Tips för att vika dina T-shirts ordentligt

Att vika t-shirts verkar vara en vanlig uppgift. Men för vissa är det ett långt och mödosamt jobb. På grund av bristande teknik kan det ta tid att vika dessa kläder. För att göra det bra räcker det dock med några tips. Faktum är att en vikning som utförs enligt teknikens regler kräver ett visst kunnande.

Vik dina t-shirts väl

Det klassiska sättet att vika en t-shirt

Nya T-shirts är nästan alla vikta på samma sätt. De presenteras vanligtvis för att bilda en rektangel med halsen. Denna metod är den vanligaste. För att reproducera denna vikning hemma, så här går du tillväga:

 1. Bred ut t-shirten på en ren, plan yta.
 2. Vänd plagget så att framsidan ligger under.
 3. Rita en tänkt vertikal linje, med början från mitten av varje axel, ner till botten.
 4. Vik en första sida efter den tänkta linjen. Om ärmarna är korta finns det ingen anledning att vika dem. Om den första hylsan i vikt överstiger den andra raden måste den vikas ned. Ärmarna ska inte gå längre än det första vecket. Var försiktig, när du hanterar t-shirten, undvik att skrynkla den.
 5. Fortsätt som föregående steg för den andra sidan.
 6. För nederdelen av t-shirten till nivån på axeln och kragen. Om t-shirten är lång kan den vikas horisontellt i tredjedelar.

Denna teknik är lämplig för alla T-shirts. Det gör att du kan förvara dessa kläder effektivt i garderoben. För att ordna dem korrekt måste de placeras vertikalt så att etiketten är läsbar. Detta gör det lättare att få tag på en viss T-shirt. För att optimera förvaringen bör varje klädesplagg vikas innan det sätts tillbaka i garderoben.

Vik t-shirten i höjdriktningen

Bland alla vikningsmetoder skjorta, denna metod är den enklaste. Det är gjort på mindre än två minuter. Så här gör du:

 1. Lägg ut t-shirten platt, på sängen eller på bordet. Undvik att placera den på golvet för att inte smutsa ner den. Se till att ytan inte är rörig för att underlätta vikning.
 2. Vänd ned framsidan av T-shirten. Baksidan ska vara synlig. Således kommer logotypen för t-shirten att visas när den är vikt.
 3. Släta ut t-shirten. Om den är skrynklig vid vikning blir den mer skrynklig när den viks ihop och läggs undan. Innan vikning ska tyget slätas för hand. De mjuka fibrerna är lätta att räta ut. För ett plagg som är mycket skrynkligt krävs strykning.
 4. Vik plagget i höjdled. Följ en tänkt vertikal linje längs mitten av t-shirten. De två ärmarna måste läggas över varandra.
 5. För båda ärmarna till insidan. Om ärmarna är korta kommer de inte att sticka ut från det första vecket. Om de är långa, vik dem diagonalt så att de stannar mellan tröjans två sidor.
 6. Vik horisontellt. För ned överkanten. Ärmarna kommer att placeras mellan de två sidorna, i vecket. För att förvara T-shirten i en resväska är det lämpligt att vika den igen. Detta kommer att spara utrymme.

För att förvara T-shirtarna i garderoben måste det sista vecket placeras utåt. Detta kommer att göra det lättare att ta dem.

Marie Kondo-tekniken

Marie Kondo, förvaringsspecialisten, har sitt eget sätt att vika kläder. I god tid innan man lägger undan och fäller ihop, tipsar hon sortera kläder. Enligt henne ska man bara ha kläder som ger glädje. När du väl blivit av med de delar som inte längre behövs är det lättare att lägga undan dem. Hans hemlighet är att förvandla varje klädesplagg till en liten rektangel, så att de kan placeras i lådor eller skåp. När det gäller denna bestämmelse rekommenderar den förvaring i vertikala skivor, istället för att lägga kläder på varandra. Det gör det lättare att ha överblick över alla T-shirts. Denna teknik undviker att lyfta traven med T-shirts för att hitta en del. Enligt Marie Kondos metod måste du gå igenom några steg för att vika t-shirten:

 1. Lägg t-shirten på en plan yta. Kragen vände uppåt.
 2. Rita två imaginära linjer från båda sidor om kragen och ner.
 3. Vik den första sidan inåt. Om hylsan går utanför den andra raden ska den böjas utåt.
 4. Vik den andra sidan på samma sätt för att göra en rektangel.
 5. För tillbaka kragen till nederkanten. Det är lämpligt att lämna ett litet utrymme på fyra centimeter mellan de två kanterna.
 6. Vik horisontellt en andra gång, utan att överskrida det kvarvarande utrymmet. Den senare kommer att fungera som ett stöd för den vikta T-shirten. För att hålla den på plats vertikalt måste du vika upp den nedre kanten. Målet är att få ett rektangulärt block.

När vikningen är klar är allt du behöver göra att ordna T-shirtarna med den sista vikta änden nedåt.

Använder klädmappen

Vikning kan vara tidskrävande, särskilt för de som inte är vana vid det. Lyckligtvis finns det ett verktyg som gör denna uppgift mycket enklare. Detta är den fällbara brädan. Den används till och med av proffs, som tvätttjänster eller varuhus, för att vika kläder ordentligt. Vikbrädan sparar tid vid förvaring. Det ser ut som en platt plastrektangel. Detta tillbehör är artikulerat av flexibla länkar. Den består vanligtvis av fyra sammanlänkade fack. Vikbrädan för vuxenkläder skiljer sig från den som används för barnkläder. Den passar alla typer av kläder. För att vika en T-shirt med en klädmapp behöver du:

 1. Placera vikmaskin på en plan yta.
 2. Placera t-shirten på mappen, backa upp. Fronten är alltså placerad mot brädan. Kragen ska placeras i samma nivå som överkanten. Det är lämpligt att stryka plagget före vikning vid behov. Det är dock också möjligt att försiktigt stryka t-shirten för hand för att få en slät yta som perfekt kramar om brädan.
 3. Vik varje sida av brädan inåt. Se till att varje böjning görs korrekt. För detta, genom att vika varje sida, måste plagget hållas på plats. En kontroll är nödvändig vid varje steg för att undvika förvrängning av vikningen.

Denna teknik ger t-shirts som vikas jämnt. Det optimerar förvaringen, eftersom högar med kläder är lättare att sätta ihop.

Avveckling av T-shirts

För varje metod, efter att ha format den sista rektangeln, är det möjligt att rulla ihop T-shirten. Denna teknik är användbar för att spara utrymme i en resväska eller i lådor. Dessutom undviker den vikmärken.