Hur organiserar man ett barns rum på rätt sätt?

Layouten av barnets rum är ett viktigt steg i framtida föräldrars liv. Detta rum måste verkligen vara lika praktiskt som det är välkomnande för att erbjuda keruben de bästa bekvämligheterna. Det finns ett antal tips och metoder för att korrekt organisera bebisens rum från golv till tak.

Tips för att inreda ett barnrum

Säkerhet och välbefinnande framför allt

Först, den luftkvalitet och temperatur är två viktiga punkter som barnets välbefinnande bygger på. En temperatur på 19 ° C är idealisk för komforten för ett nyfött barn. Således kommer han att kunna anpassa sin kroppstemperatur på ett naturligt sätt.

Dessutom, för att undvika att förorena luften i rummet, är det lämpligt att välja VOC-fria färger och möbler utan lim. Välj därför möbler i smide eller massivt trä är mer adekvat.

För barnets säkerhet, särskilt när han börjar gå, är det nödvändigt att placera klämförhindrande fingrar vid dörrarna, enheter uttagsskydd, eller välj helt enkelt clamshell-uttag.

Mjuka färger för en lugn och rogivande atmosfär

Färg spelar en viktig roll för ett barns komfort och känslomässiga tillstånd. Därför är valet av färg eller tapet viktigt för att skapa en avkopplande och lugn atmosfär i ett barns rum. För detta är det lämpligt att välja mjuka färger och att förbjuda ljusa eller irriterande färger som rött, gult eller orange. Ljusgrått, puderrosa, pastellblått, beige och vitt är däremot föredragna färger.

Det går dock bra att dekorera väggarna med små friser eller mönstrade tapeter så länge man inte använder för mycket. Dessutom kan måla en del av väggen i en mer intensiv färg ge inredningen mer livfullhet. Du behöver bara välja en vägg som är långt från sovplatsen för att inte störa barnets avslappning.

Enligt en psykodekorationsstudie är mjuk rosa och puderrosa föredragna färger i ett barns rum eftersom de inspirerar lugna och deneftergift. Den här nyansen skulle verkligen påminna om färgen på huden på moderns livmoder som korsas av ljuset. Det gör det alltså möjligt att skapa en miljö som liknar den som barnet levde i innan det kom till världen. Nedan är en lista över trendiga färger som är idealiska för att måla väggar:

 • Lax
 • Persika
 • Kött
 • Puderrosa
 • Gammelrosa
 • Rosa sand

För att ge lättnad åt dekorationen kan de kombineras med andra färger som mjuk beige, äggskal, benvit och pärlgrå.

Dessutom är mörka färger som marinblå, midnattsblå eller bensin också lämpliga för att ge rummet en lugnande look.

Slutligen är det viktigt att notera att färgen rosa passar för en liten flicka såväl som en liten pojke.

Mjuk belysning för en lugnande atmosfär

Förutom färgen är valet av belysning särskilt viktigt för barnets visuella komfort. Ljuset kan faktiskt lätt attackera och irritera ett litet barn. Det rekommenderas därför att främja mjukt och naturligt ljus. I detta sammanhang är gult ljus att föredra.

En mjuk taklampa är idealisk för att lysa upp rummet utan att blända barnet. För att lugna honom under natten, är det lämpligt att placera en liten sänglampa inte för ljust. Slutligen, för att se tydligare vid blöjbyten, a golvlampa nära skötbordet är mer än tillräckligt.

Val och arrangemang av möbler till bebisrummet

Lätthet och enkelhet är nyckelorden i val och arrangemang av möbler. Det är tillrådligt att favorisera bekväma möbler för barn och praktiska för föräldrar. För att göra detta, undvik att belamra rummet med stora möbler som kan hindra luften från att cirkulera bra. Därför är det tillrådligt att gynna a minimalistiska möbler (byråer, hyllor...) och undvik skåp och bokhyllor som tar för mycket plats. Flera serier av multifunktionella möbler finns tillgängliga på marknaden. De sparar utrymme i rummet.

För att på rätt sätt stödja barnets tillväxt skulle det vara klokt att välja möbler i utveckling som kan omvandlas efter sina behov.

När det gäller placeringen av möblerna, här är några regler att följa:

 • Sängen eller vaggan ska i allmänhet installeras vänd mot dörren. Men för att ljudet inte ska störa barnets sömn är det lämpligt att hålla ett minimiavstånd mellan dörren och sängen. Dessutom bör vaggan också placeras på en väl ventilerad och solig plats.

En vagga är framför allt en plats för vila och avkoppling. Att utrusta honom med en mobil rekommenderas därför inte, eftersom detta kan störa hans vila och till och med skrämma honom. I motsats till vad många tror, ​​rekommenderas det inte att hänga denna leksak i nivå med barnets huvud. Snarare bör den installeras i nivå med fötterna så att barnet kan se den utan att störas av dess närvaro. Helst kan den hängas på en ledad arm så att den kan flyttas efter behov.

 • Dessutom ska byrån och skötbordet monteras sida vid sida så att du har allt nära till hands när du byter om.
 • Slutligen skulle en fåtölj nära sängen vara lite mer för att lugna och söva barnet.

Hur är det med golvet för ett barnrum?

Med eller utan matta? Det är frågan ... För att säkerställa komforten för den lilla är det viktigt att kombinera tystnad och renlighet, speciellt om han sover lätt. Naturligtvis dämpar mattan ljudet av fotsteg, men den samlar lätt damm och är gynnsam för förökning av kvalster.

Det är alltså att föredra välj material som är lätta att underhålla, men som minskar ljudet från fotsteg som vinyl eller parkett. Att sätta en matta i ett hörn av rummet är nämligen ett knep för att få en touch av mjukhet och värme till inredningen.

Mjuka tyger för att gosa småbarn

Bebisar har mjuk, ömtålig hud. Mjuka tyger är därför att föredra i deras sovrum. Oavsett om för gardinen eller för sängen, den bomull är mest lämplig för att klä upp ett barns rum. Från beläggningar mot dammkvalster finns också på marknaden. De är mer hygieniska och lättare att rengöra.

Tips för att förbättra små utrymmen

För att den nyföddas rum ska vara betryggande och bekvämt måste det vara luftigt och rymligt. För att göra detta, använd några små tips:

 • Att gå för ljusa färger gör att du kan utöka utrymmet och ge väggarna ett mindre tryckande utseende.
 • Lägg till tapetremsor för att ge rummet mer volym och spela på den visuella uppfattningen av utrymmet.
 • Välj tapetmönster som förstärker små utrymmen.
 • Installera väggmonterade möbler för att hålla sig på väggarna såsom hyllor eller skokorgar för att rensa rummet. I detta sammanhang är multifunktionella möbler idealiska för att spara utrymme och behålla den praktiska sidan.