Bil: hur sparar man bensin?

Bensin är i första hand användbar för att köra fordonets motor och är också väsentlig för driften av tillbehör som ger komfort i kupén, inklusive luftkonditionering. Skyhöga priser vid pumpen kräver en minskning av bensinförbrukningen för att minska räkningen. Fokusera på tips för att spara bensin.

Spara gasen

Köp billigare bränsle

Traditionella märken som Esso, BP och Total erbjuder generellt dyrare bränsle än bensinstationer för snabbköp. Det är också möjligt att hitta en bensinstation som erbjuder billigare bensin använda webbaserade bränsleprisjämförare såsom prix-carburants.gouv.fr eller zagaz.com. På dessa sajter uppdateras literpriset varannan vecka.

Föredrar en mjukare körstil

Att köra långsammare sparar bränsle samtidigt som man undviker fortkörningsböter och olyckor. För att minska konsumtionen är det också lämpligt attundvik onödig inbromsning såväl som plötsliga accelerationer. Acceleration är faktiskt mycket bränslekrävande. Därför är det bättre att accelerera långsamt och bromsa gradvis. Denna körmetod sparar upp till 20 % av bensin. För att förbruka mindre bensin, det rekommenderas också att hålla en konstant hastighet och att köra om så få bilar som möjligt. Dessutom är det tillrådligt att inte köra i friläge. För att köra på tomgång förbrukar motorn faktiskt bränsle. Det är att föredra att använda motorbromsen. Vid nedväxling bromsar motorn automatiskt och förbrukar ingenting. Det här tipset är användbart både vid nedfarter och när du saktar ner.

Att köra på låga varv sparar värdefulla liter. För att göra detta är det lämpligt att snabbt byta växel. Det är viktigt att inte fastna i ettan och att passera tvåan så snabbt som möjligt. Även i staden vid 50 km/h är det bättre att köra på fjärde eller till och med femma, snarare än trea. I själva verket förbrukar fordonet mindre bränsle i fjärde eller femte. Dessutom är det lämpligt att gå aldrig upp till 3000 eller 3500 rpm. Faktum är att motorn förbrukar mer vid denna hastighet. Det är bäst att växla mellan 2 000 rpm och 2 500 rpm. Hur som helst är detta trick inte skadligt för motorn eftersom det bästa varvtalet för en bensinmotor ligger på denna nivå. Observera att antalet varv per minut visas på instrumentbrädans varvräknare.

Vidare, stoppa motorn är effektiv för att förbruka mindre bränsle. I själva verket bör tändningen vara avstängd när du stannar i mer än en minut. För att ringa telefonsamtal, stiga av passagerare, titta på en karta eller vänta i trafikstockningar, bör motorn vara avstängd. Till skillnad från äldre bilar är nyare modeller mer motståndskraftiga mot plötsliga stopp och är mycket mer effektiva. På en bil utrustad med enheten Starta och stoppa, stängs motorn av automatiskt efter att ha stannat i några sekunder.

För att inte sänka bränslemätaren är det också viktigt stäng av luftkonditioneringen när du lämnar bilen. På sommaren vänjer sig en del bilister vid att lämna den på för att hålla interiören sval när det är dags att ta sig ut på vägen igen. Som ett resultat utövar motorn mer ansträngning och bränsleförbrukningen ökar. Dessutom rekommenderas att använda den vid en rimlig temperatur. För att göra detta bör den inte vara helt påslagen vid start, även i extremt varmt väder, eftersom detta kan minska motorns prestanda. Observera att 23°C räcker för att må bra. Om luftkonditioneringen ökar bränsleförbrukningen med 20 % är det bäst att ventilera kupén väl genom att öppna dörrar och bagageutrymme innan du ger dig av.

För att optimera bränsleförbrukningen, farthållaren är en utmärkt allierad. Kan kopplas in från 30 km/h, den kan användas på motorvägar och motorvägar, även i tätorter. Guvernören håller ett jämnt tempo både nedför och uppför. För att göra detta accelererar bilen uppför. Det är bättre att avaktivera den när körningen är smidig och ekonomisk, särskilt i nedförsbackar och uppförsbackar. Faktum är att i nedförsbackarna är det tillrådligt att bromsa in. När du går uppför är det bättre att växla ner för att inte tvinga motorn.

På motorvägen sparar du 20 % bensin vid körning i 120 km/h, eller 1 liter var 100:e km. Det är också lämpligt att stänga fönstren och takluckan. Att öppna flera fönster påverkar faktiskt bilens aerodynamik och ökar bränsleförbrukningen med 5 %. Användning av luftkonditionering vid en rimlig temperatur rekommenderas i varmt väder. Å andra sidan, i stan och i låg hastighet, har öppning av fönstren ingen inverkan på bränsleförbrukningen.

Dessutom är det dyrt i bränsle att värma upp bilen mer än 5 minuter före avgång. Faktum är att en bil är redo att köras så snart den startas.

Regelbundet underhåll av fordon

Förutom att ge effektivare bromsar och bättre hantering, korrekt pumpade däck förbrukar mindre bränsle. Observera att för låga däck försämras snabbt och ökar fordonets rullmotstånd. Därför är det lämpligt att kontrollera däcktrycket ofta, särskilt var 500:e km eller varje månad. Innan du gör en lång resa är det lämpligt att lägga till ett tryck mellan 0,2 och 0,3 bar utöver det värde som rekommenderas av tillverkaren. Genom att byta luftfiltret sparar du dessutom upp till 10 % bensin, eller 100 euro var 10 000:e km. Det är lämpligt att byta det innan det blir för smutsigt. Det idealiska är att byta ut den var 15 000:e km. Dessutom är det lämpligt att välja ett tillbehör som är kompatibelt med fordonet.

Det rekommenderas också att regelbundet kontrollera oljenivå. Faktum är att en dåligt inställd motor förbrukar upp till 25 % mer än en vanlig maskin. Helst bör motorn tömmas ungefär var 15 000:e km, eller en gång om året. Observera att en smutsig motor förbrukar mer bränsle.

Förutom, ett fordon måste servas var 20 000 till 30 000 km. För att spara bränsle måste fordonskomponenterna vara i gott skick.