Rengör allt i huset med citronsyra

Oavsett om det är på innerväggar eller vissa köksredskap, är citronsyra den idealiska produkten för att ta bort irriterande fläckar. Produkten är ofarlig och lätt att använda, den är också känd för sin ekologiska fördel. Detta beror på att citronsyra inte har några skadliga effekter på miljön trots hög användning.

Rengöring hemma med citronsyra

Citronsyra för att ta bort mossa och rost

De spår av mossa och mögel på väggarna inte motstå verkan avcitronsyra. Det bästa knepet är att späda örtextrakt med vegetabilisk olja och bakpulver med citronsyra i vatten. Applicera allt på väggen och låt verka i tre dagar. Skummen sprider sig över väggytan och är lätta att rengöra. Lösningen kan även appliceras och sprayas på andra delar av huset och på fasta föremål som behöver behandlas.

Citronsyra hjälper också till att ta bort rost. Övningen är enkel, doppa den rostiga utrustningen i en blandning av citronsyra och vatten. Efter lite gnuggande återfår föremålet sin glans och glans som förr. Denna process tar inte mycket tid. Med korrekt applicering kommer utrustning som påverkas av rost att återgå till sitt ursprungliga skick.

Alla föremål av rostfritt stål, krom eller keramik kan också behandlas med citronsyra. Du behöver bara gnugga målytorna med en blandning av citronsyra och lite vatten. Sköljning är nödvändig efter varje gnuggning. De behandlade ytorna blir mer strålande.

Bra avkalkning för köksredskap och tillbehör

Köksredskap kan också rengöras med citronsyra. Först kan den användas för att avkalka. För att rengöra en kaffebryggare eller vattenkokare är en blandning av två matskedar av syran med 1 liter vatten det första du ska göra. Sila av en kopp av blandningen för att starta och vänta cirka 15 minuter innan du använder resten av lösningen. Skölj redskap två gånger med vanligt vatten. För en vattenkokare, låt blandningen koka upp innan du sköljer utrustningen med vanligt vatten.

För att få koppar eller vaser att glänsa är proceduren lätt att utföra.

 1. Tillsätt 2 matskedar citronsyra inuti varje föremål;
 2. Häll i kokande vatten och skölj varje utrustning efter 30 minuters paus. Sköljning kan göras så många gånger som behövs. Denna åtgärd ger syran tillräckligt med tid för att få effekt.

För att lösa problemet med en kastrull som fått stå på elden :

 • Späd 2 matskedar citronsyra i en bra mängd vatten;
 • Värm blandningen i några minuter inuti kastrullen som ska rengöras;
 • När tiden har gått, skölj utrustningen med rent vatten. Denna metod fungerar även med pannan.

Avkalka en tvättmaskin med citronsyra

Processen innebär att man kommer åt tvättmaskinens trumma och tillsätter 6 till 8 matskedar citronsyra till den.

 • Starta sedan maskinen medan du justerar den i 90 °;
 • Se till att det inte finns någon tvätt inuti maskinen;
 • Vänta ett par ögonblick. Maskinen är som ny när rengöringen är klar.

Avkalka dusch- och toaletttillbehör

Citronsyra hjälper också till att återställa glansen till duschkranar och andra ofta använda badrumstillbehör.

 1. Se till att 3 till 5 matskedar citronsyra är ordentligt utspädd i vattnet;
 2. Polera alla områden som ska avkalkas med blandningen innan du sköljer allt noggrant;
 3. Blötlägg små tillbehör i blandningen i 12 timmar innan du sköljer. Alla spår av kalksten försvinner på nolltid. Alla kranar i huset får tillbaka sin glans.

För toalettskålen är regelbunden rengöring till hjälp innan du tillsätter 2 matskedar syra direkt i skålen. Låt stå över natten innan du skrubbar skålen med en borste på morgonen. Toaletten återfår sin renhet. Denna åtgärd kan upprepas flera gånger om resultatet inte är tillfredsställande. Toaletttillbehören kan även rengöras med citronsyra.

Städa köket och avkalka diskmaskinen

Hela köket kan också rengöras med citronsyra. För att göra detta måste bär handskar rengöring krävs före tvätt. Använd en svamp eller mopp indränkt i produkten. Angående blandningen, 4 matskedar ska lösas i en liter mycket varmt vatten och glöm inte att skölja innan varje del.

Köksredskap är lika rena om de rengörs med denna syra. Stegen för att ta bort tandsten från diskmaskinen är:

 • Tillsätt 6 msk citronsyra direkt på insidan;
 • Låt maskinen gå i några minuter för att få förväntade effekter.

En metod som är både effektiv och väldigt enkel att utföra. Kärlen är inte längre målet för avlagringar när citronsyran träder i kraft.

Ta bort envisa fläckar

Om det uppstår smutsfläckar på kläderna krävs det bara en tesked citronsyra för att blandas med vatten. Förbered denna blandning i en kopp kaffe innan du dutta fläckarna efter varandra. Sköljningen bör inte vänta länge för att förhindra att fläckar kommer tillbaka. Se också till att plaggets tyg stöder produkten väl. Visserligen kan citronsyra ibland försämra tyget.

Några rekommendationer att komma ihåg

Säkert, citronsyrakanske inte har negativa hälsoeffekter. Å andra sidan är denna produkt skoningslös mot materialen. Se i så fall till att produkten är väl utspädd innan du använder den. Stänk inte produkten under användning och placera den inte inom räckhåll för barn. Observera att citronsyra kan allvarligt irritera ögonen och huden. Produkten ska alltid blandas med vatten för utspädning.