Hur man förvarar mat på rätt sätt: grundläggande tips

Att veta hur man förvarar mat är viktigt, oavsett om det är i luften, i ett skafferi, i kylen eller i frysen. Enligt WHO eller Världshälsoorganisationen orsakas 2 miljoner dödsfall per år av osäkra livsmedel. Här är några tips för att undvika förgiftning och enkla tips för att förvara mat.

Tips för att förvara mat på rätt sätt

Vad ska man ha i kylen?

De kylförvaring är den mest använda metoden för de flesta livsmedel, eftersom den tillåter förstöra bakterier och bakterier. Vissa, som Listeria monocytogenes, trivs till och med ner till -2 ° C. Det rekommenderas därför starkt att inte överstiga 4 °C i den kalla delen av kylskåpet där fisk och kött förvaras, 6 °C i den svala delen där kompotter och sallader förvaras i påsar, och 8 °C vid 10 °C i grönsaken. låda. Faktum är att det är lämpligt att placera en pappershandduk och byta ut den regelbundet i grönsakslådan för att absorbera fukt. Grundregeln är att du måste hålla kokta och färdiga livsmedel åtskilda från råa livsmedel, som grönsaker och kött. Mat bör i alla fall inte blottas, inte ens inne i kylskåpet. Glöm inte heller kontrollera DLC eller utgångsdatum, även om maten håller sig sval. Denna försiktighetsåtgärd är särskilt viktig för färsk djurfoder som är en riktig behandling för mikroorganismer. Endast vissa livsmedel har rätt till ett litet bidrag på en till två veckor, såsom yoghurt, mjölkkrämer och keso. Pastöriserad grädde och kokt skinka ska däremot konsumeras senast 48 timmar efter angivet datum, förutsatt att de inte har öppnats ännu. Å andra sidan bör malet kött, rå fisk och rillettes konsumeras senast inom deadline för att undvika risk för listerios och kontaminering av salmonella eller stafylokocker. Dessutom ett livsmedel som har en färg och/eller en konstig lukt bör inte konsumeras, även om utgångsdatumet inte har passerats. Ditto för produkter vars förpackning är genomborrad eller svullen.

Vilken mat ska man lägga i frysen?

Att lägga vissa livsmedel i frysen gör att man framförallt kan behålla dem längre, ca 1 år för grönsaker till exempel. Det är bara att sortera dem, rengöra dem väl och torka dem. Men varje mat kräver olika förberedelser innan de fryses:
 • Frukterna ska vara urkärnadelägg sedan i en aluminiumbricka eller i en fryspåse. Fröna bör också tas bort;
 • Grönsaker blancheras ofta före frysning för bättre konservering;
 • Vissa frukter och grönsaker, som tomater, gurkor och zucchini, måste tillagas i förväg, eftersom de kan göra mycket vatten när de tinas;
 • Fisk och kött kan frysas som de är;
 • Örter ska täckas med olivolja och förvaras i en isbitsbricka så att de bildar tärningar.
Det är i alla fall smartare att använda en lufttät fryspåse där frysdagen, antal portioner och produktens namn kan anges. Dessutom är det inte utan att veta att en tinad mat måste konsumeras snabbt och kan inte längre frysas in. Faktum är att när kylkedjan bryts är risken för bakterieutveckling högre. Till sist måste man alltid tänka efter kyl tillagad mat innan frysning.

Använd lufttäta förvaringslådor

Vissa livsmedel måste skyddas från fukt och kyla, därav användningen av lufttäta förvaringslådor. Det är till exempel fallet med ris, pasta, citron och kakor. En pudding, en yoghurtkaka eller till och med en cheesecake kan behålla sin smak om de placeras i en låda med ett färskt äpple. När det gäller citron, bearbeta den bara och förvara den sedan i en lufttät flaska.
 1. Du måste börja med att sticka hål i barken med en tandpetare;
 2. Samla saften genom att pressa den;
 3. Fyll hålet med en tändsticka eller tandpetare när den nödvändiga mängden juice har erhållits.
Vissa grönsaker, som mangold, kardon och haricots verts, måste dock blancheras. Fördjupa dem bara ikokande saltat vatten i 5 minuter och kyl dem under kallt vatten för att bevara färgen innan konservering. De burk är både hygieniskt och smart, för det steriliserar inte bara mat genom att förstöra mikroorganismer, det felsöker även om tid eller inspiration saknas. De förädling till kompott och sylt är också en idealisk lösning för att konservera frukt. Oavsett om maten är stor eller liten, skivad eller tärnad, placerad i en plast- eller glaslåda, gör bara plats i ett skåp och du är redo att gå.

Undvik matförgiftning

Förebyggande åtgärder och hygienregler är väsentliga i alla skeden av konsumtionen av frukt, grönsaker och mer.
 • Enkla saker som att tvätta händerna innan du förbereder en ingrediens för burk eller i kylan, att ta en ingrediens från kylen eller frysen och laga mat är viktiga.
 • När du förbereder en maträtt rekommenderas det starkt att tvåla dina händer regelbundet.
 • Förutom att laga mat på en ren yta är det viktigt att tvätta frukt, grönsaker och redskap Begagnade. Detta hjälper till att förhindra korskontaminering.
 • Kontrollera alltid utgångsdatum för produkter, så snart de köps.
 • Det får vi inte glömma Följ anvisningarna för tillagning av kött. Ett ankbröst kan till exempel ätas rosé medan fläsk kräver en längre kärnkokning.
 • Rengör kylskåpet och sortering i garderoben är också vanliga sysslor. Om nödvändigt, desinficera vid detta tillfälle.
 • Slutligen rekommenderas att månatliga desinficera svampar med vit vinäger för att förhindra spridning av bakterier som sätter sig där sekund efter sekund. Ännu bättre är det tillrådligt att byta ut dem regelbundet.