraya vatten över den.
 • Plastflaskor som klocka eller miniserre

Vissa ömtåliga växter, speciellt tropiska växter, kräver värme och fukt för att gro och börja sitt liv. Plastflaskor kan alltså fungera som klockor eller miniväxthus för dessa växter. Att göra detta :

 1. Skär plastflaskorna på mitten;
 2. Installera den övre halvan på växter, krukor eller hinkar;
 3. Den nedre delen kan även användas som hink när botten är genomborrad.

Det rekommenderas att ta bort locket från flaskorna så att luft kan passera.

I samma veva, den genomskinliga brickor bakverk, frukt eller kött kan också användas som miniväxthus när deras botten är genomborrad.

 • Etiketter för plantor i återvinningsläge

Eftersom plantorna alla är lika, är det väldigt lätt att blanda ihop dem. Det är alltså nödvändigt att applicera etiketter i krukor eller bägare för plantor under beredningen. För att undvika att köpa speciella etiketter kan 10 cm flikar gjorda av gamla plastpersienner, margarin- eller yoghurtportar eller till och med glasspinnar i trä göra susen. Allt du behöver göra är att hitta en penna eller en outplånlig penna.