Så här rengör du kalkfläckar: praktiska tips

Vattnet vi använder varje dag är mer eller mindre rikt på kalksten. Det är därför normalt att de flesta föremål som kommer i kontakt med vatten slutar täckas med spår av kalksten. För att ta bort det senare finns det många tips, som säkert kommer att glädja dem som älskar renlighet.

Ta bort spår av kalksten

Vit vinäger: den väsentliga produkten mot kalkfläckar

De produkter som krävs för att ta bort spår av kalksten är många, varav en av de mest kända är vit vinäger. Den senare är inom räckhåll för alla och tar helt bort tandsten och kalkavlagringar, speciellt vid uppvärmning. Att använda vit vinäger, måste det först kombineras i lika stora mängder med vatten i en spruta. Applicera sedan denna blandning på ytan där kalkfläckarna är och gnugga med en trasa. I händelse av att det inte finns någon spruta tillgänglig, häll helt enkelt den vita vinägern och vattnet i en behållare blötlägg trasan inuti. Och slutligen, skura kalkavlagringarna med den för att få en perfekt rengjord yta.

Citron och grovt salt: andra bra alternativ

När vi diskar kan otäcka spår av lime fastna på botten av glasen eller på andra köksredskap. För att få dem att försvinna helt är det lämpligt att använda två olika ingredienser, nämligen citronsaft och grovt salt. För att göra detta måste du kombinera dem och doppa sedan en svamp i blandningen. Sedan kommer den viktigaste uppgiften, gnugga föremålen dekorerade med spår av kalksten med den blötlagda svampen såsom glas, flaskor, karaffer ... Citronens syrlighet angriper kalkstenen, medan det grova saltet tar bort spåren med hög effektivitet. Bra lagarbete!

Potatisen: en anti-lime grönsak

Det kanske låter banalt, men potatisen är verkligen effektiv för att ta bort kalk. Faktum är att stärkelsen den innehåller gör det lätt att bli av med kalkfläckar. Det är därför nödvändigt att skura föremålen som täcks av dem med en skiva rå potatis. Observera att för krukor med mycket skal eller krukor fulla av kalkfläckar är det bästa:

  1. Häll i vatten med tillsats av potatisskal;
  2. Att sätta dem på elden;
  3. Koka upp allt.

Riskorn: perfekt mot kalksten i små vaser

I huset är det mycket troligt att kalkavlagringar har fastnat inuti vaserna. Rent estetiskt verkar detta inte vara något problem. Men det verkliga problemet är med dess munstycke. Detta beror på att det, eftersom det normalt är väldigt smalt, blir svårare att nå botten och insidan av glaset med en svamp. Lyckligtvis finns det ett enkelt sätt att lösa detta problem:

  1. Häll en näve riskorn i botten av vasen;
  2. Häll i vatten och en liten mängd diskmedel;
  3. När dessa uppgifter har slutförts återstår bara att täcka vasen helt med handen och skaka den flera gånger. Riskornens hårdhet ska ta bort kalkavlagringar och smuts från insidan av vasen.

Tips för att ta bort kalkfläckar från fönster

Ibland händer det att de vanliga metoderna inte räcker för att bli av med spåren av kalk på fönstren. Dessa obehagliga fläckar är faktiskt väldigt envisa på glaset. Det finns dock många enkla sätt att ta bort dem. Det är till exempel lämpligt att putsa fönstren med en impregnerad trasa aceton. Citronsyra är också en effektiv produkt mot kalkavlagringar. För att använda det, skölj glaset med en trasa fuktad med en lösning av en liter varmt vatten och 4 matskedar citronsyra. Men för att utföra denna operation under de bästa förhållanden, rekommenderas det att skydda händerna med hushållshandskar.

Metylerad alkohol: den idealiska produkten mot spår av kalkavlagringar i duschen

Det är vettigt att duschen är full av kalkfläckar, eftersom det är ett av de blötaste rummen i huset. Att städa badrummet är inget lätt jobb, eftersom kalken dyker upp igen varje vecka, vilket är långt ifrån uppmuntrande. Men för en oklanderlig dusch, denaturerad sprit är den idealiska lösningen. För att göra detta måste du blötlägga en mikrofiberduk med denna produkt och sedan skrubba duschväggarna. Om fläckarna motstår kan det vara nödvändigt att tillsätta några droppar aceton i trasan.

Antikalkmetoder för badkar och handfat

Precis som duschen är även badkaret och handfatet element som är kraftigt belagda med kalksten. Detta leder dock till ett annat ännu mer oroande problem. Faktum är att när enheternas värmemotstånd är täckta med kalksten, kommer det att finnas en överförbrukning av energi, vilket innebär en risk för sammanbrott. Det är därför avgörande att snabbt ta bort dessa spår av kalksten. För detta är det nödvändigt att spraya rengöringsmedel WC-avkalkningsmedel och borsta de ytor som kalkstenen har blivit instekt (utan att glömma att ta på sig hushållshandskar). Det är också absolut nödvändigt att tvätta sanitetsanläggningarna med en svamp indränkt i varmt vatten och sodaaska. För din referens, för en liter vatten, bör en kopp soda vara tillräckligt.

Bakpulver: en av kalkstenens värsta fiender

En annan produkt som kan vara av intresse för dem som ogillar kalkfläckar är bakpulver. Det erbjuder faktiskt tusen och en fastigheter som hjälper till att säkerställa ett bra underhåll. För att bli av med spår av kalksten tack vare denna kemiska förening är det nödvändigt:

  1. Kombinera 3 msk bakpulver med 1 msk vatten;
  2. Efter att ha erhållit en degig blandning behöver du bara applicera den på den berörda ytan och låta den torka;
  3. När dessa olika operationer har utförts, rekommenderas att skrubba det behandlade området med en borste.