Allt du behöver veta om återvinning: förpackningar, etiketter och logotyper

Hur återvinns papper? Vad motsvarar ekologiska logotyper? Vilket är det mest dygdiga förpackningsmaterialet? CITEO svarar på alla frågor om återvinning i video.

Förstå allt om återvinning

Vad används logotyperna på förpackningen till?

Hur man dechiffrerar ekologiska logotyper finns på förpackningen av våra produkter? Claude Bozion från CITEO förklarar oss på en minut.
 • Logotypen grön punkt representerar företagens ekonomiska åtagande för sortering och återvinning av sina förpackningar. Däremot anges inte att förpackningen ska sorteras.
 • DE'grön punkt sorteringsinformation förklarar tydligt vilka förpackningar som ska slängas i hushållsavfallet och vilka som ska sorteras.
 • de Triman logotyp är obligatoriskt på alla förpackningar samt möbler och textilier. Den specificerar för konsumenten att produkten eller förpackningen omfattas av en sorteringsanvisningar. Denna förpackning ska därför läggas i en sorteringskärl, en insamlingsplats eller en återvinningscentral.
 • DE'Möbius ring eller Möbius-tejpen informerar om att förpackningen eller produkten är tekniskt återvinningsbar. Om en procentsats visas i den här ringen indikerar det att förpackningen eller produkten tillverkats med en andel återvunnen produkt.

Skillnaden mellan återvinningsbart och återvunnet

Claire Pelletier från CITEO förklarar skillnaden mellan en återvinningsbar produkt och en återvunnen produkt. En förpackning kan vara återvinningsbart. Det betyder att den är tillverkad av material som kan behandlas av en återvinningsanläggning. De kommer att omvandlas av ett nytt material, kallat sekundärt material, som gör det möjligt att tillverka nya förpackningar eller nya föremål.

Till exempel kan en genomskinlig plastflaska återvinnas för att bli en ny plastflaska eller göras till textilfiber. Den senare används för att stoppa mjuka leksaker, täcken eller sovsäckar.

När ett paket innehåller återvunnet, det betyder att vi i tillverkningen använde material från återvinning.

Observera: bara för att förpackningar innehåller återvunnet innehåll betyder det inte att det ska läggas i sorteringskärlet.

Till exempel: ett fat med kakor kan göras av återvunnen plast, men den nationella sorteringsanvisningen anger att den ska slängas i hushållssoporna.

Om du är osäker på sorteringsinstruktionerna finns sorteringsguidens mobilapplikation eller webbplatsen consignedetri.fr.

Hur återvinns papper?

Jean-François Roberts förklaring från CITEO om metoden för återvinning av papper.

I pappersåtervinningsslingan är alla led viktiga. Det är i första hand med sorteringsgester som vi dagligen gör att pappren kommer att samlas in förutom hushållsavfall. De kommer att transporteras till sorteringscentraler för att separeras från annat återvinningsbart avfall. Sedan skickas de till pappersbruket för återvinning.

Pappersåtervinningsprocessen innebär att cellulosafibrerna separeras från alla andra pappersbeståndsdelar som bläck, lim, spiraler, häftklamrar, prover i tidningar, kuvertfönster eller andra föroreningar.

Den återvunna massan förvandlas till en rulle och skickas sedan till tryckerier.

För att underlätta pappersåtervinning är det nödvändigt att ekodesigna dem uppströms. Lätt avfärgningsbara bläck eller icke-störande lim bör användas för återvinning.

Vad ska man göra med återvunnet papper?

Jean-François Robert från CITEO förklarar vad som kan göras med återvunnet papper på en minut.

Utan att ens veta om det använder vi alla intäkter från återvinningspapper.

Till exempel :

 • De tidningar Dagstidningar och tidningar är gjorda av återvunnen fiber.
 • De tryckt reklam som vi hittar i hans brevlåda.
 • Vissa fakturor och vissa kontoutdrag innehåller återvunna pappersfibrer.

Återvunnet papper kan användas för att göra förpackningskartong, äggkartonger, toalettpapper och till och med pappershanddukar.

Cellulosavadden som används till isolera sitt hus produceras av gamla tidningar.

Vissa filtar till husets tak är gjorda av återvunnet papper.

Vad används pappersetiketter till?

Vid köp av papper är vissa förpackningar märkta. Vad är de till för? Hur känner man igen dem? Seheno Ratsimbazafy från CITEO svarar.

Miljölogotyper som FSC och PEFC garantera fiberns ursprung från hållbart skötta, återvunna eller kontrollerade skogar, det vill säga från okontroversiella resurser.

De främjar ekologiskt och ekonomiskt underhåll av skogar och deras socialt ansvarsfulla skötsel.

Det finns andra miljölogotyper. Dessa täcker produktens hela livscykel från utvinningen av fibern till dess återvinning, inklusive tillverkningen av produkten.

Miljömärkningar gör det möjligt att särskilja de bästa produkterna för planeten och miljön. Dessutom är de pålitliga.

De känns igen:

 • Tyskland använder en etikett med blå vinkel.
 • Skandinaviska länder använder den nordiska svanen.
 • I Europa använder de miljömärket.

Vilket är det mest dygdiga materialet för miljön?

Sophie Bonnier från CITEO förklarar på en minut vilket material som har minst påverkan på miljön.

Oavsett om förpackningen är gjord av metall, kartong, plast eller glas har varje material sina egna funktioner och fyller mycket specifika funktioner.

Till exempel :

 • de plast är brytbar och formbar. Detta gör det möjligt att tillverka lämpliga förpackningar för konsumtion utanför hemmet.
 • de kartong är robust. Därför är den idealisk för transporter med låg miljöpåverkan.
 • de glas kan återvinnas i det oändliga. Det minskar förbrukningen av naturresurser för att tillverka nya förpackningar.
För att bedöma ett materials miljöprestanda måste vi titta på produkten/förpackningsparet under hela dess livscykel. Det vill säga från utvinningen till tillverkningen av råvarorna och sedan från förpackningen, från transporten till leveransen av produkten till butiken och slutligen från konserveringen och skyddet av produkten till slutlig konsumtion. Rättvis förpackning är en som utför alla dessa funktioner utan krusiduller.