Hur begränsar man tillgång till smartphone till barn?

Idag använder barn alltmer smartphones. Vissa har till och med en egen enhet. Att utsätta ett barn för en smartphone kan få negativa konsekvenser för barnets utveckling och säkerhet. Föräldrar uppmanas att vara vaksamma för att skydda sina barn. Det är därför tillrådligt att hitta sätt att begränsa deras åtkomst till smarttelefonen.

Begränsa användningen av smartphones

Leta efter attraktiva alternativ

Föräldrar letar ofta efter det enklaste sättet att hålla sina barn sysselsatta. De erbjuder dem alltså olika spel på smartphones. Med bara några klick är det enkelt att ladda ner dem gratis. Men denna praxis uppmuntrar barn att använda smartphones. I vissa fall blir de till och med beroende av det.

Dessutom är det många som utforskar enhetens andra inställningar utan att vuxna inser det. Det är därför väsentligt att leta efter andra alternativ när det gäller underhållning.

Det går till exempel att ersätta e-böcker med böckeri pappersversion. Om barnet inte gillar att vara ensamt är det bättre att låta det leka med grannarnas. Det är också möjligt att anmäla sig till idrottsföreningar eller initiera dem till konstnärliga aktiviteter. De där underhållning är perfekta för att hjälpa barn att kommunicera bättre med dem omkring dem. Det viktigaste är att känna till dina intressen. Det är ännu bättre att låta honom välja sina fritidsaktiviteter. De kommer att hålla barnet sysselsatt till slutet av dagen och kommer att minska tiden de spenderar framför smartphonen. Under helgerna, försök också gå ut med familjen. Att besöka museer och promenera i parker är alla rekommenderade aktiviteter för att berika barnens kulturella kunskap.

Föregå med gott exempel

Barn följer ofta sina föräldrars exempel. Eftersom de senare är deras närmaste modeller, tenderar de att kopiera sina handlingar. Därför är det upp till föräldrar att bete sig ordentligt inför barn. Alla vuxna i hushållet har samma ansvar, oavsett om de är föräldrar eller äldre familjemedlemmar.

Vidta rätt åtgärder hjälper till att begränsa barns användning av smartphones. Vid bordet ska vuxna till exempel undvika att vistas på skärmarna. Det är samma sak under tupplurar eller under konversationer. Förutom att lära dem gott uppförande, förhindrar denna typ av vana att barn frestas att göra detsamma. Om föräldrarna behöver svara eller skicka ett brådskande mejl är det lämpligt att dra sig tillbaka från bordet eller flytta till ett annat rum för att göra det.

Lär barnen goda vanor

Från tidig ålder är det viktigt att lära barn goda vanor. De små har också förmågan att lättare tillgodogöra sig dem. Det är därför bäst att göra detta så snart som möjligt. Det är faktiskt lättare att utbilda ett 4-årigt barn om ansvarsfull användning av smarttelefonen, snarare än att vänta tills han är 8 eller 10 år gammal. Under denna period är barn särskilt attraherade av spelen som är installerade i smartphones. När de väl fått smak för det är det svårt att stoppa eller förbjuda dem att röra vid det. Föräldrar rekommenderas därför att undvika att använda smartphones på något sätt för att roa barn. Det finns inget bättre än fysiska leksaker för att hjälpa dem att bygga sina riktmärken.

Välj föräldrakontroll

Barn idag är mycket avancerade inom teknik. Vissa av dem hanterar smartphones bättre än sina föräldrar, särskilt när de surfar på nätet. För att begränsa tiden framför skärmar är det lämpligt att välja föräldrakontroll. Det syftar till att säker navigering barn på internet. Det beror på att vuxna inte ständigt kan övervaka barn när de är online. Olämpligt innehåll, olämpliga länkar och virus utgör risker för unga användare. Föräldrakontroller låter dig hålla ett öga på barn medan de är online. Detta är programvara installerad på tekniska enheter, inklusive smartphones. Det hjälper till att blockera olämpliga eller stötande länkar, stoppa reklam och dölja innehåll som inte är åldersanpassat. Förutom att säkerställa säker surfning gör föräldrakontroller det också möjligt att övervaka internetförbrukningen. Detta system ger faktiskt tillgång till användningsstatistik.

Flera plattformar erbjuder denna tjänst med varierande priser. Föräldrakontroll finns på iPhone, Windows, Kindle, Mac eller Android. Dessa erbjuder gratis föräldrakontroll. För aktivering är det nödvändigt att gå tillväga enligt följande:

 1. Öppna appen Google Play Butik i smarttelefonen;
 2. Klicka på menyn. Det här är de tre små staplarna nära sökrutan;
 3. Ange "Inställningar", välj sedan "Föräldrakontroll";
 4. Aktivera alternativet;
 5. Skapa och registrera en föräldrakod;
 6. Välj innehåll som inte är lämpligt för barn.

Begränsa barns tillgång till iPhone

Förutom smartphones med Android-systemet använder många barn en iPhone. Det finns en funktion för relativa begränsningar som låter dig begränsa åtkomsten till vissa funktioner. Faktum är att ju mer deras åtkomst minskar, desto mindre tid spenderar de på smartphonen. Det är tillrådligt att blockera funktioner som kan distrahera dem för länge. Funktionen Begränsningar låter dig också:

 • Ställ in köp i iTunes Store och förhindra nedladdningar av App Store

När barnen lärt sig om iTunes Store eller App Store-funktionen börjar de ladda ner olika appar och göra inköp. Detta ökar bara deras skärmtid. Så här gör du:

 1. Gå till inställningar och klicka sedan på Skärmtid;
 2. Åtkomst av innehåll och integritetsbegränsningar;
 3. Ange en åtkomstkod;
 4. Ange köp i iTunes och App store;
 5. Välj en inställning och ställ in på Tillåt inte.
 • Begränsa åtkomsten till webbinnehåll

För att förhindra barn från att få tillgång till vuxet innehåll rekommenderas att du begränsar deras åtkomst till Safari. Genom att begränsa deras tillgång till webbinnehåll kan de också dirigeras till enbart auktoriserade webbplatser. Fortsätt enligt följande:

 1. Gå till inställningar, i Skärmtid, sedan i Innehålls- och integritetsbegränsningar;
 2. Gå till Innehållsbegränsningar och sedan till webbinnehåll;
 3. Välj bland de alternativ som erbjuds: obegränsad åtkomst, begränsa vuxenwebbplatser eller endast auktoriserade webbplatser.

Använd guidet läge på iPhone

IPhones har en guidat läge. Det senare gör att barnet kan hålla fokus på en uppgift. Samtidigt begränsar det användningen av smarttelefonen till en enda applikation. Genom detta guidade läge kan föräldrar ha kontroll över applikationsfunktioner. Så här konfigurerar du det här alternativet:

 1. Gå till Inställningar och sedan Tillgänglighet;
 2. Aktivera guidad åtkomst;
 3. Gå till Åtkomstkodinställningar och ställ in en kod.

Så här startar du en session med guidad åtkomst:

 1. Gå till applikationen;
 2. Tryck tre gånger på sidoknappen eller hemknappen, beroende på iPhone-modell;
 3. Ringa in områdena som ska blockeras med ett finger.