Odla enkelt vitlök hemma

Att odla vitlök hemma är en enkel operation som kräver lite utrustning. Allt du behöver är en kvalitetslök, krukjord och en behållare för att odla den. Efteråt måste du hålla ett öga på krukan och undvika att övervattna plantorna.

Odla vitlök hemma

Odla vitlök hemma

Vitlök är en tvåårig liliacea, men den beter sig som en perenn, eftersom baljor växer bara följande år. Den är uppdelad i mjukskaft och hårdskaft. Mjukskaftad vitlök ger många små kryddnejlika som växer runt den centrala stammen. Den hårdskaftade sorten ger däremot större baljor, men i mindre mängder.

Vitlök säljs i bly och det som marknadsförs i snabbköpet kan planteras. Däremot kan det behandlas med anti-groningsmedel och bekämpningsmedel. Det är alltså att föredra att vända sig till vitlök finns i trädgårdscenter för att undvika obehagliga överraskningar. Vitlöksbitar eller klyftor bör endast separeras vid plantering. Denna lättodlade liliacea är frostbeständig. Det är dessutom inte särskilt känslig för sjukdomar och insekter och skördas på försommaren (slutet av juni, början av juli). Den kan lagras i 6 till 12 månader när den torkat väl.

För att odla vitlök hemma behöver du:

 • a vitlöksklump ;
 • a pott ;
 • av planteringsjord.

Instruktioner att följa:

 1. Välj en gott vitlökshuvud ;
 2. Ta pott och den fyll med krukjord ;
 3. Att separera vitlöksklyftorna, var noga med att inte skada basen av kryddnejlika;
 4. Att placeraskida, peka uppåt, 2,5 cm djup vardera innan du täcker med 2,5 cm krukjord;
 5. Ställ krukan i solen och vatten när jorden börjar torka ut;
 6. Att skära stjälkarna när de är 10 cm höga så att smaken koncentreras i löken och lämna 3 cm så att de växer;
 7. När stjälkarna slutar växa blir 5 eller 6 blad torra och bruna, gräv upp baljorna och gör om processen.

När glödlampan väl är separerad är den bättre plantera de största baljorna med en avstånd på 15 cm mellan dem. Efter en vecka till 10 dagar kommer de första stjälkarna och löven att dyka upp. Observera att 5 till 9 månader efter plantering kommer löven på denna liliacea att börja gulna och den är redo att skördas. Skidorna i mitten kan sparas för matlagning eller för att skörda grön vitlök.

För skörden:

 • De skörda vitlök är klar par torrt väder med hjälp av en spadgaffel. Lyft bara upp huvudena och riv dem sedan.
 • Rengör huvudena väl det räcker med att ta bort jorden och sköljning med vatten är förbjuden med risk för att se dem ruttna.
 • Torka huvuden och bladen av vitlöken läggs ut platt på en träbit, på ett bord, på golvet eller annan torr yta.
 • Vitlöken kommer att vara tillräckligt torr knyts i buntar eller flätas efter 3-4 veckor.
 • För bevarande kommer det att vara nödvändigt skär torkade blad eller slå in torr vitlök utan trasa eller papperspåse.
 • Gnid med fingrarna kommer att ta bort skalet och rotrester från vitlöken.

Jorden för att odla vitlök i krukor

Plantera vitlök på balkongen är en idé ekonomisk. I falla, lila vitlök och vit vitlök är att föredra eftersom de gillar jorden under den här tiden på året. Som för röd vitlök och rosa vitlök, de växer bättre på vår. Beroende på region planteras denna rotfrukt i november, en månad innan de första frostarna. Så han kan ta sig fram och ha vackra gröna stjälkar. Baljorna kommer att återuppta sin tillväxt under våren och kommer att vara mer utvecklade än de som planterats under denna tid.

 • Vit vitlök planteras på hösten från oktober till december. Den går ner i jorden så länge den inte fryser och så fort som möjligt, för den tar lång tid att växa. Den når mognad efter 6 till 8 månader. Vit vitlök gillar kylan. Om den planteras i varmt väder kommer den att ha svårt att få bra knoppar.
 • Lila vitlök och röd vitlök planteras på hösten. De är försiktiga och kräver ett milt klimat.
 • Rosa vitlök odlas på våren, januari, februari och mars.

Denna grönsak behöver en luftad icke-sandjord. Den senare måste faktiskt vara kompakt, men också tillåta vatten att cirkulera. För att göra detta räcker det att lägga några torr matjord, kompost och lerkulor. Lägg vitlöken på ett ställe varmt och soligt, eftersom den lökar kan ruttna på grund av fukt. Jorden ska vara väldränerad och ska inte hålla kvar vatten. Vid lerig jord är det bättre att plantera vitlöken senare och odla den på kullar, eftersom jorden torkar ut snabbare. Det räcker med jord som fått näring under en tidigare skörd, eftersom vitlök inte uppskattar för färsk gödsel som förstör rötterna. Dessutom uppskattar vitlök särskilt lerkalksten och lersandjordar.

Ta hand om vitlök odlad i krukor

Vitlök odlad i krukor eller på land kräver lite underhåll.

 • Vitlök har inte inget behov av mycket vatten. Det bör vattnas väl vid plantering. Förutom vid svår torka behöver den inte vattnas.
 • Vitlök gillar solexponeringar.
 • För en skörd på sommaren, plantera vitlök på hösten och på våren för att skörda den på hösten.
 • Några veckor innan skörd blir det nödvändigt att ta bort vitlöken och av rensa jorden som omger lökarna så att de torkar ordentligt.
 • Knyt grova knutar med bladen som börjar bli gula främjar lökens utveckling.

Vitlökssjukdomar och skadedjur

Vitlök plågas av vissa skadeinsekter och sjukdomar.

 • De vitlöksrost inträffar under våta vårar. Bladen är prydda med röda prickar som sprider sig till den grad att det förhindrar växttillväxt. Berörda löv bör skäras av så snart de första tecknen visar sig. På grund av sin starka lukt som stöter bort skadedjur och djur, är rost den enda sjukdomen som vitlök är mottaglig för. Denna svampsjukdom orsakas av vinden som bär sporerna.
 • De purjolöksfjäril och den lökfluga ibland attackera vitlök.
 • Delökar kan ruttna på grund av överskott av vatten.

Odla grön vitlök i krukor

Det är fullt möjligt att plantera några vitlöksklyftor i en kruka samla grön vitlök. Helt enkelt plantera dem med 5 eller 6 i en behållare fylld med krukjord, placera i solen och vattna först när jorden är helt torr. Stjälkarna kan skäras när de nå 20 cm.