Hur rengör man datorns tangentbord ordentligt?

De flesta använder sina datorer i arbetet dagligen. Att rengöra tangentbordet är mycket viktigt, eftersom ansamling av damm kan göra att detta tillbehör fastnar helt. Det finns olika tips för att hjälpa användaren att underhålla tangentbordet för att säkerställa korrekt funktion av det senare och säkerställa optimal hygien.

Rengör datorns tangentbord

Lossa tangentbordet från datorn

Tangentbordet är en av huvudkomponenterna i den stationära datorn. Regelbunden rengöring är nödvändig. För att utföra olika underhåll på denna del av datorn är det viktigt att koppla bort den från maskinen. Detta är ett viktigt steg som användare bör komma ihåg. Mycket enkel, den möjliggör rengöring bekvämt och utan risk. Att säkra enheten är också viktigt. Att städa upp en dator medan den lämnas på permanent aktiverar nycklar som avslöjar irriterande otydliga tecken på skärmen. I fallet med en bärbar dator krävs en total avstängning av enheten innan du startar damning.

Ta bort skräp från tangentbordets yta

Damm, hår och annat mindre skräp kan lätt komma in mellan tangenterna på tangentbordet. Att rengöra datorns tangentbord kräver ibland lite mod och mycket tålamod. Användningen av en blåspistol rekommenderas för att driva ut de små irriterande material som finns överallt. Dessa material låter dig också sopa bort dammet som lägger sig i botten av varje tangent utan alltför stor ansträngning. Nyförvärvade tangentbord är de mest drabbade av invasionen av damm. Faktum är att egenskaperna hos dessa tangentbord med utrymmet mellan tangenterna lämnar en fri passage till olika rester. De viktigaste tipsen som kan användas för underhåll av tangentbord är:

  • Använda en handblåsare. Det är lämpligt att välja alternativet för kall luft för att inte skada nycklarna med värmen som avges av enheten.
  • Slipa en bit av klistermärke papper mellan nycklarna. Den klibbiga änden fångar upp damm i sin väg.
  • Köp några komprimerade torra gasbomber erbjuds till försäljning i specialiserade datorbutiker. Detta är ett enkelt sätt att inte slösa tid.

Tillbehör som är användbara för att underhålla tangentbordet är inte alltid tillgängliga hemma. Det är därför viktigt att hitta andra medel inom allas räckhåll. Användningen av en borsta hjälper även om uppgiften är tillräckligt lång och noggrann för att slutföras och dammet kan vara intensivt. Kom också ihåg att borstar inte rekommenderas för rengöring av tangentbord med stängningsknappar.

Ta hand om nycklarna för en noggrann rengöring

Nästa steg efter ytunderhåll av tangentbordet är förstås att ta hand om tangenterna. Dessa ser inte likadana ut. Vissa tangentbord har låga tangenter medan andra har höga tangenter. En djuprengöring är därför nödvändig.

Det finns också tangentbord, vars tangenter kan tas loss. I dessa fall rekommenderas det att ta bort nycklarna från deras hållare för att underlätta noggrann rengöring av tangentbordet. Varje nyckel ska lämnas tillbaka på sin plats omedelbart efter damning. Rengöring och kontroll av varje tangent krävs för att tangentbordet ska fungera normalt. I fallet med ett tangentbord med låga tangenter:

  1. Ta en Q-tips eller en bit fin mikrofiberduk;
  2. Använd detta tillbehör för att rengöra varje nyckel.

I fallet med ett tangentbord med höga tangenter:

  1. Använd ett papper eller en post-it;
  2. Skjut den mellan tangenterna.

I båda fallen är ett knep som inte bör ignoreras användningen av vit vinäger som hjälper till att ta bort smuts som fastnar på ytan med tiden.

  1. Blötlägg en bomullstuss eller bomullstuss med några droppar vit vinäger;
  2. Passera bomullen mellan tangenterna och på kanterna på tangentbordet;
  3. Byt systematiskt ut bomullspinnen.

Delikatess är viktigt när du dammar ett tangentbord. Detta tillbehör är mycket ömtåligt och plötsliga rörelser bör därför undvikas med påföljd för att skada eller bryta nycklarna.

Andra tips att öva på för framgångsrik rengöring av tangentbordet

Först, den respekt för hygien är viktigt för att hålla tangentbordet i gott skick. Dåliga vanor som att äta och äta mellanmål framför din dator bör undvikas. Detta beror på att brödsmulor passar lätt mellan nycklarna och lägger till dammet. Så småningom kan de hindra tangentbordet från att fungera korrekt.

Dessutom har avkalkningskraften hos vit vinäger låter det få tangentbordet att glänsa. Ättiksyran i denna produkt spelar en viktig roll vid rengöring av inte bara datortillbehör utan alla hushållstillbehör. Det är också möjligt att ta bort smutsen som fäster på kabeln och tangentbordskroppen med denna vätska. Var noga med att inte hälla den på tangentbordet, utan bara lägga den på trasan som ska användas. Kaffe, juice eller annan sprit som spills på tangentbordet ger en klibbig smuts som kan blockera tangenterna och göra tangentbordet oanvändbart. Dessutom når vätskan snabbt de elektroniska delarna av tangentbordet. I det här fallet kan det hamna i papperskorgen.

Dessutom är det nödvändigt att stoppa invasionen av mikrober och bakterier. Tangentbordet förtjänar att vara rent för att inte bli en källa till sjukdom för dess användare. Bakterier som väljer att hamna i tangentbordet kan bedömas genom onlinetestning. Användaren uppmanas att svara på ett femtontal frågor. Dessa tester tillgängliga på webben rekommenderar regelbunden behandling av tangentbordet med 70° alkohol. Denna produkt säljs på apotek och i vissa butiker i form av små impregnerade engångshanddukar. Tangentbordsunderhåll bör utföras varje månad eller senast varannan månad.

Tangentbordet är en av huvuddelarna i datorn. Eftersom den används mycket blir den snabbt smutsig. Sammanfattningsvis måste man komma ihåg att det är en bra vana att damma av tangentbordet för att säkerställa att detta tillbehör fungerar korrekt och användarens välbefinnande.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found