Hur man värmer upp huset på rätt sätt: 5 praktiska tips

Det är viktigt att inventera uppvärmningen för att värma dig bra utan att din elräkning exploderar. Det finns flera lösningar för att hålla sig varm samtidigt som bekvämlighet och energibesparingar kombineras. Här är några tips för att värma upp ett hem ordentligt och ta sig igenom vintersäsongen med sinnesro.

Värm ditt hus väl

Vilken typ av uppvärmning ska man välja?

Uppvärmning är viktigt i hemmet för en behaglig vinter. På marknaden finns det flera utrustningar att välja mellan beroende på bostadens volym, önskad energiprestanda och givetvis priset.
 • de Eluppvärmning är den mest populära modellen. Den är uppskattad för sin användarvänlighet.
 • de oljeeldning används främst som en del av ersättningen av en befintlig installation. Det kräver installation av rökrör.
 • de gasuppvärmning kan anslutas till stadsgasnätet. Dessutom kräver den ingen tank och uppvisar en hög effektivitet.
 • de vedeldning finns i flera versioner. Vedspisen och pelletskaminen är de mest populära när det gäller komfort och autonomi.
 • De värmepump är den mest ekonomiska modellen. Den förbrukar 1 kW och frigör 4 kW energi.
Valet av värmare beror till stor del på dess värmekapacitet. Detta uttrycks i kilowatt (Kw) och beräknas efter bostadens volym, kvaliteten på isoleringen, bostadens placering, önskad temperatur samt eventuella förluster. För att värma upp ett ordentligt isolerat hem räcker det med att välja en elvärmare eller en kamin på 0,04 kW per m3. För RT 2012 standardhus rekommenderas en effekt på 0,6 kW per m².

Isolera ordentligt

Efter att ha valt bra värmare, du måste tänka på se över isoleringen av huset för att värma upp det ordentligt på vintern. Bra isolering sparar energi, eller cirka 30 % av värmeräkningen. Att värma ett dåligt isolerat hem förbrukar faktiskt energi. Därför är det viktigt att isolera väggar, tak, golv och vindar. Stenull, glasull och cellulosavadd är de mest populära isolatorerna för sina egenskaper.

Dörrar och fönster måste också vara Standarder. De är källan till 10 till 15 % av energiförlusterna. de dubbelglas är lösningen par excellence. Den håller värmen inne och skyddar mot buller utifrån. För att begränsa värmeförlusten från dörrar och fönster behöver du bara installera en självhäftande isolerande packning.

Se över ventilationen

En CMV är också viktig för att inte drabbas kondensskador. En fuktkänslig modell är särskilt effektiv och förbättrar komforten avsevärt. Den anpassar sin flödeshastighet efter luftfuktigheten i rummet. Det är också nödvändigt att ventilera huset dagligen för att evakuera kondensen.

Hur värmer man huset ordentligt?

Att hitta rätt uppvärmning, se över husets isolering och installera ett effektivt ventilationssystem räcker inte för att värma upp huset optimalt. Här är några andra rekommendationer:
 • För att uppvärmningen ska bli effektiv, kontrollera att ingen möbel blockerar radiatorn eller någon annan värmekälla. Det är möjligt att placera en isolerande film bakom radiatorer för att bättre fördela värmen i hela huset.
 • Byt ut de skira gardinerna med tyngre, fodrade gardiner.
 • Tänk på att isolera åtkomstluckan till taket och förbättra isoleringen av vinden.
 • Värme- och varmvattenledningarna ska vara välisolerade.
 • Ta bort hängrännor och kanaler som kan göra väggar fuktiga och kalla.
 • Installera golvbeläggningar eller mattor för att hålla fötterna varma och förhindra att luft från golvet kommer in i huset.
När det gäller hus från mitten av seklet är väggarna ihåliga, men inte isolerade. Det måste alltså åtgärdas snabbt. För viktorianska hem kan deras isolering förbättras genom att lägga till ett lager av isolering inuti eller utvändigt.

Hur kan du minska din värmeräkning?

För att upprätthålla värmen som produceras av uppvärmning utan att öka räkningen, allt du behöver göra är att följa dessa enkla steg:
 • Programmering av uppvärmningen : på vissa modeller är det möjligt att programmera uppvärmningen. Det är till exempel onödigt att vrida värmen till 24° när ingen person är i boendet.
 • Justera temperaturen : den idealiska temperaturen i ett sovrum är 17 ° C och 19/20 ° C i vardagsrummen. Att värma upp dessa utrymmen ytterligare är ekonomiskt orimligt. Att sänka värmen med en grad tillåter minska notan med 7 %. Istället för att skruva upp värmen, varför inte bära en filt, ta en varm dryck eller använda en varmvattenflaska? Vid långvarig frånvaro, ställ in värmen på 12 ° C för att förhindra att rören fryser. På marknaden finns smarta värmare som anpassar temperaturen i huset efter de boendes livsstil. Inget behov av en programmerare! De memorerar livsstilsvanor via närvarodetektorer. Tack vare detta intelligenta system är det möjligt att uppnå upp till 45 % energibesparing.
 • Stäng jalusier och persienner : för att hålla värmen på vintern och hålla sig sval på sommaren, är det lämpligt att stänga jalusier, gardiner och persienner, vilket begränsar värmeförlusten. Det är dock viktigt att ventilera huset dagligen för att säkerställa frisk luft, det vill säga 5 till 10 minuter per dag.
 • Underhålla värmeutrustning : för att kylaren eller kaminen ska fungera korrekt rekommenderas att lufta den väl och rengöra den minst en gång om året. Dåligt underhåll leder till överförbrukning av energi och minskad prestanda. För underhåll av pannor är det bättre att anförtro det till en specialist. Beträffande eldstäderna, en sotning en gång om året krävs.
Om något arbete är i sikte måste vi passa på att investera i ett nytt värmesystem, mer ekonomiskt, effektivt och ekologiskt. Genom att till exempel byta ut en gammal panna mot en kondenserande modell är en energibesparing på cirka 30 % per år nyckeln. Förnybar energi är också intressant för uppvärmning (värmepump, hybridpanna etc.). Observera att det finns ekonomiskt stöd vid energirenoveringsarbeten för att minska kostnaderna.