Spara växter som har blivit övervattnade

För mycket vattning på en växt rensar syre i jorden och ruttnar dess rötter, men allt kanske inte går förlorat! Syreavstötning och näringsupptag är några av de utbyten växten inte kommer att kunna utföra i denna situation. Här är några lösningar som kan rädda en övervattnad växt.

Spara dina växter från överflödigt vatten

Symtom på en övervattnad växt

Att veta om en växt är övervattnad eller saknar vatten är ganska svårt eftersom symptomen på dessa två problem är ganska lika. Men här är några tecken som kan hjälpa känna igen en växt i överskott av vatten :

 • Vanligtvis växtens nedre blad blir gul och falla;
 • De ganska unga bladen blir bruna;
 • Dess rötter ruttnar eller blir grundare och känsligare under en torka;
 • Växtens tillväxt saktar ner avsevärt;
 • Växten uppvisar en vissen luft som för brist på vatten;
 • Frånvaron av nya knappar;
 • Jord som blir grönaktig på grund av förekomsten av alger.

12 steg för att ta hand om en växt med överflödigt vatten

Här är stegen att följa för denna operation:

 1. Ställ plantan i skuggan en stund

En övervattnad växt kan inte hydratisera sina ändar tillräckligt. Även om den senare kommer att torka ut mindre snabbt, kommer den också att ha mindre kamp för att överleva.

 1. Ta ut plantan ur krukan

För att göra detta, knacka lätt på kanterna på krukan för att splittra rötterna av behållarens växt. Sedan, för att ta bort växten, är det nödvändigt att försiktigt ta tag i själva växten eller att välta toppen av jorden för att få ut den.

 1. Låt plantan torka en stund

När plantan har tagits ur krukan är det nödvändigt att låta den torka i några timmar, högst en halv dag, innan den sätts tillbaka i en annan kruka. Att placera plantan på ett galler under denna torkning rekommenderas för att luften ska kunna cirkulera väl runt rötterna.

 1. Skaffa en ny kruka

Den nya potten måste vara obligatorisk dräneringshål på dess botten, laddas sedan med ett första lager grus. Det går även att välja en med galler i botten för att vattnet ska kunna rinna bort.

 1. Bli av med en del av växtens ursprungliga jord

Delar av jord som är mättad med mossa bör avlägsnas och kasseras. Dito för jorden som har klängt sig fast vid rötterna, var noga med att inte skada de senare.

 1. Ta bort ruttna rötter

Det handlar om att rensa rötterna för att få bort de ruttna genom att beskära dem. Friska rötter har en vit färg och sjuka rötter är bruna. De har en konsistens och lukt ganska lik kompost. Endast helt ruttna eller mycket sjuka rötter bör tas bort.

 1. Plantera om växten

Lägg plantan i sin nya kruka och fyll den med färsk krukjord (ovanför gruset som används för att tömma vattnet såklart).

 1. Fukta växtens blad

I varmt väder kommer att fukta bladen göra växten bra. Det kommer att fräschas upp, även om landet som välkomnar det inte vattnas.

 1. Vänta tills den nya jorden har torkat innan du vattnar den

När den är helt torr kan den nya jorden som är värd för växten vattnas, men sparsamt. Man måste se till att inte vänta tills jorden är helt torr innan man vattnar den, eftersom det kan göra att plantan lider. För att göra detta, rör bara vid jordytan med fingertopparna för att se om den fortfarande är våt. Om så är fallet är vattning ännu inte nödvändig. En tallrik under grytan kan också användas för att fånga upp överflödigt vatten.

 1. Vänta på ankomsten av nya skott innan du lägger till gödningsmedel

En växts rötter måste vara friska innan de kan ta upp näring. Utseendet på skott indikerar att växten förbättras. Gödselmedel som tillsätts för tidigt kan bränna svaga rötter.

 1. Tillsätt gödsel en andra gång

När växten återfått sitt hår, en andra dos gödningsmedel vid tidpunkten för vattning kommer att ge honom mer näringsämnen som hjälper honom i hans konvalescens.

 1. Återuppta en normal rytm

När plantan har återhämtat sig helt, är det möjligt att ge den gödning ungefär var 8:e vattning.

Hur tar man hand om en suckulentväxt med överflödigt vatten?

Till skillnad från vanliga växter, utsökt föredrar torra förhållanden. För mycket vatten kan alltså vara ödesdigert för dem. För att rehabilitera en överflödig vattensuckulent, vilket är ganska enkelt, här är stegen:

 • Se till att växtens substrat är tillräckligt dränerande;
 • Ta bort växten från sin kruka;
 • Erhålla absorberande papper eller näsdukar;
 • Lägg suckulenten på pappershandduken;
 • Vänta medan papperet absorberar överflödig fukt;
 • Sätt tillbaka växten i sin kruka när jorden som är värd för den har tappat fukt något;
 • Sluta vattna ett tag.

Några tips för att vattna växter

Här är några användbara tips för att vattna växter:

 • Observera att plastkrukor ofta tenderar att hålla kvar vatten längre jämfört med lerkrukor.
 • Varje växt har sina egna behov av vatten. Medan suckulenter som suckulenter kräver mycket lite vatten, kräver de med flera blad mer regelbunden och riklig vattning.
 • Under sommaren, på grund av höga temperaturer, måste växter vattnas dagligen för att motverka effekterna av vattenavdunstning.
 • Växter bör vattnas ofta under sin växt- och blomningsperiod. Vattning av växter bör begränsas när de är i viloperiod, till exempel under vintern.
 • Det rekommenderas, speciellt för krukväxter, att fylla på vattenkannan dagen innan. Denna försiktighetsåtgärd kommer att tillåta kloret i vattnet att avdunsta. Dessutom kommer den att vara i rumstemperatur. Växterna blir därmed i bättre form.

För mycket vattning har allvarligare konsekvenser än för lite vatten. Det kommer faktiskt att bli svårare att återställa balansen i växten. Det är också användbart att lära sig om behoven hos varje odlad art för att undvika obehagliga överraskningar.