Varför och hur får man sin hushållsapparat reparerad?

Slutar tvättmaskinen snurra? Tar det tid att värma upp strykjärnet? Förvarar kylskåpet mat dåligt? Största delen av tiden beror avbrott på planerad inkurans av hushållsapparater. Endast i stället för att slänga dem är det lämpligt att låta reparera dem eller reparera dem själv.

7 tips för att få din hushållsapparat reparerad

Varför reparera din hushållsapparat?

Det är viktigt att försöka reparera en apparat innan du byter ut den. Verkligen, en ny modell kostar ofta mer än:

 • Kostnaderna för diagnos och reparera en apparatreparatör;
 • Priset på en reservdel.

Faktum är att gör-det-själv-entusiaster kan reparera felaktiga enheter själva. Fördelarna kommer inte ner på en ekonomisk synvinkel. Att reparera din hushållsapparat är också en av de ekologiska tillvägagångssätt mest effektiva för att bevara planeten. Att kasta in en ånggenerator, en kaffebryggare eller en bakverksrobot ökar faktiskt mängden giftigt och förorenande avfall. Dessutom genererar utvinning av råvaror som är nödvändiga för produktion av nya apparater föroreningar.

Första reflexen: läs instruktionerna

För att ställa en diagnos vid fel, se bara tillverkarens instruktioner. Detta dokument innehåller flera uppgifter, inklusive:

 • De olika typerna av haverier;
 • Deras symtom;
 • De åtgärder som ska vidtas (reparation eller manipulation som ska utföras).

Observera att vissa apparater som en tvättmaskin eller diskmaskin kan visa felkoder. Isåfall, kolla bruksanvisningen att veta innebörden. I händelse av förlust kan den laddas ner gratis från tillverkarens webbplats, med angivande av enhetens referens. Dessutom hjälper vissa webbplatser som System D användare att ställa en diagnos. De låter dig se hushållsapparaten i detalj (de olika delarna, deras funktion och symtomen på fel).

Låt dina hushållsapparater reparera gratis

I händelse av ett haveri är det tillrådligt att hävda dina rättigheter genom att åberopa 2 års juridisk garanti. Om denna period ännu inte har löpt ut, ring helt enkelt butikens kundservice för att få en kostnadsfri reparation. Resor, arbete och reservdelar täcks, om inte felet beror på köparen. Utöver 2-årsperioden kan konsumenten åtnjuta samma fördelar om följande två villkor är uppfyllda:

 • Detta stöd visas i de allmänna försäljningsvillkoren;
 • Han har tagit ut en utökad garanti.

Reparera dig själv för att spara pengar

Det är fullt möjligt att reparera en apparat utan att tillgripa tjänsterna från en närbutik. Många webbplatser erbjuder gratis tutorials, filmer, underhållstips och nödvändiga reservdelar. Du kan också hitta praktiska guider för att hjälpa internetanvändare att reparera sin ugn, mixer, bakmaskin eller vattenkokare. De Darty support community ger också konsumenter handledning för diagnostik och felsökning för hushållsapparater.

I alla fall rekommenderas det att rådet endast följs om det medför liten risk för enheten eller säkerheten för invånarna i huset. Dessutom är det nödvändigt att strikt följa stegen och instruktionerna från källorna.

Ta hjälp av grannreparationsföreningar

De föreningens reparationsverkstäder drivs av frivilliga experter. De hjälper deltagarna att reparera sin brödrost, dammsugare, avfuktare eller raclettemaskin. Dessa workshops är tillgängliga till ett lågt pris. Etu’Récup (Bordeaux), Atelier Soudé (Lyon) och La Générale Marabille (Caen) är bland de föreningar som erbjuder konsumenter möjligheten att öka livslängden på sin enhet.

Talrik Reparera kvarterskaféer finns även tillgängliga i Frankrike för att:

 • Bekämpa avfall;
 • Begränsa elektroniskt avfall;
 • Reparera skadade eller trasiga föremål, inklusive apparater.

Reparationscaféerna anordnar reparationsverkstäder under överinseende av experter som tar med sitt kunnande och sina verktyg.

Hitta en reparatör på samarbetsplattformar

Olika plattformar och mobila applikationer kopplar samman reparatörer och hushållsmaskiner. Vissa använder geolokalisering för att underlätta forskning och erbjuder medlemmarna yrkesverksamma eller kvalificerade personer nära dem. I samtliga fall är de erbjudna priserna i allmänhet billigare än det pris som tas ut av företag som är specialiserade på reparation av hushållsapparater.

Här är några exempel på supportsajter för att hitta reparatörer med bara några klick:

 • Stootia;
 • AlloVoisins;
 • Frizbiz;
 • Bricoco.

Närbutik för hushållsapparater: mun till mun för att underlätta forskning

I samarbete med Handels- och hantverkskammaren har Ademe lagt ut online en reparationskatalog listar reparationshantverkare. Några av dem är medlemmar i nätverket Repairers, vars mål är att gynna reparation framför utbyte mot en ny enhet. de Envie nätverk erbjuder också en haveritjänst i verkstaden för stora hushållsapparater (diskmaskin, kyl, frys, spis, spis, etc.). Begagnade reservdelar används som prioritet för att uppnå en mer ekologisk och tillgänglig reparation till ett reducerat pris.

Det är också möjligt att hitta servicepersonal som godkänts av stora hushållsapparater och grupperas under märkaSTJÄRNA. Deras tjänster ingår i tillverkarens garanti.

Var kan man köpa pålitliga reservdelar?

När felet beror på en defekt del är allt du behöver göra:

 1. Leta efter den dedikerade handledningen;
 2. Byt ut den mot en produkt som är kompatibel med hushållsapparaten.

Det är möjligt att köpa reservdelar på specialiserade platser.

När ska man köpa istället för att reparera?

Hushållsapparaten kan eller kanske inte kan repareras beroende på förekomsten av reservdelar. Köpet bör föredras när maskinen har nått sin livslängd. Som vägledning är snittet 10 år för diskmaskin och tvättmaskin, jämfört med 13 år för frys. Enhetens livslängd kan dock variera beroende på användningsfrekvens och byggkvalitet. Hur blir man av med gammal eller defekt utrustning? Tre lösningar är möjliga, nämligen:

 • Lämna tillbaka enheten till återvinningscentralen;
 • Ge den till en bekant, en skola eller en förening om den fortfarande fungerar som den ska;
 • Anförtro det till ett solidaritetsnätverk.