Rengör allt i huset med syrasalt

Känd som sorrelsalt är oxalsyra en verkligt mångsidig och praktisk hushållskemikalie. Den kan användas som rengöringsmedel, rostborttagare eller som läktare. Denna syra är en naturlig komponent i växter och grönsaker som bovete och rabarber. Så här drar du nytta av dess egenskaper i huset.

Använder sorrelsalt

Oxalsyra och syrasalt

Oxalsyra, även kallad etandisyra, är en naturligt förekommande förening som finns i vissa grönsaker, inklusive syra och rabarber. Används som ett pulver, det är färglöst och ser ut som en vit kristallin substans när den renas. Även om denna produkt är skadlig och inte kan intas, används den ofta för Avloppsvatten och för allmän städning. Därför är det viktigt att bära skyddsglasögon, handskar och lämpliga kläder för att förhindra oavsiktlig exponering för dess surhet. Men syrasalt intas ofta av människor i mycket små mängder, eftersom det finns i många grönsaker som broccoli, gurka, potatis och kål. Mer koncentrerade mängder finns i mörkt bladgrönt som oxalater. Dessa livsmedel är fördelaktiga för hälsan eftersom kvaliteten på sorrelsalt de innehåller är minimal.

Försiktighetsåtgärder för användning

Oxalsyra i sin rena form är mycket farligt. Det är giftigt och frätande och bör hanteras med försiktighet. Det rekommenderas att alltid bära latexhandskar för att skydda huden när du förbereder blandningen. Det är också nödvändigt att använda skyddsglasögon och en dammmask för att förhindra irritation av ögonen och för att undvika att andas in ångan. Blandning bör göras i ett väl ventilerat utrymme, helst utomhus. I händelse av oavsiktligt förtäring, kräks aldrig. Kontakta istället en läkare eller vårdcentral.

Hur använder man syrasalt vid rengöring?

Säljs i pulverform, syrasalt är luktfritt och färglöst. Det borde det i allmänhet vara löst i vatten för att få den oxalsyralösning som behövs för rengöring. Denna produkt kan även användas i tvättmaskinen för att tvätta dukar och vita tyger. För att göra detta är det nödvändigt att blanda en matsked sorrelsalt i en 4 till 5 kg lut. För att bleka träet, blanda 10 % syrasalt med ljummet vatten.

Rengör träet med syrasalt

Sorrelsalt är en utmärkt trä- och stentvättare. Detta beror på att trä kan bli grått under påverkan av yttre faktorer, såsom fukt och damm. Sorrelsalt hjälper honom gör dess färg naturlig tack vare dess blekande effekt. Dessutom, när oxalsyra appliceras på gammal och grånande parkett, återfår den senare sin naturliga glans. Denna produkt används ofta vid beredning av bets för gamla trägolv. Det uppskattas också av snickare som behöver bleka betsade ytor av trämöbler vid efterbehandling.

Det finns några steg att följa för att bleka träet med syrasalt:

 1. Rengör träet noggrant och ta bort alla spår av färg;
 2. Blanda 200 gram syrasalt per liter vatten;
 3. Applicera blandningen rikligt på fläcken med en borste eller en trasa beroende på området som ska blekas;
 4. Låt verka i ca 2 timmar;
 5. Skölj ytan noggrant och låt den torka;
 6. Gnid en mörk, ren trasa över träet för att rengöra det. Om vita pulverrester finns kvar, skölj igen med kallt vatten och låt lufttorka;
 7. Slipa träet lätt för att jämna ut det efter att ha tagit bort alla rester av syrasalt.

Ta bort fläckar med syrasalt

Att vara en del av naturliga fläckborttagningsmedel, syrasalt kan användas för att rengöra vissa köksredskap. Det är också effektivt för att ta bort rost från olika ytor som golv eller tyg. Fläckar på bänkar, kar och diskhoar kan också rengöras med denna produkt. Tack vare sin effektivitet används syrasalt nu som en passiv ingrediens i olika rengöringsprodukter, blekmedel och tvättmedel.

Det är en av de produkter som tvätterier använder för att ta bort rostfläckar eller för att återställa glans till gulnade sängkläder. Denna teknik kan användas hemma för att bleka tyg. För att göra detta, blanda helt enkelt sorrelsalt i ljummet vatten och häll allt i tvättmaskinen. Denna produkt är lämplig för alla tyger, oavsett om det är bomull, linne, polyester, siden eller till och med ull.

Anvisningar för att ta bort en rostfläck:

Här är stegen för att ta bort rost och järnfläckar från tyg:

 1. Lägg en matsked syrasalt i tvättmaskinen och kör ett varmtvätt eller förblöt varmt program. Tillåt helst en kort blötläggningstid för att ta bort fläckar mer effektivt.
 2. Tillsätt inga andra kemikalier eller rengöringsmedel.
 3. Kör maskinen under hela tvättcykeln för att skölja tvätten helt.
 4. Tvätta slutligen tyget med det vanliga programmet som anges på etiketten med det vanliga tvättmedlet.

Eftersom färgen på järnet kan variera kan det bli nödvändigt att upprepa rengöringsprocessen eller öka dosen syrasalt.

Andra användningsområden för syrasalt

Tillverkat av rabarberblad och presenterat som kristaller, kan syrasalt användas för:

 • Ta bort tanninfläckar från ek eller trä
 • Ta bort järnfläckar
 • Rengör en båt
 • Ta bort tegelfläckar
 • Återställ möbler eller golv

Material behövs:

 • En behållare ;
 • En borste ;
 • Exfolierande borste;
 • Skyddshandskar och en mask för att undvika kontakt med hud och ögon.

Att använda sorrelsalt är extremt enkelt:

 1. Börja med att blanda syrasalt med ljummet vatten.
 2. Fukta ytan som ska rengöras med blandningen med en borste eller spruta.
 3. För att bleka träet, använd skurborsten för att skrubba fläckarna.
 4. Handgnugga för att ta bort fläckar från tvätten.
 5. Skölj till sist noggrant och låt torka.

I stora doser kan syrasalt vara mycket farligt, men i måttliga doser är det säkert och kan användas på olika sätt.