Deodorisera och desinficera sifoner med vinäger

Sifonen förhindrar att lukter stiger upp i rören. Defekt, den utför inte denna funktion korrekt. I de flesta fall är det bristen på underhåll skyldig. Flera produkter finns kommersiellt tillgängliga för att lösa detta problem. Dyra och giftiga utgör de ofta faror för människor och miljö. För att deodorisera en sifon är det bäst att använda en säker produkt som vinäger.

Deodorisera sifonerna med vinäger

Vad används sifonen till?

Sifonen finns i nästan alla rör i huset. Det kompletterar evakueringssystemen. De köks sanitetsgods och badrummet är alla utrustade. Dess synlighet beror på konfigurationen av varje system.

Av estetiska skäl placeras sifonerna ibland diskret. Ibland är de till och med helt osynliga. Under diskbänken tar de ofta formen av ett S eller ett U. Dessa klassiska modeller är lätt att lokalisera och demontera. I duscharna är de inbäddade under duschkaret, i golvet. Denna placering komplicerar demonteringen av sifonerna vid behov.

För att underlätta underhållet av detta rum är det idealiskt om det installeras så att det förblir tillgängligt under sanitetsapparaten. Det är lämpligt att se till att vattenreserven kan hålla minst 50 cl. Även om varje sifon har sina speciella egenskaper är driftsättet ungefär detsamma. Deras huvudsakliga funktion är att hålla kvar en viss mängd vatten. Detta lager i tanken är van vid förhindra avfallsansamling i rören. Faktum är att avfall väger tyngre än vatten. Så fort de kommer in i kanalerna faller de direkt ner i sifonerna. Som en skyddande barriär, fångar dessa fast avfall som kan skada rören. Förutom att undvika träskor fungerar sifoner också som damm för att undvika dåliga ångor. I själva verket är vatten ett hinder för uppkomsten av lukter. Sifonerna presenteras således som väsentliga element i alla sanitära installationer.

Orsakerna till en defekt sifon

Sifonen är en integrerad del av rörsystemet. På grund av dess många roller kan denna enhet ibland skadas. För att säkerställa att hela systemet fungerar korrekt är dess försämring oundviklig. Det enklaste sättet att hålla en sifon i gott skick längre är att underhålla den ordentligt. Här är några orsaker till sifonnedbrytning:

 • Plåtrester: vid diskning händer det att små smulor passerar genom kanalerna och faller direkt in i sifonen. I små mängder påverkar dessa avlagringar inte drift av sifoner. Men efter ett tag ackumuleras resterna mer och mer. Därmed kan sifonen inte längre fylla sin roll korrekt.
 • Fettet: vissa fetter stelnar när temperaturen sjunker. För dem som använder varmvatten ofta är detta fenomen mindre vanligt. Faktum är att under inverkan av värme, flyter fett som vatten. Det verkar därför otänkbart att det skulle kunna skada sifonerna. När den väl har svalnat minskar den avsevärt vattenlagringskapaciteten.
 • Fel anslutning: flödenas flytande beror till stor del på nätverkens konfiguration. Komplexiteten i rören försätter sifonerna i en svår situation. Placerade efter rörens placering har de ibland svårt att fånga upp lagringsvattnet ordentligt. Som ett resultat fungerar de inte korrekt.

Risker som genereras av en dåligt underhållen sifon

En väsentlig del av sanitär utrustning, sifonen hjälper till att säkerställa korrekt flöde av evakuering. På grund av bristande underhåll är det belamrat med alla typer av rester. Hår, fett och smulor på tallrikarna gör sifonen tyngre. Detta är hur små läckor. Faktum är att sifonen lossnar lite i taget under tyngden av resterna. Läckor blir allt vanligare. Efter ett tag blir situationen mer komplicerad och skadorna svåra att reparera. När sifonerna väl är nedsänkta kan avloppsvattnet inte längre cirkulera. Det händer också att vattnet rinner i rören förtränga. Denna uppströmning av avloppsvatten åtföljs av vissa avlagringar och en odörkväljande.

Deodorisera sifonen med vinäger

Vinäger är den bästa allierade för rengöring utan avfall. Denna rengöringsprodukt är 100 % naturlig och uppskattas för sina många egenskaper. Bland dess många användningsområden, dess desinficerande verkan är anmärkningsvärt effektivt. Det gör det alltså möjligt att bekämpa bakterier som samlas i sifonerna. Ekologisk produkt, ättika utgör ingen hälsorisk. Syror stoppar spridning av bakterier, källor till dålig lukt i sifoner. Att använda vinäger hjälper också till att bli av med kalkavlagringar i rören. Så här deodoriserar du sifonen med:

 • 2 liter vinäger

pH-värdet kan variera beroende på tillverkare. För att säkerställa en bra syrakoncentration är det bäst att välja vinäger med ett pH mellan 2 och 3. De flesta stormarknader erbjuder det billigt.

 • 1 liter vatten
 • 1 behållare

Behållaren ska kunna hålla lösningen. Därför är det lämpligt att välja en kapacitet på mer än 3,5 liter.

 • 1 glas bakpulver

Denna matlagningsingrediens har alltid använts för att täppa igen diskbänksrör. Det är ett billigare alternativ till att reparera igensatta sifoner.

 • 1 sked salt

Saltet förhindrar igensättning i sifonen.

Så här gör du:

 1. Kokar ihop lösningen: när alla dessa element är tillsammans måste du börja förbereda blandningen. För att göra detta, låt vattnet koka upp. Det varma vattnet kommer att mjuka upp avlagringarna i sifonen. Värme bryter också ner stelnade oljor. Häll sedan kokande vatten i behållaren och tillsätt resten av ingredienserna. För de som använder grovt salt, rör om lösningen tills den löser sig helt. Stora bitar kan ytterligare täppa till sifonerna.
 2. Töm vattnet från handfatet eller duschen. När sifonen avger dålig lukt är det ofta rester som är orsaken. Om så är fallet, maskerar deodorisering bara det verkliga problemet. Det första du ska göra är att åtgärda felet. Använd en metalltråd för att bli av med hindren. En utrullad galge kommer också att göra susen. Det är lämpligt att krulla ändarna något. Det gäller då att trycka in tråden i kanalerna, försöka släppa ut så mycket rester som möjligt. Ta om möjligt bort sifonen helt. Detta är det säkraste sättet att rengöra den ordentligt. Klassiska sifoner är lätta att ta loss. Innan du fortsätter bör en toalettskål placeras under diskbänken. För duschsifoner är det lämpligt att anlita en fackman för att ta bort sifonen.
 3. Häll blandningen i diskhon. När sifonen har rengjorts återstår bara att låta lösningen verka. Du behöver inte använda blandningen på en gång. För att utrota dålig lukt på lång sikt är det lämpligt att hälla upp 2 eller 3 glas och sedan upprepa operationen efter tio minuter. För att ge blandningen tid att verka effektivt är det en bra idé att göra det på natten. Resten av lösningen kan användas nästa dag för att förstärka dess verkan.