Hur förvarar du maten i ditt kylskåp på rätt sätt?

Det finns några regler att följa när du förvarar mat i kylen. Faktum är att de måste förvaras vid en viss temperatur för att bevaras ordentligt. Det räcker inte att stapla dem på hyllorna. Här är några tips och tricks att upptäcka för korrekt förvaring av kylskåp.

Förvara ditt kylskåp

Förvara maten i rätt fack

Du bör veta att temperaturen inte är densamma i kylskåpets olika fack. Det är därför tillrådligt att upptäck den kalla zonen, den tempererade zonen och de mindre kalla delarna att förvara maten på rätt sätt. Beroende på enheterna kan de kallare områdena vara placerade längst ner eller tvärtom på den högsta hyllan. I nyare enheter indikeras det med en triangel. Om ingen skylt indikerar det kallaste området, ställ bara ett glas vatten med en termometer inuti, placera det på hyllorna och skriv ner siffrorna som visas. Efter att ha bestämt de kalla och tempererade zonerna, här är några tips för förvaring:

 • Kall zon (mellan 0 och 4 ° C): detta är det idealiska facket för förvaring lättfördärvliga livsmedel såsom rå fisk, kött, kallskuret, rätter i sås samt råa äggbaserade preparat (majonnäs, mousse, etc.).
 • Tempererad zon (mellan 4 och 6 ° C): idealisk för förvaring av rökt fisk, kokta frukter och kokta grönsaker, fermenterade mejeriprodukter (yoghurt, ost, crème fraîche, etc.), ägg, bakverk, etc.
 • Grönsakslådan: detta är utrymmet reserverat för grönsaker, frukter och ostar som ska mogna.
 • I dörrfacken: lagra drycker, smaktillsatser, mjölk, burkar med sylt som redan är öppnat, smör, etc.

Det är möjligt att förvara sallader i de översta facken eller rätter med sås i botten, men deras näringsmässiga egenskaper kan försämras. Å andra sidan finns det en reell risk för rått kött, eftersom bakterier kan växa.

Det är också tillrådligt att titta på tillverkarnas indikationer på förpackningen (förvaras mellan 4 och 7 ° C...).

Sista användningsdatum

Det är nödvändigt att uppmärksamma utgångsdatum vid lagring av inköp för att undvika slöseri. Det är faktiskt vanligt att man glömmer maten som förvaras på baksidan av kylskåpet. För att undvika detta, det är lämpligt att placera dem med ett nära utgångsdatum framför.

Reglerna att följa när du förvarar ditt kylskåp

Här är några regler att följa när du förvarar mat i kylskåp:

 • Ta bort plastförpackningar eller i kartong för att spara utrymme och undvika spridning av bakterier i kylskåpet ;
 • Förvara endast ren mat;
 • Packa råa livsmedel i en lufttät behållare;
 • Efter rengöring läggs frukterna och grönsakerna i lådor, korgar eller plastpåsar. Det rekommenderas inte att placera dem direkt på en hylla.

Undvika:

 • Överbelastning av kylskåpet: detta förhindrar att kall luft cirkulerar bra, vilket försämrar korrekt förvaring av mat.
 • Att bryta kylkedjan: vilket gör att bakterier förökar sig i kylskåpet. Du måste därför undvika att lämna kylda produkter utanför kylen för länge.
 • Ställ varma rätter i kylen.
 • Ställ matkassar i kylen.
 • Förvara mjölken i facket vid dörren, eftersom temperaturen inte är stabil där. Detta kan göra att mjölken vänder snabbt.
 • Förvara potatisen, löken och tomaterna i kylen. Detta beror på att lök och tomater kommer att mjukna och förlora sin smak när de ställs i kylen.

Några tips för att förvara ditt kylskåp på rätt sätt

Förvaring kan optimeras med några tips och praktiska verktyg:

 • Flaskor

Tricket för att hålla flaskorna från att ta för mycket plats är att stapla dem ovanpå varandra, horisontellt. Sedan är det bara att kila flaskan i botten av pyramiden med en dubbelklämma för att få dem att hålla.

 • Paketen

Förpackade livsmedel kan också hängas upp med en dubbel klämma. Detta praktiska tillbehör kan även användas för att stänga förpackningar som redan har öppnats.

 • Använd en skivspelare

Användningen av en skivspelare i kylen gör det lättare att fånga mat. Faktum är att allt du behöver göra är att vända plåten för att komma åt paketet bakom den.

 • Snackområde

Barn plockar ofta upp ett litet mellanmål från kylskåpet. För att förhindra att de gör oreda genom att förgäves leta efter sina yoghurtgrytor, är det lämpligt att skapa ett område reserverat för snacks. Den ska vara tillgänglig för barn.

 • Kryddflaskor

Äggkartonger för att ställa kryddflaskor upp och ner? Detta knep låter dig hälla upp den lilla såsen som blir kvar i flaskorna utan svårighet. På så sätt undviker man matsvinn.

 • Kom ihåg datum

För att undvika att äta bortskämd mat, skriv ner datumet då maten tillagades som majonnäs.

 • Skapa hyllor i frysen

För att slippa stapla maten som ska frysas går det att skapa hyllor med enkla tidningshylla eller plastlådor. Skjut bara in maten i tidningsställen. Detta trick kommer att göra det lättare att förvara och hitta mat i frysen.

 • Förvara salladerna

Det går bra att förbereda salladerna i förväg (tärna gurkorna, rensa salladsbladen, skiva rädisorna ...) och hålla dem fräscha i några dagar. För att göra detta, placera dem bara i glasburkar. De kan förvaras så här i mer än två veckor. Lägg bara till dressingen när det är dags att konsumera salladerna.

Förvara frysen

För att ha en städad frys och slippa leta efter ett paket is bland pommes frites eller lager av frost, är det lämpligt att använda plastlådor. Dessa sparar utrymme eftersom de kan placeras sida vid sida. Allt du behöver göra är att placera maten i lådorna efter deras kategori: glass, frysta grönsaker, färdigrätter etc. För att komma åt dem, dra i en låda och ta önskad produkt.

Frysen bör tinas så snart isen har nått 3 mm för att förhindra att den täcker maten och gör den svår att hitta.