Hur rengör man effektivt en betfläck?

Rödbetor har en söt smak och är väldigt bra för dig, men inte så bra för kläder. Denna grönsak kan lämna en lila fläck på tyget om det inte rensas upp snabbt. Här är några tekniker som gör det enkelt att ta bort en betfläck.

Ta bort en betfläck

Ta bort en betfläck med ett fläckborttagningsmedel

Betfläckar är lösliga i vatten och försvinner lätt om de inte är det inte hunnit torka. Att agera snabbt är därför nödvändigt för att förhindra att pigmentet fäster på fibrerna. Det finns dock lösningar som gör att du kan rengöra en torkad betfläck.

Den första metoden är att välja en bra fläckborttagningsmedel. Vissa produkter är verkligen mer effektiva än andra, därför måste man göra rätt val. Var dock försiktig, eftersom fläckborttagningsmedel kan matta färgerna på ett tyg. Ett test på en dold del av plagget är nödvändigt för att kontrollera hur fläckborttagningsmedlet reagerar på tyget. Om ingen försämring observeras kan produkten användas genom att följa följande steg:

  1. Häll några droppar fläckborttagningsmedel på en vit trasa och gnugga försiktigt fläcken från utsidan till insidan
  2. Rengör noggrant med en ren svamp cirkulärt
  3. För att undvika halos, skölj plagget noggrant och lägg det i tvättmaskinen.

Rengör en betfläck från kläder

Betfläckar är mycket mer envisa än jord som lämnas av andra grönsaker. Det behövs därför mer drastiska metoder för att rengöra dem.

Till att börja, dutta fläcken med citron juice eller vinäger att bryta ner den. Låt stå för fem minuter. Skölj sedan med kallt vatten så att syran inte skadar plagget. Fläcken försvinner vanligtvis i slutet av processen.

Om fläcken kvarstår, skölj undersidan av fläcken med en blandning av 1 matsked flytande tvättmedel och 3 koppar ljummet vatten. Processen för att rengöra en betfläck beror på typen av tyg och det färgade materialet. För bomull, använd en biologiskt tvättmedel och maskintvätt i 40°C. För silke och ull, kör en skånsam maskintvättcykel vid 30 °C. Tvätta sedan plagget i maskin som vanligt.

Om, trots alla dina ansträngningar, fläcken inte försvinner helt, använd ett enzymbaserat fläckborttagningsmedel som innehåller pektinas och låt verka i 15 minuter, tvätta sedan normalt.

Här är ett annat alternativ för att ta bort envisa betfläckar. Den består av att använda en syreblekmedel såsom väteperoxid eller ett klorblekmedel. Dessa produkter kan missfärga kläder och är därför reserverade för vita tyger. Före användning rekommenderas ett litet test på ett oansenligt hörn. Om inga negativa effekter noteras, applicera väteperoxid eller lösning avbleka utspädd (1 tesked blekmedel för 1 kopp vatten) på den smutsiga delen. Produkten ska inte ligga på tyget i mer än en minut innan den sköljs av med ljummet vatten. Tvätta som vanligt. Torka inte i maskin om inte fläcken är borta. Å andra sidan, om det fortfarande är synligt är det nödvändigt att ta plagget till färgaren.

Ta bort en betfläck från en matta

För att rengöra en betfläck från en matta ska resterna först avlägsnas med en våt/torr dammsugare eller med en handduk. Blanda sedan 1 tsk diskmedel i en kopp vatten. Häll några droppar på fläcken, börja vid de yttre kanterna och arbeta dig mot mitten. Blotta utan att gnugga den fläckiga delen och låt den penetrera försiktigt. Upprepa åtgärden vid behov.

Om fläcken kvarstår kan väteperoxid användas för att ta bort den samtidigt som man säkerställer att den inte försämrar mattan. För att göra detta, testa produkten på ett oansenligt område. Om ingen färgförändring noteras, torka fläcken med den. Låt sitta i en minut och rengör delen som ska behandlas genom att växelvis svampa området med en fuktig trasa och en torr trasa.

Ta bort en betfläck från ett möbeltyg

Det finns några steg att följa för att ta bort en betfläck från klädseln:

  1. Ta bort allt fast material med en kniv eller sked. Torka sedan av området med en ren pappershandduk eller trasa. Gnugga inte, eftersom detta kommer att pressa fläcken ännu djupare in i tyget.
  2. Följ rengöringsinstruktionerna på skötseletiketten. Om klädseln kan rengöras med vatten, förbered en blandning av en matsked ammoniak och 1/2 kopp kallt vatten.
  3. Fukta en ren vit trasa i lösningen, torka sedan fläcken med början vid de yttre kanterna och arbeta dig till mitten.
  4. Låt blandningen sitta i en minut. Torka sedan av området omväxlande med rent vatten och en torr trasa för att ta bort eventuell kvarvarande produkt.
  5. Upprepa vid behov.

Om fläcken fortfarande lämnar spår kan väteperoxid vara mer effektivt. Det är dock nödvändigt att vara försiktig, eftersom denna produkt är mycket frätande. Ett litet test är därför viktigt innan du använder det. Om ingen missfärgning hittas, häll några droppar på fläcken. Om det kvarstår, kontakta en professionell klädselrengörare.

Några användbara tips för att ta bort en betfläck

Rödbetor kan också lämna fula fläckar på händerna. Försiktighet bör därför iakttas vid hantering av denna grönsak. För att undvika fläckar på händerna, bär engångshandskar av latex rekommenderas. Det är också bäst att skala rödbetor efter tillagning, snarare än innan, för att begränsa juiceproduktionen. Vid fläckar på handen eller på skärbräda, bara få dem att försvinna med hjälp av citron juice. De våtservetter kan också vara effektivt för att ta bort en färsk betfläck. För ömtåliga tyger glycerin och Marseille-tvål är de bästa fläckborttagningsmedlen att använda. Häll några droppar glycerin på det färgade området och låt det verka i några minuter innan du sköljer av det med varmt vatten. För att ta bort en fläck med Marseille-tvål, lägg ett litet lager på tyget så att det bildas en liten skorpa. Låt sedan tvätten torka och emulgera med ljummet vatten. Tvätta och skölj till sist allt.