Hur underhåller du din surfutrustning på rätt sätt?

Inget bättre än en surfsession för att njuta av en rejäl dos adrenalin. Materialet som ska användas kräver dock dagligt underhåll för bättre prestanda. Hur tar man hand om denna utrustning? Vilka produkter ska man använda och hur ofta? Här är saker att veta för älskare av stora vågor.

Underhåll din surfutrustning

Hur du sköljer din surfutrustning ordentligt

Efter varje surfsession, några underhåll måste utföras:

 • De kombination

Precis som våtdräkten är surfoutfiten gjord av neopren, vattentätt material och resistent mot havsvatten och klor. Liksom alla discipliner gör denna övning dig att svettas, vilket orsakar svett och lukter som kan bli besvärande. Det är därför viktigt att skölja neoprenutrustning noggrant med färskt vatten efter varje användning. Var noga med att insistera på dragkedjan och sömmarna. Använd en klädstreck för torkning.

 • de koppel

Detta är "kabeln" som ansluter surfaren till brädet. Fäst på brädans ankel och svans gör den det enkelt att hitta och återställa brädan efter ett fall. Se till att den inte lindas runt brädan, speciellt mellan 2 på varandra följande sessioner. På lång sikt kommer denna sammantrassling att resultera i att kopplet deformeras och att man systematiskt fastnar runt fotleden.

 • De surfbräda

Surfbrädan kräver effektiv sköljning för att få bort den från eventuell instekt sand. Detta viktiga steg garanterar att nästa session löper smidigt. Hemma, förvara brädan innanför locket. Det är också möjligt att skydda svansen genom att installera den på en matta för att begränsa brädans allmänna spänning.

 • Vaxet

Vaxet säkerställer brädans perfekta stabilitet. Utan det skulle stödet vara halt. Appliceringen av vaxet är därför ett viktigt steg för korrekt användning av surfutrustning. Denna produkt finns i 5 typer beroende på vattentemperaturen. De styvare är dedikerade till en högre temperatur. Under användningen tenderar brädan att presentera ett lager av svärtat vax, vilket döljer eventuella slag på surfbrädan. Det är därför viktigt att avvaxa det regelbundet:

 1. Det första steget är att lösa upp lagret av vax som har fastnat på brädan med en hårtork eller direkt i solen;
 2. Gnid det smälta vaxet med ett plastkort eller vaxkam;
 3. Ta bort rester genom att torka av med en trasa indränkt i avvaxningsprodukt eller bensin F.
 • Överdraget

Surfbrädeskyddet fungerar både som ett transportmedel och ett skydd. Det rekommenderas att transportera surfbrädan i dess UV-skydd för att skydda den från solens strålar. Skaka alltid locket väl för att ta bort sanden som fastnat inuti. Även i små mängder kan det orsaka mikrorepor på brädan.

Fokus på utrustningstorkning

Det är formellt rekommenderas inte att torka sin våtdräkt i dagsljus. Lägg den helst i skuggan och helst platt. Likaså kom ihåg att torka av brädan efter varje användning.

Hur skyddar du din surfbräda på torrt land?

Före och efter surfsessionen utsätts brädan för flera attacker: transport, sol och sand. Ett bra skydd är därför viktigt för att den ska vara i gott skick varje gång den används. Första elementet att ta hänsyn till: nivån av solsken. Faktum är att betydande exponering för solen kan skada och deformera brädan, eller till och med göra den gulaktig. Lösningen : bra förvaring.

Fokus på förberedelse, reparation och förvaring

I slutet av säsongen, särskilt när vattnet börjar svalna, bör våtdräkter och annan surfutrustning förvaras på sina respektive platser. För att hitta dem i perfekt skick efteråt är det viktigt att förvara dem i bra skick:

 • Vilken förberedelse?

Optimal förvaring börjar med bra förberedelser:

 1. Ta först bort vaxet. Smält den genom att utsätta brädan för solen;
 2. Med en kam, gnugga det kvarvarande vaxet på brädan;
 3. Blötlägg en ren trasa i bensin F för att rengöra brädan;
 4. Skölj surfbrädan noggrant med tvålvatten.
 • Vilken reparation?

För att reparera en surfbräda korrekt krävs 4 steg:

 1. Börja med att slipa ytan som ska lagas med Sandpapper ;
 2. Belägg den med harts jämnt för att fylla eventuella sprickor;
 3. Torka i solen i cirka tio minuter;
 4. Gnugga den del som ska repareras för att få en homogen vård.

Om brädan är allvarligt skadad, kontakta en lokal formgivare eller professionell omedelbart. Undvik att reparera den ensam för att förhindra ytterligare skada.

 • Vilken förvaring?

En skiva försämras när den används, vilket motiverar de försiktighetsåtgärder som ska vidtas innan den lagras.

 1. Före varje pass, kom ihåg att skölja den noggrant med ljummet vatten för att ta bort eventuellt skräp på brädan;
 2. Torka brädan med en trasa och skydda den från solen;
 3. Placera den i sitt anti-UV-skydd för optimalt skydd mot solen och eventuella stötar under transport.

För att undvika rynkor, förvara kombinationen i garderoben bland annat. För surfbrädan, förvara den på ett surfställ. Skydda svansen försiktigt genom att installera den på ett bekvämt skum.