16 myggmedelsväxter för sommaren

Myggbett kan vara mycket kliande. Utöver de vanliga metoderna är det möjligt att jaga dessa insekter på ett naturligt sätt, i synnerhet med växter med en repellerande effekt. Här är en lista över effektiva myggavvisande växter att odla hemma. Citrongräs, ringblomma eller lavendel, det finns en specifik sort för varje väntan.

Myggavvisande växter

Citrongräs

Speciellt citrongräs Cymbopogon citratus, är känd för sina myggavstötande egenskaper. En av dess organiska föreningar, citronelol, innehåller också många antimyggprodukter.

 • De citronbalsam, nära mynta, har också samma egenskaper. Odlad i krukor eller i marken är den effektiv för att stöta bort myggor.
 • Citronverbena, med samma doft, visar liknande dygder.

Lavendel

Myggor hatar lukten av lavendel. Bland sorterna att odla, lavendel Fenomenal Niko är den mest rekommenderade. Denna växt uppskattar fattiga, steniga, men tillräckligt dränerade jordar. Dessutom rekommenderas tillräcklig exponering för solen. Förutom sina terapeutiska egenskaper anses denna växt vara honung och nektar. Att plantera lavendel är nära involverat i att rädda insekter genom att förse dem med mat året runt.

Oro

Oro för trädgårdar eller calendula officinalis är en ettårig blomma av familjen Asteraceae. Lättodlad, lockar många insekter och förskönar trädgårdar med sina blommor, från sommar till frost. Denna växt kan sås i jorden, frostfri, men även i krukor eller i en planteringskruka, bland annat på fönsterbrädan.

Ringblomma är uppskattad för sin doft, som stöter bort myggor hela sommaren.

 • Det stöter också bort nematoder;
 • Den kan ätas rå i en sallad;
 • Det har också färgande och medicinska egenskaper.

Mynta

Mynta är en av de aromater som uppskattas i matlagning, men inte bara. Det är faktiskt känt att dess starka lukt stöter bort myggor. Den mest populära sorten är Algerisk mynta med kryddiga smaker. Dessa växter anpassar sig till alla typer av jord och trivs helst i halvskugga.

 • För utomhusplantering är det bäst att lämna tillräckligt med utrymme för rötterna att breda ut sig. Denna försiktighetsåtgärd är onödig för arrangemang i krukor nära ett fönster.
 • Doften av mynta stöter också bort myror och bladlöss.

Rosmarin

Rosmarin är en aromatisk buske från Medelhavsområdet. Tålig och lättodlad fruktar den fortfarande stillastående luftfuktighet, särskilt på vintern. Dessa växter anpassar sig till alla typer av jord, även den mest leriga, och kräver betydande exponering för solen.

 • Gynna arten" utegrill»Mer aromatisk än de andra;
 • Odla henne på en fönsterbräda eller på en uteplats för extra effektivitet.

Pelargonia

Pelargonier är en del av pelargonfamiljen. De kommer från Sydafrika och finns i flera varianter som är både vackra och färgglada. Dessa växter kan hittas i planteringskärl eller på sovrummets fönsterbrädor för att avvärja myggor under sömnen.

Nepeta

Nepeta är en lättodlad perenn som blommar från vår till sommar. Den är älskad av katter på grund av dess atypiska lukt. De mest rekommenderade är i synnerhet Manchuriska Nepeta, kraftfull och rustik. Dessa växter är lämpliga för alla typer av jord, förutsatt att de är tillräckligt dränerade. De gillar platser som utsätts för sol eller halvskugga. De odlas också i krukor eller i en planteringsmaskin.

Eukalyptus

Eukalyptus är kraftiga träd, upp till tjugo meter höga. Men de finns även i en dvärgversion, lämplig att odla i krukor. Bland arterna att odla absolut, välj silvergummi 'Baby blå '. Det har medicinska egenskaper och kan användas som tinktur eller infusion. Denna växt är också en utmärkt insekticid, effektiv på terrassen under sommaren.

Basilikan

Liksom lavendel, citronmeliss eller mynta, växter av familjen lamiaceae, är basilika också ett utmärkt medel mot myggor. Faktum är att denna växt är känd för sin rikedom av eteriska oljor som timjan, rosmarin eller salvia. Bland basilika arterna, den citron basilika rekommenderas mest på grund av dess starka lukt.

 • Denna växt gillar rika och svala jordar, utsatta för halvskugga.
 • Den kan även odlas i krukor bakom ett köksfönster eller på en veranda.

Renfana

Vanlig renfana har flera fördelar.

 • I trädgården är det känt att avvärja vissa skadedjur, vitflugor, purjolöksflugor och bladlöss.
 • Den har även svampdödande egenskaper, effektiv mot svampsjukdomar som rost eller milidou. Tidigare användes denna växt för att avvärja löss och loppor. Dessutom hjälper dess löv, när de väl har torkat, att driva bort nattfjärilar. Odlad i en kruka eller i en plantering på ett fönster eller en veranda, är denna växt ett utmärkt medel mot myggor.

Timjan

Timjan är känd för att driva bort bakterier och dålig lukt.

 • Späd ut några droppar timjan eterisk olja i en hink med vatten;
 • Använd den för att rengöra golv eller för att polera bänkskivor, skåp interiörer eller kylskåp.

Denna växt är också ett utmärkt medel för flera insekter, särskilt myggor.

Välsmakande

Savory är en väldoftande, medicinal- och kryddväxt, perfekt att komplettera med råa grönsaker, sallader, såser, grönsaker och kött. I köksträdgården hjälper det att driva bort såväl bladlöss som myggor. Dessutom är denna växt effektiv mot insektsbett. Gnugga bara det smärtsamma området med några blad.

Neem

Neem frön och blad är utmärkta insekticider. När de väl torkat används de vanligtvis för att konservera mat eller för att stöta bort myggor.

Osmanthus

När den väl har destillerats är osmanthus ett effektivt medel mot insekter, inklusive myggor. Den innehåller till och med sammansättningen av några populära parfymer.

Laburnum

Denna växt är mycket giftig på grund av dess höga innehåll av olika alkaloider. Genom att livnära sig på bladen överför larverna sitt gift till den. Den senare förstör mygglarver såväl som insekter som inte är skadegörare.

Geranium

Geranium har doftande bladverk med olika dofter beroende på sort: mynta, ros, apelsin, citron och tall. För att hålla myggor borta, välj en citrongräspelargon. För mer effektivitet, gnugga bladen direkt på huden innan du sover.